, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

«Καταρρέει» η τοπική αγορά του δήμου Λαγκαδά

Αγώνας δρόμου από τον Δήμαρχο Γιάννη Ταχματζίδη για την τόνωση της επιχειρηματικότητας

Γράφει η Δέσποινα Κρητικού

 

Τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις προκάλεσαν στην τοπική αγορά του Λαγκαδά τα αλλεπάλληλα lockdown που επιβλήθηκαν στην χώρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι έμποροι ενός μεγάλου δήμου στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, που μέχρι πρότινος είχαν οργανώσει ένα σημαντικό δίκτυο τοπικής οικονομίας στην περιοχή τους και  συντηρούσαν τα καταστήματα τους παρά τις όποιες δυσκολίες προέκυπταν, είδαν να έρχονται τα πάνω κάτω. Οι σκέψεις για λουκέτα είναι έντονες όπως αναφέρει στην Karfitsa ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της περιοχής, Σταύρος Βαρβαρίδης.

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του τοπικού εμπορικού συλλόγου,  από την αρχής της πανδημίας έχουν κλείσει δύο καταστήματα στην πόλη του Λαγκαδά ενώ λουκέτο έβαλαν άλλοι 12 καταστηματάρχες σε Σοχό, Γερακαρού, Λαχανά, Περιβολάκι, Καβαλάρι και Λαγυνά. Ανάμεσα στα εμπορικά καταστήματα που κατέβασαν ρολά και δύο παραδοσιακές , καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν άντεξαν τα έξοδα για τη συντήρηση των επιχειρήσεων τους.

«Στην εστίαση υπάρχει μεγάλος προβληματισμός καθώς οι ιδιοκτήτες σκέφτονται να συνεχίσουν να κρατούν τα ρολά κατεβασμένα καθώς αν ένας ακόμη ανεφοδιασμός με φρέσκα προϊόντα καταλήξει στα σκουπίδια θα σημάνει την οικονομική καταστροφή των εστιατόρων της περιοχής» τονίζει ο κ Βαρβαριδης.

Από την περασμένη Δευτέρα που άνοιξε το λιανεμπόριο τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης άνοιξαν δοκιμαστικά για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους. «Υπολογίζουμε ότι από τα 156 μέλη μας, πάνω από 40 θα αναστείλουν τη λειτουργία τους, αν δεν γίνει ένα θαύμα για να δουν τα οικονομικά τους να αυξάνονται» τονίζει ο κ Βαρβαρίδης και προτείνει μια γενναία επιδότηση που θα δώσει ώθηση στους επιχειρηματίες να διαχειριστούν τα πάγια έξοδα τους που δυστυχώς δεν μειώνονται.

 

Αγώνας δρόμου από τον Δήμαρχο Γιάννη Ταχματζίδη για την τόνωση της Τοπικής Αγοράς

Οι δυσοίωνες προβλέψεις  για το μέλλον της τοπικής οικονομίας προβληματίζουν τον Δήμαρχο Γιάννη Ταχματζίδη, που ήδη έχει προχωρήσει στην απαλλαγή των καταστηματαρχών από τα δημοτικά τέλη ενώ με σειρά πρωτοβουλιών προβάλει την τοπική αγορά σε μια προσπάθεια τόνωσης της.

«Στη σημερινή δύσκολη για τις επιχειρήσεις συγκυρία,  ο Δήμος Λαγκαδά επιχειρεί να απαντήσει σε μια μεγάλη ανάγκη για τον εμπορικό κόσμο της περιοχής. Οφείλει να τον στηρίξει και να τον ενισχύσει με δράσεις και μέτρα που θα στοχεύουν στην αύξηση της κατανάλωσης. Ο Δήμος Λαγκαδά έχει επεξεργαστεί τρόπους για την ενίσχυση και τόνωση των εμπορικών καταστημάτων και την προβολή της τοπικής αγοράς εντός κι εκτός τειχών. Πέραν των ρυθμίσεων και των απαλλαγών από δημοτικά τέλη επιχειρήσεων που διέκοψαν ή περιόρισαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους λόγω COVID-19, ως ένα πρώτο βήμα είναι η προώθηση του τοπικού εμπορίου μέσα από μια διαφημιστική καμπάνια που μελετούμε και προετοιμάζουμε το επόμενο διάστημα και η οποία θα έχει επίκεντρο, την επιλογή του Δήμου Λαγκαδά και ως εμπορικού, μεταξύ άλλων, προορισμού με την ταυτόχρονη ανάδειξη και των άλλων πλεονεκτημάτων μας. Μέσα από την προβολή των προϊόντων και των υπηρεσιών που διαθέτει ο Δήμος μας οι καταναλωτές εντός κι εκτός Δήμου θα γνωρίζουν ότι αυτό που αναζητούν σε άλλες αγορές μπορούν να το προσφέρουν και εδώ.  Από εκεί και έπειτα, η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα δε μας άφησαν πολλά περιθώρια δράσης.  Για να προσελκύσουμε περισσότερους αγοραστές, σχεδιάζαμε να υλοποιήσουμε μια γιορτή παραδοσιακών τοπικών προϊόντων στην πόλη του Λαγκαδά με ταυτόχρονες πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και να διοργανώσουμε, με στόχο την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας – κατόπιν συνεννόησης και συνεργασίας – το θεσμό της «Λευκής νύχτας» και στο δήμο μας. Οι δράσεις θα υλοποιηθούν όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες  και δοθεί το πράσινο φως για την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού» τονίζει ο κ. Ταχματζίδης.

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά υπογραμμίζει ότι «η  τοπική αγορά και οι εμπορικές επιχειρήσεις αποτελούν τον βασικό κορμό μεγέθυνσης και ανάπτυξης μιας τοπικής οικονομίας.  Συμβάλλουν σημαντικά στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας για έναν τόπο και κυριότερα εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή δημιουργώντας θέσεις εργασίας ή κατοχυρώνουν τις υπάρχουσες. Άμεσα συναρτώμενοι με αυτήν την αλυσίδα της οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας είναι και οι Δήμοι όλης της χώρας. Χωρίς την παρουσία εύρωστων και δυναμικών επιχειρήσεων στα διοικητικά όρια τους δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, ενώ  η τοπική κατανάλωση διασφαλίζει πόρους οι οποίοι θα επιστρέφουν τελικά στον δημότη».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.