, Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

search icon search icon

Κονδυλώματα και καλοκαιρινές σχέσεις: Απλές συμβουλές για ξένοιαστες διακοπές

Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

Η ευχάριστη διάθεση, η ξενοιασιά και η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ, κατά την περίοδο των διακοπών μπορεί να μειώσει τις αναστολές για σεξουαλική επαφή αλλά και να χαλαρώσει την χρήση προφυλακτικού. Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, μας δίνει όλες τις σχετικές απαντήσεις αλλά και τη λύση για την άμεση αποκατάσταση της υγείας μας, από τον ιό των κονδυλωμάτων.
«Τα οξυτενή κονδυλώματα, όπως είναι η τυπική τους ονομασία, μεταβιβάζονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή αλλά και με άμεση δερματική επαφή. Οφείλονται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων: Human Papillomaviruses (HPV)». «Ως κύριοι παράγοντες για τη μετάδοση του ιού θεωρούνται η σεξουαλική συμπεριφορά, η ηλικία στην οποία ξεκίνησαν οι σεξουαλικές επαφές, ο μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, η χρήση ή όχι προφυλακτικού, η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών, το κάπνισμα, άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η διατροφή, κ. α.», σημειώνει ο Δρ. Α. Ξιάρχος.
Ο ιός προσβάλλει, συνήθως, άτομα νεαρής ηλικίας. Τα ποσοστά αυξάνονται συνεχώς, με τα στατιστικά στοιχεία να αποδεικνύουν ότι άνω του 60% των γυναικών είναι θετικές στον ιό, μόλις 3 χρόνια μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό το οποίο ανέρχεται στο 65% των σεξουαλικά, ενεργών ανδρών και γυναικών θα προσβληθούν από τον ιό HPV κατά την διάρκεια της ζωής τους.
Κατά την εμφάνισή τους παίρνουν διάφορες μορφές. Μπορεί να μοιάζουν σαν ελιές του δέρματος, να σχηματίζουν πλάκες, να είναι διαφανή, κόκκινα ή έντονα καφέ. Δεν προκαλούν ιδιαίτερα ενοχλήματα, παρά μία αίσθηση φαγούρας ή ελαφρού καψίματος. Στη γυναίκα εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή του αιδοίου και του πρωκτού καθώς και στις μηρογεννητικές πτυχές. Στους άντρες αντίστοιχα στην περιοχή του πέους, στους όρχεις, στις μηρογεννητικές πτυχές και στην περιοχή του πρωκτού. Για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμονής τους στην περιοχή του πρωκτού, έχουν ενοχοποιηθεί για ανάπτυξη καρκινώματος του πρωκτού.
Πως όμως προφυλασσόμαστε από τον ιό των κονδυλωμάτων; «Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, περίοδο που υπάρχει μία ανεβασμένη διάθεση και έντονη χαλάρωση, παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση του ιού και στα δύο φύλλα», αναφέρει ο Δρ. Α. Ξιάρχος. «Έχει υπολογιστεί ότι το ποσοστό εμφάνισης του ιού, σε επαφές χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, αγγίζει το 70%».

Ποια είναι η περισσότερο ενδεδειγμένη μέθοδος αποκατάστασης? Είναι κρίσιμο να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, ότι με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, θα πρέπει να επισκεφθούμε, άμεσα, τον εξειδικευμένο χειρουργό. «Η θεραπεία των κονδυλωμάτων με laser ή RF χαρακτηρίζεται από απουσία μετεγχειρητικού πόνου και ουλών εξασφαλίζοντας ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα», αναφέρει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος. Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης θεραπείας είναι πολλαπλά και κυρίως ότι είναι ανώδυνη και αναίμακτη καθώς η δέσμη του laser εφαρμόζεται στοχευμένα στην πάσχουσα περιοχή, όπου έχει εφαρμοστεί τοπική αναισθησία. Επιπρόσθετα, μία συνεδρία αρκεί για να καταστρέψει όλα τα κονδυλώματα. Στο σημείο αυτό, καταλήγει ο Δρ. Α. Ξιάρχος, θα πρέπει να τονιστεί ότι η θεραπεία των κονδυλωμάτων αφορά στην εξάλειψη των συμπτωμάτων, καθώς ο ιός παραμένει στον οργανισμό εφ’ όρου ζωής».
«Το ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, οι οργανωμένες δομές και η εξατομικευμένη αντιμετώπιση, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στο Ιατρικό Περιστερίου, αλλά και σε όλες τις κλινικές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, θα πρέπει να είναι τα κριτήρια για την επιλογή του ιατρού. «Στο κάθε νοσοκομείο του Ομίλου», καταλήγει ο Δρ. Ξιάρχος «από πολύ νωρίς, εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται ειδικά μέτρα προφύλαξης από κρούσματα του COVID – 19, τα οποία επικαιροποιούνται, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Με αυτόν τον τρόπο οι κλινικές συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, βάσει των αυστηρότερων εγκεκριμένων πρωτοκόλλων υγείας».
Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός και  Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Διαθέτει πολυετή χειρουργική εμπειρία μεγάλου αριθμού επεμβάσεων & πλήθος δημοσιευμένων περιστατικών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.axiarchos.gr/

 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.