, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κορονοιός: πόσο κινδυνεύει η καρδιά μας;

Ο κορονοιός (covid19) χτύπησε όπως ήταν αναμενόμενο δυστυχώς και την πόρτα  της χώρας μας και μάλιστα ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη. Παρόλο που πολλά έχουν ειπωθεί ή πρόκειται να λεχθούν και να γράφουν στο μέλλον, θα επιχειρήσουμε μια συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα.
Του Διαμαντή Γκολιδάκη*
Αποτελεί ένα νέο στέλεχος ιού, «συγγενές» ως προς τον ιό SARS ο οποίος μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού, μέσω σταγονιδίων και μολυσμένων επιφανειών που είχε έρθει πριν σε επαφή το άτομο που νοσεί (σημαντικότατος λόγος ώστε να διατηρούμε τους κανόνες υγιεινής σε υψηλό επίπεδο).
Όσον αφορά το επίπεδο  πρόληψης, το σίγουρο είναι ότι ο καθένας ατομικά θα πρέπει να συμπεριφερθεί  με υπευθυνότητα και ψυχραιμία και να λάβει τα μέτρα του όπως θα συνέβαινε και με οποιοδήποτε άλλον ιό υψηλής μεταδοτικότητας. Το σχολαστικό και συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και αντισηπτικό, η σωστή διατροφή και η καλή ενυδάτωση του οργανισμού, η χρήση χειρουργικής μάσκας (μόνο για άτομα που νοσούν και έχουν συμπτώματα αλλά και όσους εργάζονται στα κέντρα υγείας), είναι ενέργειες προς την σωστή κατεύθυνση.Καλό θα ήταν να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν βρισκόμαστε  σε πολυσύχναστους, κλειστούς χώρους.
Το εύρος της βαρύτητας τον συμπτωμάτων ποικίλει, από ήπια γριππώδη συνδρομή,  μέχρι βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια. Το 86% όσων νοσούν φαίνεται ότι εμφανίζουν σχετικά ήπια συμπτώματα όμως τον ιό μπορεί να τον μεταδώσει ακόμα και φορέας που είναι ασυμπτωματικός.
Έχει διαπιστωθεί  ότι κυρίως πλήττονται οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ηλικιωμένοι, οι πάσχοντες από σακχαρώδη  διαβήτη και κυρίως οι ασθενείς με υποκείμενο καρδιαγγειακό ή αναπνευστικό νόσημα.
Ένα από τα συμπτώματα που αφορούν την καρδιολογία και θα μπορούσε να θορυβήσει κάποιους είναι η πιθανή ταχυκαρδία που μπορεί να αναπτύξουν οι φορείς της νόσου. Αυτό φαίνεται όμως ότι δεν είναι ειδικό εύρημα, αφού σε κάθε ίωση, ιδίως όταν αυτή συνοδεύεται από πυρετική κίνηση, η ταχυκαρδία είναι σχεδόν  φυσιολογική αντίδραση του πάσχοντος οργανισμού. Αυτό που ίσως αποτελεί «καμπανάκι κινδύνου» σε ασθενείς με βαριές ιώσεις όπως ο κορονοιός, είναι η αιφνίδια αδυναμία-αίσθημα κόπωσης ιδίως στην προσπάθεια που μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα παλμών, αίσθημα ζάλη ή οιδήματα κάτω άκρων, αλλά οπωσδήποτε από αίσθημα δύσπνοιας. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε καρδιολόγο. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση του κορονοϊού, η διάγνωση πρέπει ασφαλώς να έχει πραγματοποιηθεί σε προγενέστερο στάδιο σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας. Επομένως, η ανίχνευση του ιού με ειδικά μικροβιολογικά τεστ και η έγκαιρη νοσηλεία στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας προλαβαίνουν τις τυχούσες καρδιολογικές επιπλοκές (μικορκαδυτιδα, αρρυθμίες, διαταραχές πηκτικότητα) οι οποίες αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους.
Καταλήγοντας, μπορεί η σημασία της πρόληψης στην υγεία να έχει συνήθως μια πιο διαστολική ερμηνεία όπως στη περίπτωση του συγκεκριμένου ιού έχει οποιαδήποτε μια ειδική σχέση αποτροπής μιας που τα ενδεδειγμένα μέτρα υγιεινής αποτελούν και τα αποτελεσματικότερα μέτρα ατομικής προφύλαξης και περιορισμού της μεταδοτικότητας του ιού στον γενικότερο πληθυσμό και είναι η διατήρηση των συνθηκών υγιεινής που συστήνονται από την Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας. Τελικά, ο μεγαλύτερος σύμμαχος της υγείας μας είναι η υπευθυνότητα και η ψυχραιμία.
 

  • Ο Διαμαντής Γκολιδάκης είναι ειδικός καρδιολόγος διδάκτωρ ιατρικής, πολιτευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.