, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ισπανικές εκλογές: Ο Σάντσεθ γυρνάει την πλάτη στους Ciudadanos

Με λεκτικές επιθέσεις και αρκετό εκνευρισμό, κυρίως από το στρατόπεδο της δεξιάς, κύλησε και το χθεσινό ντιμπέιτ στην Ισπανία, εν όψει της πιο διχαστικής εκλογικής διαμάχης στη χώρα.
Λίγο προτού ο Ισπανοί πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν την Κυριακή, οι τέσσερις υποψήφιοι – ο Σοσιαλιστής απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Πάμπλο Κασάδο, ο πρόεδρος των Ciudadanos Άλβερτ Ριβέρα και ο γραμματέας του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας – ανέβασαν ξανά τους τόνους κυρίως στα κρίσιμα θέματα της ανεργίας και της εθνικής ταυτότητας.
Φαβορί για τις εκλογές, σύμφωνα με τη συντριπτική πλειονότητα των δημοσκοπήσεων φαβορί είναι ο Πέδρο Σάντσεθ (με ποσοστό περίπου 30%), χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να εξασφαλίζει πλειοψηφία, όπως και όλα τα κόμματα της Ισπανίας. Το αποτέλεσμα θεωρείται αβέβαιο, καθώς μεγάλος είναι ακόμη ο αριθμός των αναποφάσιστων, με περίπου τέσσερις στους 10 να μην έχουν ακόμη κατασταλάξει τι θα κάνουν την Κυριακή.
Την αβεβαιότητα μεγαλώνει το θολό τοπίο ακόμη όσον αφορά τις μετεκλογικές συμφωνίες για κυβέρνηση συνασπισμού. Χθες, ο Σάντσεθ απέρριψε κατηγορηματικά από την αρχή κιόλας της τηλεμαχίας το ενδεχόμενο να συνεργαστεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα με τους Ciudadanos του Άλβερτ Ριβέρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Ριβέρα τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού με ηγέτη τον Σάντσεθ, ενώ από κοινού με τον ηγέτη της δεξιάς Κασάδο επιτέθηκαν στον απερχομενο πρωθυπουργό.
Όπως και στην τηλεμαχία της Δευτέρας, η οικονομία λίγο απασχόλησε τους υποψηφίους. Οι υποψήφιοι της δεξιάς επιτέθηκαν στον απερχόμενο πρωθυπουργό κυρίως για την ανεργία, με τον Κασάδο να συγκρίνει την οικονομία της Ισπανίας με την οικονομία της Ελλάδας και τον Ριβέρα να αποκαλεί τη χώρα «πρωταθλήτρια της ανεργίας στην Ευρώπη».
Η μετανάστευση και η ισότητα των δύο φίλων τέθηκαν ως ζητήματα, όμως η Καταλονία και η απόπειρα ανεξαρτησίας, το 2017, που τότε πυροδότησε συνταγματική κρίση στην χώρα, ήταν το μήλον της έριδος και χθες. Ο Κασάδο μάλιστα αποκάλεσε τον Σάντσεθ «αγαπημένο υποψήφιο των εχθρών της Ισπανίας», λόγω της θέσης του υπέρ του ανοιχτού διαλόγου με τους Καταλανούς αποσχιστές. Ο ίδιος ο Σάντσεθ ωστόσο τόνισε σε όλους τους τόνους ότι αποκλείει οποιαδήποτε κίνηση ανεξαρτησίας στην περιοχή.
Πηγή: Νaftemporiki.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.