, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γερμανία και Γαλλία υπογράφουν νέα συνθήκη φιλίας και συνεργασίας

Μία νέα συνθήκη με σκοπό να ενισχύσουν τη γαλλογερμανική συνεργασία και να στείλουν μήνυμα στήριξης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος υπέγραψαν η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν σήμερα στο Άαχεν, κατά την 56η επέτειο της Συνθήκης των Ηλυσίων και τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Στόχος της Συνθήκης είναι η ολοκλήρωση εκείνης των Ηλυσίων, το 1963, την οποία είχαν υπογράψει τότε ο στρατηγός ντε Γκολ και ο  Κόνραντ Αντενάουερ επισφραγίζοντας τη γαλλογερμανική συμφιλίωση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Είναι μία σημαντική στιγμή για να δείξουμε ότι το γαλλογερμανικό δίδυμο είναι ένα ορόσημο που μπορεί να τεθεί στην υπηρεσία της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», τονίζει η γαλλική προεδρία, σε ανακοίνωσή της.

Η νέα συνθήκη γαλλογερμανικής συνεργασίας προβλέπει την προσέγγιση των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας και συμβάλλει στη δημιουργία, μακροπρόθεσμα, ενός ευρωπαϊκού στρατού, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας μετά την υπογραφή της Συνθήκης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε από την πλευρά του τα ψεύδη που χρησιμοποίησε η γαλλική ακροδεξιά για να επιτεθεί στη νέα γαλλογερμανική συνθήκη.

«Όσοι παρωδούν ή διασπείρουν ψεύδη κάνουν κακό στην Ιστορία μας και στους λαούς μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας απευθυνόμενος σε όσους χρησιμοποίησαν ψεύτικες πληροφορίες για να δυσφημήσουν την συνθήκη.

Η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, διέδωσε ότι η γαλλογερμανική συνθήκη προβλέπει ότι η Γαλλία θα εγκαταλείψει την έδρα του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι η γερμανική θα γίνει η γλώσσα των διοικητικών υπηρεσιών στην Αλσατία και την Λορένη.

Στο πλαίσιο αυτό, Μακρόν και Μέρκελ βρέθηκαν κατά την άφιξή τους στο Ααχεν αντιμέτωποι με δεκάδες άτομα, ορισμένα από τα οποία φορούσαν κίτρινα γιλέκα και φώναζαν «Έξω η Μέρκελ» και «Μακρόν παραιτήσου». Ορισμένοι φώναζαν «Aufstehen» (Σηκωθείτε), δηλαδή το όνομα ενός κινήματος που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο από διάσπαση του Die Linke και το οποίο προσπαθεί να κάνει εισαγωγή του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» από την Γαλλία.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.