, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ιράν: Έκκληση για ενότητα απέναντι στις πιέσεις των ΗΠΑ

Έκκληση για ενότητα στις πολιτικές παρατάξεις της χώρας, που βρίσκεται αντιμέτωπη με ολοένα σκληρότερες αμερικανικές κυρώσεις, απηύθυνε το Σάββατο ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε από τους ηγέτες του Ιράν να αναλάβουν πρωτοβουλία να διαπραγματευθούν μαζί του από την αρχή για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης.
Η πίεση που ασκεί σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο η κυβέρνηση των ΗΠΑ εντείνεται. Αυτόν τον μήνα, επέβαλε κυρώσεις στο σύνολο των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου, ενώ ενίσχυσε την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή του Κόλπου, στη θάλασσα και στον αέρα. Έστειλε επίσης στην περιοχή αποβατικές δυνάμεις και συστοιχίες Patriot.
«Σήμερα, δεν μπορεί να ειπωθεί εάν και κατά πόσον οι συνθήκες είναι καλύτερες ή χειρότερες από την περίοδο του πολέμου (1980-’88), όμως την περίοδο του πολέμου δεν είχαμε πρόβλημα με τις τράπεζές μας, τις πωλήσεις πετρελαίου, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, υπήρχε μόνο πρόβλημα στις αγορές όπλων», ανέφερε ο Ροχανί, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΙRNA.
«Οι πιέσεις από τους εχθρούς μας είναι ένας πόλεμος χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της ισλαμικής επανάστασής μας (…) αλλά δεν απελπίζομαι, έχω μεγάλες ελπίδες για το μέλλον και πιστεύω ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, αν είμαστε ενωμένοι», πρόσθεσε, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές διάφορων παρατάξεων.
Οι σκληροπυρηνικοί επικρίνουν την κυβέρνηση του Ροχανί μετά την απόφαση του Τραμπ πέρυσι να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και να επαναφέρει ξανά όλες τις κυρώσεις που είχαν αρθεί. Ο πρόεδρος της χώρας εγκαταλείφθηκε επίσης από ορισμένους από τους μετριοπαθείς συμμάχους του.
Το Ιράν υποβάθμισε την ανάπτυξη ισχυρών αεροναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή ως μέρος του «ψυχολογικού πολέμου» της κυβέρνησης του Τραμπ με σκοπό να εκφοβιστεί η Τεχεράνη.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.