, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Ισπανία: Πρώτη φάση χαλάρωσης του lockdown

Οι Μαδριλένοι θα ξαναβρούν σήμερα τους φίλους τους, θα επιστρέψουν στα πάρκα και τις ταράτσες, ενώ σε άλλες περιοχές της Ισπανίας που επλήγησαν λιγότερο από την επιδημία του κορονοϊού οι Ισπανοί θα μπορούν να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα έπειτα από δέκα εβδομάδες ενός από τα πιο σκληρά lockdown παγκοσμίως.
Η Μαδρίτη, η Βαρκελόνη και μεγάλο μέρος της επαρχίας Καστίλλη και Λεόν (βόρεια της πρωτεύουσας) ξεκινούν με τη σειρά τους την πρώτη φάση της χαλάρωσης του lockdown, η οποία στην υπόλοιπη Ισπανία ξεκίνησε πριν 15 ήμερες.
Οι περιοχές αυτές είχαν πληγεί περισσότερο από την πανδημία covid-19, από την οποία μολύνθηκαν 235.772 άνθρωποι στην Ισπανία και 28.752 έχασαν τη ζωή τους.
Πλέον οι κάτοικοι των περιοχών αυτών μπορούν να συγκεντρώνονται σε ομάδες 10 ατόμων το πολύ στα σπίτια τους ή στις ταράτσες των μπαρ και των εστιατορίων. Επίσης άνοιξαν ξανά τα πάρκα της Μαδρίτης.
Ωστόσο όλοι οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα τόσο μέσα στα κτίρια, όσο και στους δημόσιους χώρους όπου δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας των δύο μέτρων.
Η υπόλοιπη χώρα, 22 εκατομμύρια κάτοικοι σε σύνολο 47 εκατομμυρίων που μετρά η Ισπανία, περνά στη δεύτερη φάση της χαλάρωσης των μέτρων, η οποία θα προχωρήσει σταδιακά ως το τέλος Ιουνίου. Εκεί επαναλειτουργούν τα εστιατόρια, με περιορισμένο αριθμό πελατών και οι έξοδοι για άθληση ή για βόλτα δεν περιορίζονται πλέον σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.
Ομπρέλες σε απόσταση
Καθώς έχει ξεκινήσει η ζέστη του καλοκαιριού, οι παραλίες στις Βαλεαρίδες και τις Κανάριες νήσους, στον Ατλαντικό και σε μεγάλο μέρος της Ανδαλουσίας άνοιξαν και πάλι για τους λουόμενους, πάντα με την τήρηση μέτρων ασφαλείας.
Το υπουργείο Υγείας της Ισπανία συνιστά να περιορίζεται ο αριθμός των λουόμενων, να ορίζεται συγκεκριμένος χώρος για κάθε παρέα, ενώ οι ομπρέλες πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση 4 μέτρων.
Προς το παρόν, μόνο οι ντόπιοι μπορούν να πάνε στις παραλίες καθώς εξακολουθούν να απαγορεύονται οι μετακινήσεις μεταξύ επαρχιών, ενώ όσοι φτάνουν στην Ισπανία από το εξωτερικό θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει να ανοίξει τα σύνορα της χώρας στους ξένους τουρίστες τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.