, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ιταλία: Τα επόμενα «επεισόδια» στο… κυβερνητικό δράμα

Μπορεί ο Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, να ζήτησε χθες πρόωρες εκλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Ιταλία θα δει άμεσα κάλπες. Ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, δήλωσε έτοιμος για εκλογική αναμέτρηση, αλλά ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε έστειλε σήμα ότι δεν θα αφήσει τη θέση του και την κυβέρνηση να καταρρεύσει χωρίς μάχη; Ποια θα είναι λοιπόν τα επόμενα βήματα;
Ο Κόντε διεμήνυσε πως δεν θα επιτρέψει στη Λέγκα να υπαγορεύσει τον ρυθμό των εξελίξεων, γεννώντας ελπίδες για τη συγκρότηση ενός συνασπισμού κατά του Σαλβίνι, ο οποίος θα κρατήσει ζωντανή την κυβέρνηση τουλάχιστον έως την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2020. Να θυμίσουμε ότι η Λέγκα είναι το μικρό κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, αφού στις εθνικές εκλογές η δύναμή της ήταν στο ήμισυ εκείνης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
Αυτό που έδωσε ωστόσο την ώθηση στον Ματέο Σαλβίνι να επιδιώξει την πτώση της κυβέρνησης και νέες εκλογές ήταν οι Ευρωεκλογές, όπου το αποτέλεσμα ανέτρεψε τις ισορροπίες μεταξύ των δύο κομμάτων, με τη Λέγκα να παίρνει με διαφορά το πάνω χέρι. Τώρα το αντιμεταναστευτικό κόμμα ζητεί να δοθεί η ευκαιρία στη Βουλή για μία πρόταση δυσπιστίας το αργότερο έως την επόμενη εβδομάδα, θέλοντας να εκμεταλλευθεί το ισχυρό προβάδισμα, που του δίνουν και οι δημοσκοπήσεις.
Ο Κόντε ξεκαθάρισε πως ο Σαλβίνι θα πρέπει πρώτα να εξηγήσει στη Βουλή γιατί είναι απαραίτητες οι εκλογές. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, δεν δίστασε να εξαπολύσει πυρά κατά του Σαλβίνι: «Θέλει να πάει σε εκλογές για να αξιοποιήσει στο μέγιστο την τρέχουσα στήριξη στο κόμμα του» είπε. «Δεν είναι όμως στο χέρι του υπουργού Εσωτερικών να καλέσει τη Βουλή. Δεν είναι στο χέρι του να αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα της πολιτικής κρίσης, όταν σε αυτήν εμπλέκονται πιο σημαντικοί παράγοντες».
Αν τελικά ο Κόντε δεν επιβιώσει σε μία πρόταση δυσπιστίας- κάτι που είναι πολύ πιθανό, θα παραδώσει την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας, ο οποίος μπορεί είτε να προκηρύξει νέες εκλογές άμεσα είτε να τις καθυστερήσει για την επόμενη χρονιά, με τη συγκρότηση μίας προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Ο πρόεδρος δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα σε ποια κατεύθυνση θα θελήσει να κινηθεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι από σήμερα ανοίγει ένας γύρος επίσημων και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, στον οποίο Λέγκα και Κίνημα Πέντε Αστέρων θα δώσουν σκληρή μάχη.
Με τον Σαλβίνι να εμφανίζεται αρκετά πιο ισχυρός, όπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, ένα αρκετά πιθανό σενάριο είναι τελικά να έχουμε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, την ώρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ με την Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό του 2020.
Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέα αναταραχή στις αγορές, με ισχυρές πιέσεις στο ευρώ, τα ιταλικά ομόλογα και μετοχές. Ακόμη και έτσι όμως, πολλοί πιστεύουν ότι αυτό είναι καλύτερο σενάριο από μία παρατεταμένη κυβερνητική κρίση, που θα βυθίσει την πολιτική σκηνή στο χάος και θα παραλύσει την ήδη εξασθενημένη οικονομία.
Πηγή: Νaftemporiki.gr
 

#Tags: Ιταλία

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.