, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ισραήλ: Εκτοξεύτηκε ρομποτικό σκάφος στο διάστημα

Το Ισραήλ έγινε η έβδομη χώρα στην ιστορία που έθεσε σε τροχιά μια διαστημοσυσκευή. Συγκεκριμένα, το μικρό ρομποτικό ισραηλινό σκάφος Beresheet (Γένεσις), που είχε εκτοξευθεί στις 21 Φεβρουαρίου, εισήλθε σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Σελήνη περίπου στις 17:15 ώρα Ελλάδας.
Η τροχιά του θα το φέρει πλέον για λίγες μέρες να κινείται σε απόσταση 500 έως 10.000 χιλιομέτρων από το φεγγάρι. Είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα, προκειμένου στις 11 Απριλίου, το σκάφος, ύψους ενάμισι μέτρου, να επιχειρήσει αυτόνομη προσελήνωση – κάτι που θα καταστήσει το Ισραήλ την τέταρτη χώρα που θα έχει «πατήσει» στο φεγγάρι, μετά τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ-Ρωσία και την Κίνα.
Το βάρους 585 κιλών και κόστους 100 εκατομμυρίων δολαρίων Beresheet, αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SpaceIL και από την κρατική ισραηλινή αεροδιαστημική εταιρεία Israel Aerospace Industries.
Σε αντίθεση με τις αποστολές των δεκαετιών του 60’ και του 70’, που χρειάστηκαν μόνο τρεις μέρες για να φθάσουν στο φεγγάρι, το ισραηλινό σκάφος ακολούθησε μια πολύ πιο μακρινή και πολύπλοκη διαδρομή.

#Tags: Ισραήλ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.