, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

“Καμπανάκι” Σαρηγιάννη: Ποιες περιοχές προβληματίζουν! Στοιχεία για τον δείκτη θετικότητας

“Καμπανάκι” για συγκεκριμένες περιοχές αλλά και για την αύξηση του δείκτη θετικότητας χτυπά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μέσα από την καθημερινή ανάλυση για την εξέλιξη της πανδημίας που πραγματοποιεί. Σύμφωνα με την ανάλυση του καθηγητή του ΑΠΘ σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας αυξήθηκε στο 2,3% ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) είναι 0,94 (τιμές του Rt κάτω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). Ωστόσο, όπως επισημαίνει, τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών, δείχνουν ότι σε πανελλαδικό επίπεδο υπάρχει μια συνολικά μικρή αύξηση, η οποία θα φανεί πιο καθαρά στις αμέσως επόμενες ημέρες, όταν ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης θα επανέλθει στα συνήθη επίπεδα (άνω των 30.000 ανά ημέρα). Σημειώνει επίσης ότι το Rt, αν και παραμένει κάτω από τη μονάδα ακολουθεί μια σταθερά αυξητική πορεία την τελευταία εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι πέσει κάτω από το 0,7.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο συνεργάτης του Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος, μελετώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα συγκρίνοντάς τα με τις προβολές της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE, καταλήγουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για την πορεία της πανδημίας σε κάθε περιοχή της χώρας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην Αττική, ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού συνεχίζει να προβληματίζει και δεδομένης της σύγκλισης των μετρούμενων κρουσμάτων με τις προσομοιώσεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE, αναμένεται ελαφρά άνοδος τις επόμενες ημέρες. Σημειώνουν ότι για να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης, πρέπει οπωσδήποτε να ενταθούν οι έλεγχοι της εφαρμογής των μέτρων, αλλά και ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ομάδα του κ. Σαρηγιάννη, παρατηρήθηκαν κάποιες έντονες αυξητικές τάσεις σε επιμέρους περιοχές τις τελευταίες ημέρες, με κυριότερες τη Μαγνησία (η οποία όμως οφείλεται σε εντοπισμένη συρροή ρε οίκο ευγηρίας) και την Εύβοια, στις οποίες προτείνεται να εντατικοποιηθούν τα τεστ ανίχνευσης και η ιχνηλάτηση για να μην χρειαστούν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα. Σε μικρότερο βαθμό προβληματίζουν η Αχαΐα και η Λακωνία, ακολουθούμενες από την Αρκαδία και την Αιτωλοακαρνανία, ενώ εκτιμούν ότι χρειάζεται ακόμα προσοχή στη Βοιωτία.

“Συνολικά, τα τεστ ανίχνευσης θα πρέπει να διπλασιαστούν τουλάχιστον και να δίνεται έμφαση στοχευμένα στις περιφερειακές ενότητες στις οποίες η δυναμική της διασποράς φαίνεται να είναι ανησυχητική για 1-2 ημέρες ώστε να ανιχνεύονται οι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί φορείς και να σπάει η αλυσίδα μετάδοσης βάζοντάς τους σε καραντίνα. Με δεδομένο το άνοιγμα της αγοράς από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου χωρίς επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας από το τέλος Ιανουαρίου, καλό θα ήταν να αυξήσουμε σημαντικά (κατά 2 και 3 φορές σε σχέση με τη Δευτέρα) τα τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, στοχεύοντας στις περιοχές υψηλού κινδύνου για να λάβουμε προληπτικά μέτρα” αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανάλυσή τους.

Επιμένουν, δε, πως επιπλέον λόγους ανησυχίας εγείρει και η παρουσία στην κοινότητα του στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2, δηλαδή της βρετανικής μετάλλαξης, έχοντας ήδη προτείνει, μέσω του enikos.gr, προληπτικά μέτρα για να περιοριστεί ή έστω να καθυστερήσει η ευρεία διασπορά του στην κοινότητα.

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.