, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ισραήλ: Εκλογές-δημοψήφισμα για τον Νετανιάχου

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται την Τρίτη στο Ισραήλ για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες, μια ψηφοφορία που μοιάζει με δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και σηματοδοτείται έμμεσα από το ζήτημα της σχέσης ανάμεσα στο κράτος και τη θρησκεία στη μοναδική χώρα του κόσμου με πληθυσμό στην πλειοψηφία του εβραϊκό.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, 69 ετών, έχει μείνει στην πρωθυπουργία περισσότερο από κάθε άλλον στην ιστορία του Ισραήλ και τον Απρίλιο δέχθηκε ένα σπάνιο πλήγμα στη μακρά σταδιοδρομία του.
Το κόμμα του, το Λικούντ, ήρθε ισόπαλο με το «Καχόλ Λαβάν», το νέο κεντρώο κόμμα «Μπλε Λευκό» που έχει επικεφαλής τον Μπένι Γκαντς, έναν απόστρατο στρατιωτικό.
Όμως ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να σχηματίσει έναν πλειοψηφικό συνασπισμό. Και για να μην επιτρέψει στον πρόεδρο Ρεουβέν Ριβλίν να ζητήσει από κάποιον αντίπαλο να σχηματίσει την κυβέρνηση, διέλυσε το κοινοβούλιο με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν νέες εκλογές.
Αυτή η νέα ψηφοφορία της Τρίτης είναι ακόμη πιο κρίσιμη για τον Νετανιάχου επειδή θα λάβει χώρα έναν μήνα πριν ο αρχηγός του Λικούντ εμφανισθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για υποθέσεις «διαφθοράς», «κατάχρησης εμπιστοσύνης» και «ατασθαλιών».
Προς το παρόν δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του Νετανιάχου και συνεπώς δεν έχει καταδικασθεί, όμως μια εκλογική νίκη θα μπορούσε να επιτρέψει στους συμμάχους του να ψηφίσουν την ασυλία του.
Απέναντι στον «Μπίμπι» βρίσκεται ο απόστρατος στρατηγός Μπένι Γκαντς, ο οποίος είναι περισσότερο φιλελεύθερος στα κοινωνικά ζητήματα καλλιεργώντας παράλληλα μια εικόνα γερακιού στα ζητήματα ασφαλείας και παίζει το χαρτί της «εντιμότητας».
Μπίμπι ή Μπένι;
Και αυτό το ματς προαναγγέλλεται σκληρό. Σύμφωνα με ένα βαρόμετρο του τηλεοπτικού καναλιού Channel 12, το Λικούντ και το Μπλε Λευκό θα κερδίσουν το καθένα 32 έδρες από τις 120 της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου.
Συνολικά το Λικούντ και οι σύμμαχοί του, σχηματισμοί της δεξιάς ή θρησκευτικοί, θα κερδίσουν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 58 έδρες και ο κεντροαριστερός συνασπισμός 53, αφήνοντας έτσι τον ρόλο του ρυθμιστή στο κόμμα Ισραήλ Μπεϊτενού του Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος λέει πως αρνείται οποινδήποτε συνασπισμό με τα θρησκευτικά κόμματα, συμμάχους του Νετανιάχου.
Ο Λίμπερμαν κατηγορεί τους υπερορθόδοξους εβραίους ότι θέλουν να επιβάλουν στο κράτος το όραμά τους για τη θρησκεία και απαιτεί οι φοιτητές των ταλμουδικών σχολών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή επωφελούνται από εξαιρέσεις, να κάνουν τη στρατιωτική θητεία τους όπως η πλειονότητα των άλλων νεαρών Ισραηλινών.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.