, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κυρ. Μητσοτάκης στους FT: Δεν θα επιτρέψουμε την υψηλή εποπτεία της χώρας μας

Αποφασισμένος να μην δεχθεί αυστηρούς όρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα θυμίζουν τρόικα και μνημόνια, δηλώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. O Πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στους Financial Times, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την αυστηρή εποπτεία της χώρας του και προσθέτει ότι “οι Έλληνες έχουν ωριμάσει και θέλουν οι ίδιοι να προωθήσουν δικές τους μεταρρυθμίσεις”, απαντώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς στους “σκληρούς” του Βορρά που εμμένουν στη θέση για δάνεια αντί επιχορηγήσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως η εξαμηνιαία αξιολόγηση των οικονομικών επιδόσεων από την Κομισιόν, είναι αρκετή. “Δεν θεωρώ πως είναι απαραίτητοι οι όποιοι πρόσθετοι αυστηροί όροι” τονίζει, υπογραμμίζοντας πως κάθε χώρα του Νότου θεωρεί κάτι τέτοιο “πολιτικά απαράδεκτο”.
Το δημοσίευμα των FT αναφέρει για την Ελλάδα, πως για μία χώρα, που βρέθηκε κοντά στην κατάρρευση πριν πέντε χρόνια, εξέπληξε πολλούς με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. «Ηταν προφανές σε εμένα ότι κάποια στιγμή ότι θα έπρεπε να πάμε σε πλήρες lockdown. Και η πολιτική απόφασή μου ήταν αυτό καλύτερα να γίνει νωρίτερα, παρά όταν θα ήταν αργά” λέει ο κ. Μητσοτάκης.
Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως καθώς πλησιάζει η επέτειος ενός έτους από τις εκλογές του 2019 και την ανάδειξη της κυβέρνησης της Ν.Δ., ο πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει μία πανδημία, βαθύτατη ύφεση και αύξηση του χρέους, αλλά και την «επiθετική συμπεριφορά» της Τουρκίας.
Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι ο ιός ξέσπασε κατά τη διάρκεια του χειμώνα όταν η Ελλάδα δέχεται λίγους διεθνείς επισκέπτες, όμως αναφέρει ότι θα αποφάσιζε ίδιο lockdown αν η πανδημία χτυπούσε στο απόγειο της θερινής περιόδου. Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνουν οι FT, η ελληνική οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί κατά 10% φέτος – το μεγαλύτερο ποσοστό ύφεσης στην Ε.Ε. – λόγω της εξάρτησης της χώρας από τον τουρισμό. Στο μέτωπο του τουρισμού, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται ότι η χώρα θα έχει φέτος «ένα μικρό ποσοστό» των 33 εκατομμυρίων επισκεπτών που υποδέχθηκε πέρυσι. Ωστόσο εκφράζει την βεβαιότητα ότι οι τουρίστες θα αναδείξουν την Ελλάδα σε «κορυφαία επιλογή», κατανοώντας τις προετοιμασίες της κυβέρνησης που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δειγματοληπτικούς ελέγχους, αύξηση της διαγνωστικής ικανότητας στα μικρότερα νησιά και διπλασιασμό των κλινών στις ΜΕΘ.
“Μήπως όμως η τόσο μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό εξελίσσεται σε βαρίδι;” αναρωτιούνται οι FT και καλούν τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν έχει σχέδιο για τη διαφοροποίηση της οικονομίας. “Έχουμε μία πολύ πολύ επιθετική μεταρρυθμιστική ατζέντα” τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, στης οποίας το επίκεντρο θα βρίσκονται η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή μετάβαση και η ενθάρρυνση επενδύσεων, εν μέρει μέσω ενός προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Επίσης ο πρωθυπουργός σχολιάζει ότι μέσα από την κρίση αναδύθηκε “μία νέα αίσθηση εμπιστοσύνης στην πολιτική, τους θεσμούς και τους τεχνοκράτες”, η οποία και παρέχει στην κυβέρνηση τη νομιμοποίηση να προωθήσει μεταρρυθμίσεις. “Η πανδημία συνέβαλε στη διάψευση όλων όσοι πίστευαν ότι υπάρχουν εύκολες και απλές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, και εκείνων που θέλουν πάντα να καθιστούν άλλους υπόλογους για τις δικές τους αδυναμίες”, προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης και καταλήγει: “Αυτό δεν λειτουργεί όταν πρέπει να σώσεις ζωές σε καθημερινή βάση και νομίζω ότι οι πολίτες το αντιλαμβάνονται πλέον αυτό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως”.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.