, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Καμπάνα» 10 χρόνων για τις μισθώσεις των κυλικείων του Α.Π.Θ.

Κάθειρξη 10 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στον πρώην διευθυντή της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι δεν εισέπραττε τα μισθώματα από πέντε μεγάλα κυλικεία του ιδρύματος για διάστημα πέντε χρήσεων. Ο διευθυντής καταδικάστηκε για απιστία στην υπηρεσία ποσού που φτάνει το 1εκ. ευρώ και το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. Αφέθηκε ελεύθερος αφού δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση που άσκησε.

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα στην έρευνα που έκανε το ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε ότι από το 2008 έως το 2012 ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρίας που είχε αρμοδιότητα διαχείρισης των κυλικείων του Α.Π.Θ. (φοιτητικής λέσχης, Νομικής, Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Χημείου, Πολυτεχνικής και άλλων), δεν εισέπραττε μισθώματα από τους ενοικιαστές πέντε εξ αυτών. Αντίθετα κατηγορείται ότι δεχόταν απ’ αυτούς μεταχρονολογημένες επιταγές τις οποίες στη συνέχεια άλλαζε με άλλες που είχαν επίσης μεταγενέστερη ημερομηνία λήξης, με συνέπεια ποσό που έφτανε το 1 εκατομμύριο ευρώ να μην πληρωθεί ποτέ και να οφείλεται.

Ο διευθυντής, φέρεται επίσης πως όλο αυτό το διάστημα δεν προχώρησε καμία διαδικασία για κατάπτωση εγγυητικών επιστολών, τις οποίες είχαν καταθέσει οι ενοικιαστές, αντίθετα προχωρούσε σε ανανεώσεις εγγυητικών με μεταχρονολογημένες επιταγές. Όπως μάλιστα αποκαλύφτηκε κατά τη διάρκεια της δίκης ο καταδικασθείς είχε συνεργαστεί σε επαγγελματικό επίπεδο με στενό συγγενή μέλους της εταιρίας που εκμεταλλευόταν τα κυλικεία.

Η υπόθεση με τα μισθώματα των κυλικείων ερευνήθηκε ύστερα από καταγγελία που διαβιβάστηκε τον Οκτώβριο του 2012 στον τότε οικονομικό εισαγγελέα Λάμπρο Τσόγκα. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής που διενήργησαν τα μέλη της επιχειρησιακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ κατέθεσαν κατ’ αντιπαράσταση οι δύο πρυτάνεις της συγκεκριμένης περιόδου Αν. Μάνθος και Γ. Μυλόπουλος με τον διευθύνοντα σύμβουλο. Οι πρυτάνεις, σύμφωνα με το πόρισμα, δεν ενημερώθηκαν οι ίδιοι ούτε και τα επταμελή διοικητικά συμβούλια της Εταιρίας για όσα συνέβαιναν με τα μισθώματα. Μάλιστα η προκαταρκτική τέθηκε στο αρχείο ως προς τις ευθύνες των πρυτάνεων, καθώς αποδείχτηκε ότι είχαν την αίσθηση πως όλα κυλούσαν ομαλά.

Στην απολογία του ο τότε διευθυντής υποστήριξε πως οι καθυστερήσεις στις εισπράξεις των μισθωμάτων των κυλικείων ήταν πάγια τακτική του Πανεπιστημίου που με αυτόν τον τρόπο έδειχνε το… ανθρώπινο πρόσωπό του. «Υπήρχε σιωπηρή ανοχή γενικότερα στις εισπράξεις του ιδρύματος», είπε χωρίς όμως να πείσει το δικαστήριο.

#Tags: ΑΠΘ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.