, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Καμπάνες» για συνεταιριστικές μπίζνες με ζημία 3,2 εκ. ευρώ!

Του Κώστα Καντούρη
 
Ποινές κάθειρξης από 8 έως 12 χρόνια επέβαλλε σήμερα το μεσημέρι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για τις μπίζνες που είχαν στηθεί στον αγροτικό συνεταιρισμό Κορινού Πιερίας, απ’ όπου συνεταιριστές και υπάλληλοι καταδικάστηκαν ότι με πλαστά τιμολόγια εισέπρατταν παράνομες επιστροφές, ζημιώνοντας το δημόσιο με ποσό 3,2 εκ. ευρώ.
Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι φέρονται πως στο διάστημα 2001 – 08 μαζί με τις γνήσιες αιτήσεις για επιστροφή Φ.Π.Α. αλλά και για επιστροφή του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων που υπέβαλαν οι αγρότες και συγκεντρωτικά ο συνεταιρισμός προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ., υπέβαλαν και πλαστές αιτήσεις επιστροφών στο όνομα πραγματικών δικαιούχων ή και ανύπαρκτων προσώπων. Οι αιτήσεις συνοδεύονταν από εικονικά τιμολόγια.
Συγκεκριμένα από την έρευνα βρέθηκαν 1.158 πλαστές αιτήσεις που υποβλήθηκαν, 2.053 εικονικά τιμολόγια για συναλλαγές αγροτών που δεν έγιναν ποτέ, με βάσει τα οποία εισπράχθηκαν από τους υπεύθυνους του συνεταιρισμού επιπλέον 3.278.450 ευρώ, χωρίς όμως τα χρήματα αυτά να δοθούν στους αγρότες. Στους αγρότες την περίοδο εκείνη αποδίδονταν ως επιστροφή ΦΠΑ ένα ποσοστό που κυμαίνονταν μεταξύ των 5 έως 7% στην αξία του κάθε τιμολογίου. Πάντως οι αγρότες τα ονόματα των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για τις επιστροφές – απάτη, αποδείχτηκε πως δεν γνώριζαν τίποτε.
Το δικαστήριο καταδίκασε πέντε άτομα για τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου, της πλαστογραφίας, της φοροδιαφυγής, της κατάρτισης πλαστών και της χρήσης εικονικών τιμολογίων κατά περίπτωση. Αθώος κρίθηκε ένας υπάλληλος του συνεταιρισμού. Κάθειρξη 12 ετών επιβλήθηκε στον επί πέντε χρόνια πρόεδρο, σε κάθειρξη 8 ετών καταδικάστηκε ο τότε αντιπρόεδρος, ενώ σε κάθειρξη 8 ετών καταδικάστηκε και μία υπάλληλος που εκτελούσε χρέη γραμματέα. Δύο συνεταιριστές από τη Θεσσαλία καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 10 ετών. Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς το δικαστήριο δέχτηκε να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεσή τους, επιβάλλοντας σε ορισμένους περιοριστικούς όρους.
Η απάτη, αποκαλύφτηκε όταν η Δ.Ο.Υ. Κατερίνης πραγματοποίησε έλεγχο σε τιμολόγια και έφτασε στα τιμολόγια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης διαπιστώνοντας πως ήταν εικονικά. Ακολούθησε έρευνα στη βιομηχανία και επιβεβαιώθηκε πως ποτέ δεν εκδόθηκαν από τα γραφεία της βιομηχανίας Ζάχαρης. Τα συγκεκριμένα τιμολόγια είχαν υποβληθεί στον φάκελο για τις επιστροφές Φ.Π.Α. των αγροτών από τον συνεταιρισμό Κορινού Πιερίας και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της μεγάλης απάτης.
Στις απολογίες τους όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες λέγοντας πως δεν γνώριζαν για την απάτη και ότι δεν ήταν δυνατό να την αντιληφτούν.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.