, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Καταφύγιο αδέσποτων ζώων στο Λάκκωμα

Στα «σκαριά» είναι η δημιουργία καταφυγίου για τα αδέσποτα ζώα στο Λάκωμμα από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ).
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενέκρινε την υπαγωγή της σχετικής πρότασης του Συνδέσμου στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», με χρηματοδότηση 2.200.000 ευρώ.
Μετά την εξέλιξη αυτή, πλέον ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ -στον οποίο συμμετέχουν οι Δήμοι Καλαμαριάς, Θέρμης και Θερμαϊκού- εστιάζει την προσοχή του στις διαδικασίες για τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό που θα γίνει για την κατασκευή του έργου. Το «πράσινο φως» από το Υπουργείο θα δοθεί μετά τον Ιούνιο του 2020, οπότε λήγει και η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή σχετικών προτάσεων από τους Δήμους στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙI».
«Πρόκειται ουσιαστικά να δημιουργηθεί ένα ενδιαίτημα όπου τα ζώα θα εξετάζονται από κτηνιάτρους, θα αποπαρασιτώνονται, θα στειρώνονται και θα εμβολιάζονται. Μετά την αποθεραπεία τους, θα προωθούνται για υιοθεσία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, Αντώνης Ζαβέρκος. Όπως ο ίδιος εξήγησε η δομή που θα δημιουργηθεί είναι δυναμικότητας ογδόντα θέσεων ενώ με την αποχώρηση κάθε ζώου θα μπαίνουν άλλα ζώα στο καταφύγιο.

Όχι μόνο καταφύγιο…

Η εγκατάσταση που θα δημιουργηθεί δεν θα είναι απλώς ένα καταφύγιο για αδέσποτα ζώα, καθώς εκεί θα υπάρχουν και εκπαιδευτές που θα τα εκπαιδεύουν ώστε να υιοθετηθούν αργότερα ως ζώα συντροφιάς ή να αναλάβουν «δράση» ακόμη και σε περιπτώσεις υποστήριξης ασθενών.
Το καταφύγιο θα δημιουργηθεί σε αγροτεμάχιο 33 στρεμμάτων που έχει αγοράσει ο Σύνδεσμος. Ο σχεδιασμός του προβλέπει, μεταξύ άλλων, και τη λειτουργία αποτεφρωτήρα προκειμένου να οδηγούνται στην αποτέφρωση όσα ζώα πεθαίνουν στο αστικό ή περιαστικό περιβάλλον. Η πρόβλεψη αυτή, μάλιστα, πρόκειται να αποφέρει και έσοδα στον Σύνδεσμο δεδομένου ότι κάθε δήμος είναι υποχρεωμένος να οδηγεί στην αποτέφρωση όσα ζώα πεθαίνουν στον ιστό της πόλης.
Ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ περιμένει τον Ιούνιο του 2020 από το υπουργείο να ανοίξουν τα διαβιβαστικά έγγραφα κάθε πρότασης ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του έργου.
Σημαντικό έργο, για το οποίο εκπονήθηκαν όλες οι απαραίτητες μελέτες και εξασφαλίστηκαν όλες οι απαραίτητες άδειες, χαρακτηρίζει το καταφύγιο που θα δημιουργηθεί και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, Σταύρος Ζαμπέτογλου υπογραμμίζοντας πως στόχος του είναι να εξυπηρετήσει όχι μόνο τον σύνδεσμο στον οποίο συμμετέχουν οι δήμοι Θέρμης, Θερμαϊκού και Καλαμαριάς αλλά και όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.