, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Καταδίκη Παπαγεωργόπουλου – Λεμούσια για ξέπλυμα

Φυλάκιση 3 ετών, μετατρέψιμη προς 3 ευρώ την ημέρα, επέβαλε κατά πλειοψηφία τριών έναντι δύο το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και στον στενό του συνεργάτη πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις. Το δικαστήριο μείωσε την πρωτόδικη ποινή των οκτώ ετών κάθειρξης, κρίνοντας ότι το συνολικό ποσό της υπεξαίρεσης δεν μπορεί να θεωρηθεί προϊόν νομιμοποίησης, περιορίζοντας το ποσό στα χρήματα που βρέθηκαν σε λογαριασμούς και δεν δικαιολογήθηκαν.
Ειδικότερα η πλειοψηφία του δικαστηρίου δεχόμενο την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας έκρινε πως οι κατηγορούμενοι νομιμοποίησαν ποσά 259.000 ευρώ ο Β. Παπαγεωργόπουλος και 463.000 ο Μ. Λεμούσιας, τα οποία βρέθηκαν να κινούνται σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό, τον οποίο στις απολογίες τους χαρακτήρισαν «παραταξιακό». Ομόφωνα το δικαστήριο έκρινε ότι είναι αθώοι για ξέπλυμα ποσού που προσεγγίζει τα 15 εκατομμύρια ευρώ καθώς πρόκειται για το ποσό για το οποίο έχουν καταδικαστεί ότι υπεξαίρεσαν. Επίσης το δικαστήριο με την απόφασή του επέβαλε και χρηματικές ποινές αντίστοιχες με τα ποσά νομιμοποίησης για τα οποία καταδικάστηκαν.
Και οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησαν να πληρώσουν την ποινή τους σε δόσεις, επικαλούμενοι μέσω των συνηγόρων τους οικονομική αδυναμία για άμεση καταβολή. Το αίτημα απορρίφτηκε από το δικαστήριο και οι κατηγορούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν άμεσα την ποινή τους.
Κ.Κ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.