, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Βουλγαρία

Κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων εντοπίστηκαν στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και να ξεκινήσει άμεσα η θανάτωση των ζώων, που έχουν μολυνθεί από τη ζωονόσο, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (BFSA). Τα μολυσμένα ζώα εντοπίστηκαν στο χωριό του Νοβάτσενε, στην περιφέρεια του Πλέβεν.
Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήχθη σε σχέση με την έξαρση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, η BFSA εντόπισε εστία σε ιδιωτικό αγρόκτημα στο Νοβάτσενε. Τα δείγματα που ελήφθησαν, επιβεβαιώθηκαν ως θετικά για τον ιό της αφρικανικής πανώλης των χοίρων από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς του Εθνικού Κτηνιατρικού Ινστιτούτου Διαγνωστικής Έρευνας, στη Σόφια, μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας.
Η BFSA λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της ζωονόσου, σύμφωνα με τους τους κανόνες της ευρωπαϊκής και της εθνικής νομοθεσίας και του σχεδίου έκτακτης δράσης για τον έλεγχο της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Επίσης, έχει θέσει σε ισχύ απαγόρευση εισόδου και εξόδου ατόμων και αυτοκινήτων στην περιοχή όπου έχει εντοπιστεί η εστία της ζωονόσου και εφαρμόζονται μέτρα για την αντιμετώπισή της. Στην διαδικτυακή σελίδα της BFSA υπάρχει συνεχής ροή ενημέρωσης σχετικά με τις περιοχές όπου υπάρχουν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.