, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Καραγκούνης στην Karfitsa: Ο «νόμος Παρασκευόπουλου » ακολουθεί μια γραμμή «βγάλτε τους όλους έξω»

Συνέντευξη στον Θοδωρή Δαφέρμο

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει μέσω συνέντευξή του στην Karfitsa ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης και βουλευτής της ΝΔ  Κώστας Καραγκούνης αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. Παράλληλα, ο κ. Καραγκούνης σχετικά με το «Παρασκευόπουλο» επισημαίνει ότι «ο «νόμος Παρασκευόπουλου» ακολουθεί στην ουσία μια γραμμή… βγάλτε τους όλους έξω».

Τέλος, για την υπόθεση Novartis o βουλευτής της ΝΔ κάνει λόγο για σκευωρία που σύντομα θα καταπέσει.

Κύριε Καραγκούνη, αν είχε υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης Σαμαρά για τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας, πιστεύετε θα ήταν διαφορετική η εικόνα του σωφρονιστικού συστήματος;

Αυτή η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε δεν είχε καμία στρατηγική και κανένα όραμα για το σωφρονιστικό σύστημα. Εμείς το 2012 βάλαμε μπροστά ένα πολύ συγκεκριμένο στρατήγημα. Πρώτα απ’ όλα επειδή έχει αλλάξει η ποιότητα του εγκλήματος και είδαμε να γίνονται πολύ βαριά κακουργήματα, είπαμε ότι πρέπει να υπάρχει  διαχωρισμός του εγκλήματος σε ήπιας εγκληματικότητας και βαριάς εγκληματικότητας.

Με στόχο να πετύχουμε και τον εξανθρωπισμό και τον εκσυγχρονισμό των φυλακών. Από τη μια για το ήπιο έγκλημα  να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους έκτισης των ποινών, γι’ αυτό θεσμοθετήσαμε για πρώτη φορά το ηλεκτρονικό βραχιόλι, αλλά και άλλους τρόπους όπως είναι η κοινωνική εργασία. Δώσαμε έτσι και νομοθετικά περισσότερα κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως, ανοίξαμε τις αγροτικές φυλακές και μεταφέραμε πάνω από 800 τότε κρατουμένους στα κλειστά καταστήματα των αγροτικών φυλακών. Ξεκινήσαμε δηλαδή τον διαχωρισμό του εγκλήματος σε ήπιας και βαριάς μορφής.

Για τους κρατουμένους βαριάς εγκληματικότητας είχαμε ένα άλλο σχέδιο. Νομοθετήσαμε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας φυλακές τύπου Γ’.  Να έχουμε δηλαδή μια καλύτερη φύλαξη και να διασφαλίσουμε τη δημόσια ασφάλεια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι φυλακές υψίστης ασφαλείας άλλωστε ισχύουν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και βεβαίως και στην Αμερική αλλά και σε άλλα κράτη σε όλο τον κόσμο.

Αυτό ήταν λοιπόν το δικό μας στρατήγημα το οποίο δεν ακολουθήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση.

Τελικά ο «νόμος Παρασκευόπουλου» βοήθησε στην αποσυμφόρηση των φυλακών ή δημιούργησε παραπάνω προβλήματα;

Ο «νόμος Παρασκευόπουλου» ακολουθεί στην ουσία μια γραμμή «βγάλτε τους όλους έξω». Μέχρι σήμερα από τη στιγμή της ισχύος του έχουν αποφυλακισθεί κοντά στους 27.000 κρατούμενοι, εκ των οποίων πάνω από 2.500  είναι για βαριά κακουργήματα.

Μόνο για το 2017 έχουν αποφυλακισθεί με τον προνομιακό «νόμο Παρασκευόπουλου» 320 ληστές και 1137 κρατούμενοι για κλοπές. Αν πάρουμε υπόψη μια στρατηγική που ισχύει στην Ελλάδα και παντού στον κόσμο που αναφέρει ότι το 55% με 60% όσων μπαίνουν στις φυλακές όταν αποφυλακιστούν επιστρέφει στις φυλακές. Με συχνά βαρύτερα κακουργήματα.

Όταν οι κακούργοι και οι εγκληματίες γνωρίζουν ότι θα έχουν την αντιμετώπιση τέτοιων συγκεκριμένων διατάξεων ( είναι και ο «νόμος Κοντωνή» εκτός από το «νόμο Παρασκευόπουλου) υπάρχει μεγάλο κίνητρο να διαπράξουν κάποιο αδίκημα αφού γνωρίζουν το ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει.

Για την υπόθεση Novartis ποια είναι η άποψη σας; Υπάρχει σκάνδαλο;

Είναι σαφές τι ήθελε να κάνει η κυβέρνηση. Ήθελε να ξεφύγει από τα καυτά και πολύ σημαντικά προβλήματα και τα μεγάλα αδιέξοδα που η ίδια έχει δημιουργήσει στην οικονομία.

Ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα ανέπτυξε το υποτιθέμενο σκάνδαλο  Novartis στο οποίο η ΝΔ συμφώνησε να διερευνηθεί. Σε όσες εξεταστικές  ή όσες προανακριτικές έχει φέρει αυτή κυβέρνηση εμείς ψηφίσαμε ναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει όχι σε όλες τις εξεταστικές και προανακριτικές  τις οποίες ζητήσαμε εμείς.

Λέμε κάτι καθαρό να διερευνηθούν όλα. Αλλά όχι με τη λογική που έκανε αυτή κυβέρνηση, αν ρίξει λάσπη στον ανεμιστήρα, να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους, για να πετάξει την… μπάλα στην εξέδρα και να ξεφύγει από τα αδιέξοδά της.

Ήρθε το θέμα στη Βουλή, καλέσαμε την κυβέρνηση να καλέσουμε αυτούς οι οποίοι υποστηρίζουν και ρίχνουν.. λάσπη  σε πρώην πρωθυπουργούς και σε πρώην υπουργούς, να καταθέσουν και να απαντήσουν, έστω και με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, στα ερωτήματα όσων συναδέρφων κατηγορούνται.

Η ουσία είναι ότι η υπόθεση γυρνάει πίσω στη δικαιοσύνη καθώς δεν υπήρξε κανένα στοιχείο. Εμείς λέμε ότι η σκευωρία αυτή θα κατάπέσει.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο φύλλο #712

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.