, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Καλύτερα να φύγουν γρήγορα»

Του Ζαχαρία Ζούπη
Οι τελευταίες πυρκαγιές στην Αττική αποτέλεσαν την μεγαλύτερη τραγωδία στην χώρα τα τελευταία 70 χρόνια. Χιλιάδες σπίτια καμένα, δεκάδες νεκροί, καταστροφή ολόκληρων περιοχών, μια εικόνα που δημιουργεί θλίψη, οργή.
Πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν γα το αιώνιο Ελληνικό Κράτος. Έχουν δίκιο. Είναι η Ελλάδα των ανεξέλεγκτων χωματερών, των οικοπεδοφάγων, των αυθαίρετων κατοικιών, της άναρχης ανοικοδόμησης, των χώρων πεταμένων σκουπιδιών, των πυλώνων της ΔΕΗ που σε κάθε περίπτωση πυρκαγιάς αναζωπυρώνει την κατάσταση, των Πολεοδομιών με τα κλειστά μάτια. Αυτή είναι η Ελλάδα, δεκαετίες τώρα. Το ξέρουν όλοι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όποτε ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και υπάρχουν δυνατοί άνεμοι θα καίγονται δεκάδες άνθρωποι;
Αυτό έκανε ο Βύρων Πολύδωρας το 2007 όταν καιγόταν η Πελοπόνησος και αυτός ανακάλυπτε τον « στρατηγό άνεμο» ενώ άλλα κυβερνητικά στελέχη της εποχής διέδιδαν ότι υπήρχαν και μυστικές υπηρεσίες πίσω από τις πυρκαγιές. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε την ανίκανη Κυβέρνηση. Τώρα είχαμε το τρίπτυχο Α.Τσίπρα- Π.Σκουρλέτη και Γ. Τόσκα. Τώρα αυτοί ανακάλυπταν « ασύμμετρες απειλές», πιθανά αντικυβερνητικά σχέδια , πιθανή δράση ξένων μυστικών υπηρεσιών, ακραία φαινόμενα.
Από δίπλα και σε ρόλο  προκλητικού υπερασπιστή ο γνωστός λασπολόγος Πολάκης, ο οποίος κατηγορούσε τα « βοθροκάναλα » που μιλούν για νεκρούς που δεν υπάρχουν! Λίγες ώρες μετά είχαν μετρηθεί 76 νεκροί ( η μέτρηση συνεχιζόταν), ο θρασύς όμως αυτός τύπος συνεχίζει να είναι Υπουργός και να μην έχει ζητήσει μια συγγνώμη.
Για αυτή την αριστερή τρόικα που ήταν υπεύθυνη να αντιμετωπίσει την κατάσταση, όλα τα άλλα έγιναν καλά. Γι αυτό άλλωστε τις πρώτες ώρες είχαν στρέψει τους πολίτες να ψάχνουν ποιοι μας καίνε και όχι γιατί καιγόμαστε. Και η έλλειψη συντονισμού; Η ανοργανωσιά; Η ανικανότητα; Οι διαβεβαιώσεις του Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας λίγες μέρες πριν, ότι όλα είναι έτοιμα για την αντιμετωπιση πυρκαγιών; Το Συντονιστικό που ήταν ασυντόνιστο επί ώρες; Η ανυπαρξία σχεδίου ; Οι πυροσβέστες που με διαμαρτυρια τους λίγες μέρες πριν εξέφραζαν προφητικά τους φόβους τους και αντιμετωπίστηκαν υβριστικά; Οι πολίτες των περιοχών που παρέμεναν ανενημέρωτοι μέχρι την στιγμή που πολλοί από αυτούς κάηκαν περιμένοντας και μη γνωρίζοντας τι να πράξουν, που να πάνε;
Για την Κυβέρνηση όλα αυτά είναι ένα τίποτα. Φταίνε κάποιοι άλλοι που τους επιβουλεύονται και επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση. Όπως πάντα. Μιλάμε για μια ανύπαρκτη Κυβέρνηση που σε ότι χειρίζεται δείχνει αδυναμία, ανικανότητα.
Ε λοιπόν, αυτή η Κυβέρνηση καλύτερα είναι να φύγει.
Ο κ. Ζαχαρίας Ζούπης είναι πολιτικός αναλυτής.
 
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.