, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Καιρός: Έρχονται Χριστούγεννα με πολύ κρύο και χιόνι

Στα λευκά θα ντυθούν τα φετινά Χριστούγεννα!
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του  μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου το σκηνικό του καιρού  αλλάζει ραγδαία ανήμερα τα Χριστούγεννα και θα δούμε χιόνια την Τετάρτη στα χαμηλά της Αττικής. «Μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου θα είναι καλός ο καιρός. Όμως έχουμε ανατροπή των δεδομένων από εκεί και μετά. Μέχρι και χθές λέγαμε ότι θα έχουμε ψυχρή εισβολή στις 26 Δεκεμβρίου αλλά η ψύχρα θα έρθει ανήμερα τα Χριστούγεννα» δηλώνει στον «ΘΕΜΑ 104,6».
Τη Δευτέρα (24/12) παραμονή Χριστουγέννων ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος. Βαθμιαία στα δυτικά και τα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά. Οι άνεμοι στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς. Στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.
Τα Χρστούγεννα (25/12), αναμένονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο των προβλέψεων του Γιάννη Καλλιάνου 
Αν διατηρηθούν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία (πάντοτε κρατάω μια επιφύλαξη, ειδικά σε τέτοιου είδους χειμωνιάτικες μεταβολές), κατά τη διάρκεια της Τετάρτης αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις και στην Αττική.
Οι περιοχές της Αττικής που -λογικά- θα επηρεαστούν θα είναι τα βορειοδυτικά, κεντροβόρεια και βορειοανατολικά τμήματα του νομού που έχουν υψόμετρο άνω των 300-350 μέτρων. Πρόσκαιρα, επειδή ο άνεμος θα είναι πολύ ευνοϊκός, ίσως επηρεαστούν και περιοχές με ελαφρώς χαμηλότερο υψόμετρο ή και τμήματα των υπολοίπων δυτικών και κεντρικών τμημάτων του νομού πάνω -πάντα–από τα 300-350 μέτρα.
Επειδή οι θερμοκρασίες δεν θα είναι τόσο ευνοϊκές στα υψόμετρα κάτω των 300-350 μέτρων, θα το θεωρήσω μεγάλη έκπληξη να χιονίσει πρόσκαιρα εκεί. Πότε όμως δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει ο καιρός.
Πάντως σε γενικές γραμμές αυτό θα συμβεί την Τετάρτη στην Αττική.
Ακολουθεί ο χάρτης με τα υψόμετρα και τις περιοχές των τοπικών (προσοχή, όχι γενικευμένων) χιονοπτώσεων.

pinakas_kaliakos

Υ.Γ. : Όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν σε περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι δραματικά στα επόμενα προγνωστικά στοιχεία. Πάντα κρατάμε ένα μικρό ερωτηματικό διότι ο καιρός θα πει την τελευταία λέξη, είτε την πιο θετική εξέλιξη αλλά είτε και στην πιο αρνητική (για τους χιονόφιλους ειδικά αυτό το σχόλιο διότι αναμένουν με αγωνία την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ημέρες).

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.