, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Κατάληψη» της Θεσσαλονίκης από παράτυπους μετανάστες – Άραγε υπάρχει λύση;

Εκτός έλεγχου τείνει να καταστεί πλέον η παραβατική συμπεριφορά των παράτυπων μεταναστών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στην Αριστοτέλους, στη Ροτόντα, στο ΑΠΘ έχει διαμορφωθεί μία παράλληλη αγορά στην οποία διακινούνται κυρίως λαθραία τσιγάρα, αλλά και ναρκωτικά και προϊόντα «μαϊμού».
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΙΚΟΥ*
Οι επαγγελματίες καλούν καθημερινά τις αρχές να διαλύσουν τα κυκλώματα της παρανομίας, τα οποία εκμεταλλεύονται τους μετανάστες και πλήττουν τον οικονομικό ιστό της πόλης που κινείται στα πλαίσια της νομιμότητας, αλλά τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων είναι πενιχρά. Η ανέχεια, η δυσκολία εύρεσης δρόμου διαφυγής από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ ή επαναπροώθησης στη χώρα προέλευσης, σπρώχνουν τους παράτυπους μετανάστες σε έκνομες ενέργειες, με αποτέλεσμα όταν συλλαμβάνονται και οδηγούνται στα τμήματα αλλοδαπών, να δημιουργείται εκεί το αδιαχώρητο.
Πέρα από αυτούς που ασκούν το παρεμπόριο, τα πεζοδρόμια του κέντρου συχνά καταλαμβάνονται από παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι διαμορφώνουν πρόχειρα καταλύματα και με την μέθοδο αυτή προκαλούν την αστυνομία να προχωρήσει στη σύλληψη τους, ώστε να τους δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα για να ξεκινήσει η διαδικασία αίτησης ασύλου. Και από τις δυο περιπτώσεις προκύπτει η ανάγκη να ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης των πεζοδρομίων της Θεσσαλονίκης από εξαθλιωμένους μετανάστες.
Ένα από τα μέτρα αυτά για την αντιμετώπιση του φαινόμενου, είναι και η δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης, που προβλέπονται από τον κώδικα της Συνθήκης Σένγκεν και τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, με βάση τις οποίες πρέπει να φιλοξενούνται προσωρινά οι παράτυποι μετανάστες σε ειδικές δομές, μέχρι να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους ή να απελαθούν.
Η παράταξη του ΝΙΚΟΥ ΤΑΧΙΑΟΥ «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΑ» στηρίζει τη λειτουργία των κλειστών κέντρων κράτησης, τα οποία θα συμβάλλουν στην ασφάλεια των πολιτών και στην αποκατάσταση του νόμου και της τάξης, αλλά και στην εξυπηρέτηση των ίδιων των μεταναστών
.Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς, ώστε η Θεσσαλονίκη να καταστεί μια πόλη, όπως αξίζει στους κατοίκους της και στους επισκέπτες.
* Ο Γ. Χατζίκος είναι εκλεγμένος αντιπρόσωπος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» του Ν. Ταχιάου
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.