, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κοντά σε συμφωνία με την Αλβανία για σύνορα και ΑΟΖ

Σάλος έχει ξεσπάσει από την τοποθέτηση που έκανε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο θέμα της συμφωνίας και με την Αλβανία..
Σε ερώτηση που του έγινε στη συνέντευξη τύπου σχετικά με τις συνομιλίες που έχουν ανοίξει με την Αγκυρα, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση. Θέματα τα οποία όμως ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει».
Και συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας τι θα συζητηθεί με την αλβανική κυβέρνηση στα εναπομείναντα θέματα της άρσης του εμπολέμου μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και των συνόρων. «Έδωσα λοιπόν, συμφώνησα μάλλον με τον Αλβανό ομόλογό μου, το επόμενο διάστημα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να εντείνουν τις προσπάθειές τους, χωρίς να έχουμε κάποια ιδιαίτερη πίεση, για να δούμε σε ποιο βαθμό θα μπορέσουμε να έχουμε μια θετική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν».
Στελέχη της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για μυστική διπλωματία και ζήτησαν ενημέρωση, ενώ «καρφιά» έπεσαν στο διαδίκτυο με μηνύματα που αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας άνοιξε θέμα συνόρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις από τρία 24ωρα ο Γ. Χαν είχε αναφερθεί σε αναδιάρθρωση των συνόρων που κάποιοι εξέλαβαν ως «αλλαγή» για να έρθει επίσημη «διόρθωση» της δήλωσης από την Κομισιόν.
O Σάλι Μπερίσα επιτέθηκε στον Εντι Ράμα τονίζοντας ότι η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα είναι «μαύρη ημέρα» για την Αλβανία. Καθώς, όπως ανέφερε «η Αλβανία παραδίδεται στην Ελλάδα
Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας τον κατηγόρησε ότι επαναδιαπραγματεύεται συνθήκες του 1913 για τα σύνορα Αλβανίας- Ελλάδας, ότι «αποδέχεται τα 12 μίλια στα θαλάσσια σύνορα «ενώ με την Ιταλία και την Τουρκία έχει υπογράψει για μόλις 6 μίλια».
Το Μέγαρο Μαξίμου
«Η σπουδή ορισμένων να δημιουργήσουν εκ νέου θέμα εκ του μη όντος για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, θα ήταν αξιοθρήνητη εάν δεν ήταν εθνικά επικίνδυνη», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «η αποστροφή του πρωθυπουργού στο ζήτημα των συνόρων με την Αλβανία αναφέρεται στο θέμα της συντήρησης των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα». «Και η γελοιότητα έχει τα όριά της», σχολιάζουν.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.