, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ισχυρό προβάδισμα ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για COVID-19 και ελληνοτουρκικά

Δημοσκόπηση για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse και προβλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής.
Aνήσυχοι για την επιδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας δηλώνουν οι επτά στους 10 Έλληνες. Το ποσοστό 70% των ανησυχούντων για το δεύτερο κύμα της επιδημίας στη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου είναι το δεύτερο υψηλότερο μετά το 78% του Απριλίου στην έξαρση του πρώτου κύματος.
Πάνω από τους οχτώ στους 10 ηλικιωμένους πολίτες δηλώνουν αρκετά έως πολύ ανήσυχοι από την επιδημία του COVID-19. Πάντως, στην ερώτηση για τα μέτρα αντιμετώπισης της διάδοσης του ιού το 21% των ερωτώμενων όλων των ηλικιακών κατηγοριών θεωρεί ότι είναι αυστηρότερα απ’ ό,τι θα έπρεπε.
Στην ερώτηση πόσο ανησυχεί η επιδημία του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας το 70% συνολικά των ερωτηθέντων απαντά πολύ (42%) ή αρκετά (28%) έναντι 66% συνολικά στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση του Σεπτεμβρίου.
Το 14% απαντά μέτρια (έναντι 17% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), το 9% συνολικά απαντά λίγο (4% – σταθερό), ή ελάχιστα ή καθόλου (5% έναντι 7%) και το 7% δεν ξέρω/δεν απαντώ (έναντι 6%).
Στην ερώτηση για τα μέτρα αντιμετώπισης της διάδοσης του ιού το 21% των ερωτώμενων θεωρεί ότι είναι αυστηρότερα απ’ ό,τι θα έπρεπε, το 36% εκτιμά πως είναι λογικά/ό,τι πρέπει, ενώ το 32% που πιστεύει ότι τα μέτρα θα έπρεπε να είναι αυστηρότερα. 11% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, στις ηλικίες 17 με 29 ετών το 60% δηλώνει αρκετά έως πολύ ανήσυχο από την επιδημία, το 12% μέτρια, το 14% λίγο ελάχιστα έως καθόλου, ενώ το 14% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Στις ηλικίες 30 με 44 ετών το 59% των ερωτώμενων δηλώνει αρκετά έως πολύ ανήσυχο από την επιδημία, το 20% μέτρια, το 12% λίγο ελάχιστα έως καθόλου, ενώ το 9% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Στις ηλικίες 45 με 59 ετών το 76% δηλώνει αρκετά έως πολύ ανήσυχο από την επιδημία, το 13% μέτρια, το 8% λίγο ελάχιστα έως καθόλου, ενώ το 3% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Στις ηλικίες 60 ετών και άνω το 83% των πολιτών δηλώνει αρκετά έως πολύ ανήσυχο από την επιδημία, το 9% μέτρια, το 4% λίγο ελάχιστα έως καθόλου, ενώ το 4% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
 
Στις 18 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Pulse.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ λαμβάνει 41,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5%, το Κίνημα Αλλαγής 7%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 4,5%, ενώ το ΜέΡΑ25 3%.
Χωρίς αναγωγή, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι: ΝΔ 39,5%, ΣΥΡΙΖΑ 22,5%, ΚΙΝΑΛ 6,5%, ΚΚΕ 5,5%, Ελληνική Λύση 4,5%, ΜέΡΑ25 3%.
Στο ερώτημα περί του καταλληλότερου για τη θέση του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει 47%, “κανένας” απαντά το 25% των ερωτηθέντων, ενώ το 24% επιλέγει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Όσον αφορά την απόφαση της δίκης της Χρυσής Αυγής, το 49% θεωρεί ότι ήταν εκείνη την οποία περίμενε, το 30% την θεωρεί υπερβολικά επιεική, ενώ το 11% θεωρεί την απόφαση πολύ αυστηρότερη εκείνης που περίμενε.
Το 73% των ερωτηθέντων ανησυχεί πολύ ή αρκετά για το ζήτημα των ελληνοτουρκικών, με το 12% να ανησυχεί μετρίως και το 7% να ανησυχεί λίγο ή καθόλου.
Το 55% θεωρεί την εν γένει στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα της αντιμετώπισης της Άγκυρας  σωστή, ενώ το 35% μάλλον ή σίγουρα σε λάθος κατεύθυνση.
Όσον αφορά τη στάση των δυτικών εταίρων της Ελλάδας στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών, η Γερμανία κρίνεται θετικά από το 12% και αρνητικά από το 71%, η Γαλλία θετικά από το 76% και αρνητικά από το 9%, ενώ οι ΗΠΑ κρίνονται θετικά από το 30% και αρνητικά από το 52% των ερωτηθέντων.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.