, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Καθηγητής Παθολογίας: Προτιμότερο να ανοίξουν τα σχολεία πρώτα και όχι η αγορά

Στο δίλημμα να ανοίξουν τα σχολεία ή η αγορά, ο καθηγητής παθολογίας και κλινικής φαρμακολογίας, Αναστάσιος Σπαντιδέας, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ανέφερε πως σε παγκόσμιο επίπεδο τα σχολεία είναι αυτά που πρέπει να ανοίγουν πρώτα και να κλείνουν τελευταία και οι λόγοι είναι πολλοί.

Για το θέμα ανοίγματος της αγοράς, ο κ. Σπαντιδέας είπε πως είναι σημαντικό που παρεμβαίνει όχι μόνο οικονομικά αλλά και ζωτικά στη ζωή μας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι το επόμενο βήμα, αλλά δεν συζητάμε μεταξύ των δύο, αν πάρουμε μία απόφαση ποιο θα ανοίξει πρώτο ή ποιο θα κλείσει τελευταίο, τα σχολεία είναι αυτά που πρέπει να προηγούνται».

Σε ερώτηση αν το άνοιγμα της αγορά με click away και click in a shop, επιβαρύνει την επιδημιολογική εικόνα, ο καθηγητής κ. Σπαντιδέας απάντησε πως κάθε άνοιγμα και κάθε αύξηση κινητικότητας συνεπάγεται και κάποια αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που εξαρτάται από το πόσο συμμορφωνόμαστε με τις υποδείξεις. Θέλουμε να πιστεύουμε κι ευχόμαστε, ανέφερε, πως αυτή η κινητικότητα να μην είναι τέτοια που θα μας αναγκάσει να γυρίσουμε πίσω.

«Έχουμε όλοι μας πίστη κι έχουμε βιώσει αυτούς τους περιορισμούς στο πετσί μας, που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο να ακολουθήσουμε τις οδηγίες να είμαστε δηλαδή πειθήνιοι στις υποδεικνυόμενες τουλάχιστον ενέργειες, όταν πρόκειται να πάμε τα παιδιά στο σχολείο ή όταν πρόκειται να ακολουθήσουμε το click away, ώστε να μη συμβάλλουμε στην αύξηση των κρουσμάτων, από μας εξαρτάται δηλαδή» είπε χαρακτηριστικά.

Για το πως ο ίδιος βλέπει και σχολιάζει το φαινόμενο των πολύ κόκκινων περιοχών, ο κ. Σπαντιδέας, είπε πως η ερμηνεία είναι σχετικά εύκολη «όταν ξεσπάσει μια φωτιά, όταν δηλαδή δημιουργηθούν πολλά κρούσματα σε μία περιοχή, από εκεί και ύστερα είναι πολύ δύσκολο, όσα μέτρα κι αν λάβεις, ακόμα και με τα lockdown τα αυστηρά, να περιορίσεις τη μετάδοση».

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην πορεία των εμβολιασμών, λέγοντας πως είναι απογοητευμένοι από τους ρυθμούς, καθώς αποδεικνύεται όπως είπε στην πράξη, οι ρυθμοί είναι εξαιρετικά χαμηλοί, τονίζοντας πως, ακόμα και να έρθουν τα καινούργια εμβόλια χρειάζεται διαφορετική οργάνωση και μεθοδολογία για να μπορέσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό ατόμων στην κοινωνία.

Σχολιάζοντας, τέλος, τον εμβολιασμό των υγειονομικών, είπε πως αυτό ήταν το πρώτο βήμα, το οποίο έπρεπε να γίνει, καθώς αυτά τα άτομα είναι μέσα στο χώρο των εμβολιαστικών κέντρων και δεν είναι δύσκολο, αλλά το να μεταφερθεί ένας 85χρονος με κινητικά ή νοητικά προβλήματα από το σπίτι του, είναι εξαιρετικάδύσκολο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.