, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Κοινωνικό μέρισμα: Χωρίς όριο ηλικίας για τα ΑμεΑ

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να ανοίξει σε τέσσερις μέρες, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπεγράφη χθες.
Στόχος της κυβέρνησης είναι το κοινωνικό μέρισμα να δοθεί -στους περίπου 250.000 δικαιούχους του- μέχρι το τέλος του χρόνου.
Το ποσό που έχει εξασφαλιστεί για τη συγκεκριμένη φάση του κοινωνικού μερίσματος ξεπερνά τα 175 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία υποβολής αίτησης για το κοινωνικό μέρισμα είναι φέτος πιο απλή από ποτέ, καθώς απαιτούνται μόλις δυο στοιχεία.
Τα τελευταία 24ωρα προέκυψε μια σημαντική αλλαγή τις προϋποθέσεις χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος σε ό,τι αφορά τα ΑμεΑ. Εν τέλει, ύστερα από αντιδράσεις ΑμεΑ και άλλων κοινωνικών ομάδων, αποσύρθηκε η διάταξη που έθετε ως ηλικιακό όριο τα 24 έτη.
Αυτό σημαίνει ότι περίπου 30.000 ΑμεΑ, που είναι εγγεγραμμένα στις λίστες του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) θα λάβουν κανονικά το κοινωνικό μέρισμα. Η μόνη προϋπόθεση είναι να λαμβάνουν το τακτικό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.
Με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, με το κοινωνικό μέρισμα θα ενισχυθούν επιπλέον τρεις κοινωνικές ομάδες:
1η Ομάδα: Οικογένειες με 4 τέκνα και άνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών: 19.140.
2η Ομάδα: Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος, δηλαδή άνω των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών: 163.778.
3η Ομάδα: Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, κάτω δηλαδή των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών: 40.927.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.