, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΚΕΔΕ: Σκληρή κρητική σε Σκουρλέτη για το νομοσχέδιο που αφορά απλή αναλογική και Αυτοδιοίκηση

ÅêôAKTH óõíåäñéáóç ôçò Ãåíéêçò Óõíåëåõóçò ôçò Êåíôñéêçò Åíùóçò Äçìùí Åëëáäáò åí ïøç ôïõ êïéíïõ óõíåäñéïõ ôçò ÊÅÄÅ êáé ÅÍÐÅ--Óôç öùôï ÖÙÔÏ (×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI)

Σκληρή κριτική σε βάρος του Πάνου Σκουρλέτη, ενόψει του νομοσχεδίου που ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την απλή αναλογική, άσκησαν οι επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων, στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ που έγινε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Τόσο οι επικεφαλής των παρατάξεων όσο και ο δήμαρχος Αθηναίων είπαν «όχι» στην απλή αναλογική που όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, θα είναι το νέο εκλογικό σύστημα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες μάλιστα θα προσδιοριστούν επακριβώς και θα γίνουν μετά από ενάμιση χρόνο, τον Οκτώβριο του 2019.
Ασκησαν επίσης δριμεία επίθεση στον κ. Σκουρλέτη γιατί δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα το επίμαχο νομοσχέδιο: «Στέλνουμε καθαρό μήνυμα. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την αξιοπρέπειά μας», είπαν. «Ο κ. Σκουρλέτης θα πρέπει να σέβεται την Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί να λέει ότι έχει γίνει διαβούλευση όταν δεν έχουμε δει ούτε μία σελίδα του νομοσχεδίου», ξεκίνησε την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

«Επιβεβαιώσαμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει τη διάθεση να κάνει καμία μεταρρύθμιση. Ο κ. Σκουρλέτης έπαιζε κρυφτούλι με την ΚΕΔΕ» είπε και πρόσθεσε πως «η Αυτοδιοίκηση περιμένει ακόμα το κείμενο του νομοσχεδίου».
Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, αλλαγή εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση μπορεί να συζητηθεί αφού πρώτα προηγηθεί η μεταρρύθμιση. «Αντί για μεταρρύθμιση θα έχουμε απορρύθμιση» είπε χαρακτηριστικά.

Για «πρωτοφανή ταπείνωση» της Αυτοδιοίκησης, καθώς «για πρώτη φορά συγκαλείται Γενική Συνέλευση για να συζητήσουμε πάνω σ’ ένα νομοσχέδιο φάντασμα», μίλησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης: «Το ίδιο κυνικό σχέδιο που έχουν για την κεντρική πολιτική σκηνή, να αποδυναμώσουν μια μελλοντική κυβέρνηση που δεν θα είναι δική τους μέσω της απλής αναλογικής, το ίδιο θέλουν να κάνουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν την ελέγχουν», πρόσθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Την απλή αναλογική όπως ακούγεται ότι θα έρθει, δεν θα την ψηφίσω. Και όχι γιατί έχω πρόβλημα στο δήμο μου, το αντίθετο, αλλά γιατί τα θέματα θα πρέπει να συζητείται με την Αυτοδιοίκηση», είπε ο επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης» και πρόεδρος της ΠΕΔΑ Γιώργος Ιωακειμίδης.

Υπέρ της απλής αναλογικής τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας» (ΣΥΡΙΖΑ), υπενθυμίζοντας ότι «η απλή αναλογική είναι το βασικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση της Ευρώπης».

Όλα άρχισαν μετά την συνέντευξη του κ. Σκουρλέτη στο ΑΠΕ την περασμένη Κυριακή, ο οποίος δήλωσε ότι «η απλή αναλογική είναι το πρώτο βήμα σε μία ανοιχτή μεταρρυθμιστική διαδικασία, που θα ολοκληρωθεί μετά τη συνταγματική αναθεώρηση».

Με το νέο πλαίσιο, «ο δήμαρχος θα εκλέγεται απευθείας, όπως και τώρα, από το λαό. Θα υπάρχουν δύο γύροι, σε περίπτωση που δεν πάρει κάποιος πάνω από 50% στον πρώτο. Η διαφορά έγκειται στο ότι οι παρατάξεις θα παίρνουν τόσους δημοτικούς συμβούλους, όσα τα ποσοστά τους την πρώτη Κυριακή. Τη δεύτερη θα κρίνονται μόνο οι επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών».

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.