, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κάλπες τον Μάιο; Πού «ποντάρει» και τι φοβάται το Μαξίμου

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο ευσεβής πόθος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για εξάντληση της τετραετίας δεν έχει φύγει από το τραπέζι, ωστόσο συγκρούεται με την πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι νέες συνθήκες στο κοινοβούλιο, αλλά και οι οικονομικές εξελίξεις ενόψει της ολοκλήρωσης αξιολόγησης των θεσμών τέλη Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το protothema.gr, την άποψη ότι οι κάλπες πρέπει να στηθούν κοντά στις ευρωεκλογές, υιοθετούν όλο και περισσότεροι ηγετικοί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος, θορυβημένοι από το κλίμα πολιτικής φθοράς, φοβούμενοι ότι αυτή η κατάσταση ευτελισμού του κοινοβουλίου θα ενισχύσει, όσο περνά ο χρόνος, τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και θα οδηγήσει στο άνοιγμα της «ψαλίδας».

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όμως, εισηγούνται στάση αναμονής για τη λήψη των τελικών αποφάσεων, μέχρι το τέλος Μαρτίου, με βασικό κριτήριο τις «κρυφές» μετρήσεις που κάνουν σε κόμμα και Μαξίμου.

Είναι εμφανές, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πως το βασικό επιχείρημα υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Μάιο βασίζεται στη στρατηγική ότι τα φιλολαϊκά μέτρα -που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις επόμενες εβδομάδες όπως η προστασία πρώτης κατοικίας, οι 120 δόσεις σε Ασφαλιστικά Ταμεία και εφορία κλπ – θα είναι νωπά στη μνήμη των πολιτών το Μάιο και ότι η ταυτόχρονη ψήφος θα οδηγήσει τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων στις κάλπες των ευρωεκλογών, αλλά στις εθνικές θα ψηφίσουν τελικά ΣΥΡΙΖΑ.

Από την κυβέρνηση στέλνουν σαφές μήνυμα, προς τον πρώην εταίρο, πως από την στιγμή που επέλεξε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει την εμπιστοσύνη του υπήρξαν αρκετοί βουλευτές και των ΑΝΕΛ, οι οποίοι δεν τον ακολούθησαν, διότι θεώρησαν ότι ο πολιτικός στόχος είναι να ολοκληρώσει αυτή η κυβέρνηση τη θητεία της.

Η ρητορική άμυνας, λοιπόν, μέχρι να δοθεί το σήμα των εκλογών, είναι πως δεν υπάρχει κανένα πολιτικά παράδοξο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.