, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Μας αναγκάζουν σε… υποχρεωτική μεταφορά των εργοστασίων μας»

Του Βαγγέλη Στολάκη – Φωτο Σάββας Αυγητίδης
SOS στέλνουν 130 επιχειρήσεις της δυτικής Θεσσαλονίκης καθώς, εάν δεν υπάρξει τροποποίηση του ψηφισμένου χωροταξικού σχεδίου της Θεσσαλονίκης θα αναγκαστούν μέχρι το τέλους του έτους σε μετεγκατάσταση και κατ’ επέκταση… σε «λουκέτα» 3.000- 5.000 επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αποτέλεσμα; «Να χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας» σχολιάζουν οι ίδιοι.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Νίκος Φιλίππου, της Φιλίππου Δομικά Έργα Α.Ε. υπάρχουν 130 επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης που υπέγραψαν την πρόταση για άμεση διόρθωση του Περιφερειακού Χωροταξικού ΠΚΜ και του ΓΠΣ Θεσσαλονίκης. Οι 130 αυτές επιχειρήσεις απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους στο νομό και καταγράφουν τζίρους που υπερβαίνουν τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Ο ίδιος σχολίασε δε, πως πρόκειται για μια ομάδα επιχειρήσεων που παραμένουν ενεργές , «ζωντανές» και στηρίζουν το τοπικό ΑΕΠ.
Όπως ανέφεραν οι έξι εκπρόσωποι των 130 επιχειρήσεων υπάρχει κίνδυνος «λουκέτων» για τις μονάδες χαμηλής και μέσης όχλησης  παραγωγής σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την ερήμωση στη δυτική Θεσσαλονίκη από τις καταστροφικές διατάξεις. Όπως σχολίασε ο κ. Φιλίππου οι επιπτώσεις από τη μη διόρθωση του χωροταξικού θα είναι δραματικές. Ο ίδιος κατήγγειλε αδιαφορία παρά τις προτάσεις τις οποίες έχει υποβάλλει η ομάδα των 130 επιχειρήσεων από πλευράς όσων κόπτονται για την ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον ίδιο με το ψηφισμένο χωροταξικό στις 17.12.2015 θα επέλθει περαιτέρω αποεπένδυση και η καταστροφή με την υποχρεωτική φυγή ή το λουκέτο θα αφορά 3.000-5.000 επιχειρήσεις.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι με το χωροταξικό (που υιοθέτησε τον χάρτη για τις ζώνες βιομηχανικής επικινδυνότητας εγκαταστάσεων και ψηφίστηκε από την ΠΚΜ) προβλέπεται «κλείσιμο» σχολείων, ξενοδοχείων, κέντρων υγείας και επιχειρήσεων. Οι 130 επιχειρήσεις αναφέρουν πως με την υποχρεωτική μετεγκατάσταση χιλιάδων επιχειρήσεων χαμηλής ή μέσης όχλησης γίνονται «σκανδαλώδεις χάρες στην υψηλή όχληση».«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν λύσεις. Το ζητούν επιχειρήσεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολιτικοί και οικονομικοί οργανισμοί» σχολίασε ο κ. Φιλίππου.
Μεταξύ των 130 επιχειρήσεων συμπεριλαμβάνονται μεγάλες επιχειρήσεις που στηρίζουν παραδοσιακά και διαχρονικά την τοπική οικονομία. Υποστηρίζουν δε πως, εάν δεν υπάρξουν διορθώσεις θα επέλθει η ερήμωση της δυτικής Θεσσαλονίκης. «Δεν λαμβάνονται μέτρα προσέλευσης επενδύσεων όπως στην Αθήνα. Πουθενά στην Αθήνα και όλη την ΕΕ δεν υπάρχουν περιορισμοί εκτός ορίων» δήλωσε ο κ. Φιλίππου.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Χαΐτογλου της ΑΦΟΙ ΧΑΙΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ αναφέρθηκε στην περίπτωση της εταιρίας του. «Εγκατασταθήκαμε στην περιοχή όπου βρίσκεται η εταιρίας μας πριν 55 χρόνια και απασχολούμε εκατοντάδες εργαζόμενους. Τη στιγμή υπάρχει πλήρης αδυναμία ανανέωσης αδειών και ανανέωσης κτιριακής υποδομής. Έχουμε πολύ  σοβαρές υποδομές και αναγκαζόμαστε να μετεγκατασταθούμε. Το μέγεθος του προβλήματος που θα δημιουργηθεί θα είναι μεγάλο» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παύλος Παυλίδης του ομίλου επιχειρήσεων «Παυλίδη» σχολίασε ότι η ανησυχία είναι μεγάλη. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επενδύσεις στις επιχειρήσεις μας» είπε. Από την πλευρά του ο κ. Μενέλαος Ναξιάδης εκπροσωπώντας τις εταιρίες που διαθέτουν καπναποθήκες του νομού είπε «υποβαθμίζονται οι περιουσίες μας και θα υπάρξει ερημοποίηση της περιοχής. Γιατί οι αρχές δεν παίρνουν μετρά όταν υπάρχουν ζητήματα επενδύσεων». «Πρέπει οι επενδυτές να βοηθιούνται από τις κυβερνήσεις» τόνισε. Σημειώνεται πως στο νομό λειτουργούν περίπου 30 καπναποθήκες με συνολική έκταση άνω των 300.000 τ.μ.
«Τα προβλήματα του περιφερειακού χωροταξικού μας επηρεάζουν άμεσα. Αγανακτώ όταν βλέπω στο περιφερειακό χωροταξικό η ανατολική Θεσσαλονίκη εξαιρείται. Που είναι η ισότοπη ανάπτυξη Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης» αναρωτήθηκε η κ. Ελισάβετ Νικολαΐδου η εταιρία της οποίας παράγει  χαλιά στην Ευκαρπία, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εξάγει στο εξωτερικό. Όπως είπε με το να δοθεί κάποια παράταση δεν θα επενδύσει κανένας σε μια περιοχή στην οποία ζουν περίπου 400.000 κάτοικοι. «Μήπως δεν μας ενδιαφέρουν νέες θέσεις εργασίας; Μήπως δεν μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη; Καρούλια δεν έχουν τα εργοστάσιά μας για να μεταφερθούν. Πρέπει να υπάρξει άμεσα διόρθωση» κατέληξε η ίδια.
Τέλος, ο κ. Ανδρέας Ευστρατίου της «Μπετόν Ευστρατίου Α.Ε.» σχολίασε «είναι σκάνδαλο να εξαιρείται η ανατολική Θεσσαλονίκη. Θα πρέπει άμεσα να διορθώσει τα λάθη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όσοι κόπτονται πως η Θεσσαλονίκη είναι η νύμφη του Θερμαϊκού την έχουν καταντήσει σε μια άσχημη ηλικιωμένη γριά» συμπλήρωσε.

«Να μην μείνει η Θεσσαλονίκη από το κέντρο έως το Μέγαρο» είπε ο κ. Φιλίππου. «Θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη και της δυτικής Θεσσαλονίκης» δήλωσε ο κ. Φιλίππου. Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση της Karfitsa θα υπάρξουν από πλευράς των επιχειρηματιών μελλοντικές κινητοποιήσεις. «Δεν θα αφήσουμε έτσι το θέμα» τόνισε ο κ. Φιλίππου. «Ανάλογα με τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν θα συνεχίσουμε και τις κινητοποιήσεις μας» είπε.

ΦΩΤΟ ΣΑΒΒΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ/ Προσεχώς έρευνα στη free press karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.