, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ιράν : Την Παρασκευή οι βουλευτικές εκλογές

Στις κάλπες καλούνται την Παρασκευή οι Ιρανοί για τις βουλευτικές εκλογές, με τους συντηρητικούς να αναμένεται να σημειώσουν μεγάλη νίκη, μετά και την ακύρωση της υποψηφιότητας χιλιάδων μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών.
Επίσης την Παρασκευή θα εκλεγούν οι αντικαταστάτες των μελών της Συνέλευσης των Ειδικών που πέθαναν, η οποία είναι αρμόδια να διορίζει, να επιβλέπει και να αποπέμπει, αν χρειαστεί, τον ανώτατο ηγέτη.
Λειτουργία του κοινοβουλίου
Τα μέλη πολλών θεσμών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν διορίζονται άμεσα ή έμμεσα από τον ανώτατο ηγέτη. Όμως τα μέλη του κοινοβουλίου και της Συνέλευσης των Ειδικών εκλέγονται από τον λαό.
Το κοινοβούλιο καταρτίζει τη νομοθεσία, επικυρώνει διεθνείς συμφωνίες και εγκρίνει τον εθνικό προϋπολογισμό.
Οι θρησκευτικές μειονότητες που αναγνωρίζονται από το Σύνταγμα διαθέτουν πέντε εκπροσώπους στο κοινοβούλιο: έναν οι ζωροαστριστές, έναν οι εβραίοι, έναν οι χριστιανοί Ασσύριοι και Χαλδαίοι και δύο οι Αρμένιοι χριστιανοί.
Το κοινοβούλιο διαθέτει 290 μέλη τα οποία ανανεώνονται κάθε τέσσερα χρόνια, ψηφίζει νόμους και διαθέτει την εξουσία να εγκρίνει και να ερευνά τους υπουργούς και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Την Παρασκευή οι Ιρανοί θα εκλέξουν επτά μέλη και στη Συνέλευση των Ειδικών, σε σύνολο 88, που θα αντικαταστήσουν τα μέλη που πέθαναν τα τέσσερα τελευταία χρόνια.
Ποιος μπορεί να ψηφίσει;
Όλοι οι Ιρανοί άνω των 18 ετών που διαθέτουν έγκυρη ταυτότητα.
Οι υποψήφιοι διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, η οποία ολοκληρώνεται 24 ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.
Τα εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν την Παρασκευή στις 08:00 τοπική ώρα (06:30 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν 10 ώρες αργότερα, όμως η ψηφοφορία μπορεί να παραταθεί, αν κριθεί σκόπιμο από τις αρχές.
Ποιος επικυρώνει τις υποψηφιότητες;
Το Συμβούλιο των φρουρών του Συντάγματος, στο οποίο κυριαρχούν οι υπερσυντηρητικοί, είναι αρμόδιο για την εποπτεία της εκλογικής διαδικασίας.
Αποτελείται από έξι θρησκευτικούς ηγέτες που διορίζονται από τον αγιατολάχ, οι οποίοι είναι αρμόδιοι να εγκρίνουν τις υποψηφιότητες βάσει μιας σειράς κριτηρίων, όπως η πίστη στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Σε αυτές τις εκλογές το Συμβούλιο ακύρωσε 7.200 υποψηφίους (σε σύνολο περίπου 14.500), κυρίως μεταρρυθμιστές και μετριοπαθείς, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου Χασάν Ροχανί και των υποστηρικτών του.
Μάλιστα πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν την ανησυχία ότι οι μαζικές ακυρώσεις υποψηφιοτήτων ενδέχεται να αποθαρρύνουν τους πολίτες από το να πάνε να ψηφίσουν.
Η αποχή ενισχύει παραδοσιακά τους υπερσυντηρητικούς.
Ποιοι είναι υποψήφιοι;
Οι υποψήφιοι στο Ιράν προέρχονται κυρίως από δύο πολιτικά κινήματα: τους μεταρρυθμιστές και τους συντηρητικούς. Ωστόσο μετά την ακύρωση της υποψηφιότητας χιλιάδων μεταρρυθμιστών, οι εκλογές αυτές θα κριθούν μεταξύ των συντηρητικών και των υπερσυντηρητικών.
Οι συντηρητικοί είναι αντίθετοι στην αποχώρηση του Ιράν από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Όμως οι υπερσυντηρητικοί την απέρριπταν εξ αρχής, ενώ είναι αντίθετοι και σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Δύση.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.