, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ι. Καϊτεζίδης: Νέα εποχή στην ΠΕΔΚΜ μετά τη σαρωτική νίκη που πέτυχε στις εκλογές

Νέο κεφάλαιο ανοίγει στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), με τον δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, να παραλαμβάνει επίσημα σκυτάλη από τον απερχόμενο πρόεδρο, δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου.
Της Αναστασίας Καρυπίδου
Μετά τη σαρωτική νίκη που κατέγραψε ως επικεφαλής παράταξης στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων, Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου, ο κ.Καϊτεζίδης αναλαμβάνει τα ηνία για τη δημοτική περίοδο 2019 – 2023. Μάλιστα, έκανε  “ποδαρικό” στις υποχρεώσεις του υποδεχόμενος τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, στη σύσκεψη με τους δημάρχους και τους εκπροσώπους των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας όπου στο επίκεντρο βρέθηκε η “θωράκιση” της περιοχής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο κ.Καϊτεζίδης είχε φροντίσει από το προηγούμενο διάστημα να στείλει προς όλους τους συναδέλφους του το μήνυμα της ενότητας και της συνεργασίας και με το ίδιο μοτίβο θα συνεχίσει στην τετραετία παρά την άνετη πρωτιά που έλαβε ο συνδυασμός του «Ενωμένοι Αυτοδιοικητικοί» (με πολιτική αναφορά στη Νέα Δημοκρατία) με ποσοστό 65%.
«Η ενότητα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι δύο λέξεις που μας οδηγούν στο αύριο», σημειώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «όλοι μαζί ενωμένοι θα αγωνιστούμε για τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Ξεκαθαρίζει δε ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη πως «κανένας δήμος δεν θα είναι μόνος του, θα παλεύουμε όλοι μαζί σαν γροθιά».
Πάντως τα “καυτά μέτωπα” που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας είναι πολλά και ο ίδιος έχει θέσει ήδη κάποιες από τις προτεραιότητες του. Μεταξύ άλλων προτάσσει το προσφυγικό – μεταναστευτικό, τα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα των ΟΤΑ, την ουσιαστική συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στη Συνταγματική Αναθεώρηση, το πειθαρχικό δίκαιο, τη διαχείριση των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών, την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των μικρών δήμων.
Οι εκλογές για τα νέα όργανα της ΠΕΔΚΜ διεξήχθησαν πριν από λίγες ημέρες στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή 200 εκπροσώπων από τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Τη διαδικασία άνοιξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκφράζοντας την ελπίδα για μια δημιουργική τετραετία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ήταν εμφανώς συγκινημένος.
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, για το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ εξελέγησαν 25 μέλη από τρεις παρατάξεις.

  • Η παράταξη «Ενωμένοι Αυτοδιοικητικοί» του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη έλαβε 17 έδρες (12 δήμαρχοι και 5 δημοτικοί σύμβουλοι). Πέρα από τον κ.Καϊτεζίδη εξελέγησαν οι δήμαρχοι Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, Αριστοτέλη Στυλιανός Βαλιάνος, Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης, Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, ‘Εδεσσας Δημήτρης Γιάννου, Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης, Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης, Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας και Κορδελιού – Ευόσμου Κλέανθης Μανδαλιανός. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που εξελέγησαν είναι οι Αντώνης Ζαβέρκος (Θερμαϊκού), Ηλίας Ζάχαρης (Νεάπολης – Συκεών), Βασίλης Γάκης (Θεσσαλονίκης), Θεόδωρος Ιορδανίδης (Βόλβης) και Δρόσος Τσαβλής (πρόεδρος Δ.Σ. Θεσσαλονίκης).
  • Η παράταξη «Αυτοδιοικητικό Κίνημα Κεντρικής Μακεδονίας», με επικεφαλής το δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη έλαβε 41 ψήφους και κατέκτησε 5 έδρες (3 δήμαρχοι και 2 δημοτικοί σύμβουλοι). Εκτός από τον κ.Δανιηλίδη εξελέγησαν οι δήμαρχοι Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος και Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης καθώς επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης (Ηράκλεια Σερρών) και Θεοδόσης Μπακογλίδης (Καλαμαριάς).
  • Η παράταξη της «Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας», που έχει αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς επικεφαλής έλαβε 22 ψήφους και θα έχει στο νέο Δ.Σ. 3 έδρες (και οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι). Πρόκειται για τους συμβούλους Χρήστο Ζησάκο (Νεάπολης – Συκέων), Γλυκερία Καλφακάκου (Θεσσαλονίκης) και Αντώνη Μαρκούλη (Βέροιας).

Οι παρατάξεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που έλαβε έξι ψήφους και του υποψηφίου Ιωάννη Νασιούλα με μία ψήφο, δεν εξέλεξαν κανένα μέλος στο νέο Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.