, Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

search icon search icon

Κώστας Αποστόλου: Η Ελλάδα κρατά τα «σκήπτρα» της κομπόστας

Μειώθηκαν κατά 5% οι εξαγωγές κομπόστας από τη χώρα μας το 2018 σε σχέση με το 2017,παρότι  οι στρεμματικές καλλιέργειες αυξήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια από 117.000 σε 190.000, ενώ υπήρξε και ποιοτική υποβάθμιση λόγω των καιρικών συνθηκών που έπληξαν τα ροδάκινα. Ο επί σειρά ετών πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, Κώστα Αποστόλου, σε συνέντευξη του στην Karfitsa, τόνισε, ότι η  Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στις εξαγωγές κομπόστας με ποσοστό 40% με την Κίνα να  ακολουθεί και να  διεισδύει δυναμικά στις αγορές των ΗΠΑ και της Ρωσίας λόγω φθηνού κόστους παραγωγής, αλλά με παραγωγή τριπλάσια από την Ελληνική.

Συνέντευξη στη ΒΙΒΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ

Πως κυμάνθηκαν οι εξαγωγές κομπόστας το 2018;

Οι ελληνικές εξαγωγές κομπόστας για το 2018 παρουσίασαν μια μείωση περίπου 5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μειωμένη παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου. Το 2017 είχαμε 380.000 τόνους συμπύρηνου ροδάκινου, ενώ το 2018, 316.000 τόνους.

Σε ποιες χώρες εξάγουμε ελληνικές κομπόστες;

Ουσιαστικά σε όλο τον κόσμο. Η μεγαλύτερη αγορά για εμάς είναι αυτή της Γερμανίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά απορροφά περίπου το 60-65% των εξαγωγών μας. Από εκεί και πέρα, εξάγουμε από τον Καναδά μέχρι την Ινδονησία και από τη Βολιβία μέχρι το Βιετνάμ. Δίνουμε αρκετή βαρύτητα τα τελευταία χρόνια στην Άπω Ανατολή, τη Νοτιοανατολική Ασία, τις χώρες των Άνδεων.

Πόσες επιχειρήσεις ανήκουν στην Ένωση Κονσερβοποιών  Ελλάδος; Πριν 20 χρόνια ήταν περισσότεροι στον κλάδο;

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, υπήρχαν περίπου 35 εργοστάσια. Σήμερα, λειτουργούν 14 κονσερβοποιεία που παράγουν και χυμό ροδάκινου, και 4-5 ακόμα εργοστάσια που παράγουν προϊόντα κατάψυξης ή αποκλειστικά χυμό. Οι εγκαταστάσεις τους είναι στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Λάρισας. Αν και λιγότερες, σήμερα οι βιομηχανίες έχουν πολύ μεγαλύτερη δυναμικότητα, δηλαδή μπορούν να επεξεργαστούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων λόγω σημαντικών επενδύσεων στην τεχνολογία. Η δυναμικότητά τους είναι πολύ μεγαλύτερη από την παραγωγή που μπορεί να διοχετευθεί στην παγκόσμια αγορά.

Πόσα άτομα απασχολούνται στοκ κλάδο της κονσερβοποιίας;

Το μόνιμο προσωπικό του κλάδου είναι περίπου 2.000 άτομα, ενώ το καλοκαίρι υπάρχει ανάγκη για 10.000 εποχικούς εργάτες, τους οποίους τα τελευταία χρόνια δυσκολευόμαστε να βρούμε, ενώ 12.000 αγροτικές οικογένειες προμηθεύουν τα φρούτα.

Έχουν υποστεί ποιοτική υποβάθμιση οι ελληνικές κομπόστες και γιατί;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε δυσανάλογα μικρή παραγωγή σε σχέση με τα στρέμματα που καλλιεργούνται. Ανησυχούμε ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, κάποια καιρικά φαινόμενα όπως οι έντονες καλοκαιρινές βροχές υποβαθμίζουν την ποιότητα του ροδάκινου. Έτσι, η βασική πρώτη ύλη των κονσερβοποιείων είναι μειωμένη ποσοτικά και υποβαθμισμένη ποιοτικά. Η ποιότητα του τελικού προϊόντος, της κομπόστας, δε μπορεί παρά να επηρεάζεται.

Η Κίνα αναπτύσσεται δυναμικά και κερδίζει έδαφος στις αγορές των ΗΠΑ και της Ρωσίας;

Η Κίνα είναι πλέον η δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου με 150.000 τόνους περίπου κάθε χρόνο, πίσω μόνο από την Ελλάδα. Είναι όμως η πρώτη χώρα σε παραγωγή, παράγοντας 3 φορές περισσότερη κομπόστα από εμάς. Ευτυχώς, είναι και τεράστιος καταναλωτής. Πράγματι η Κίνα έχει καταφέρει, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών της, να περιορίσει κατά πολύ την παρουσία μας στις αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας σε σχέση με μερικά χρόνια πριν.

Με ποιο τρόπο εκπροσωπούνται τα συμφέροντα της ΕΚΕ στην Ευρώπη;

Η σημαντικότερη εκπροσώπηση γίνεται με τις άοκνες και διαρκείς προσπάθειες των επιχειρήσεων. Προσπαθούμε να ανεβάζουμε την ποιότητα, να συγκρατούμε το κόστος, να προσφέρουμε νέα προϊόντα και να καλύπτουμε τις ανάγκες πολύ διαφορετικών μεταξύ τους πελατών. Εξειδικευμένα και έμπειρα στελέχη συμμετέχουν σε εκθέσεις και εμπορικά γεγονότα σε όλο τον πλανήτη, προσεγγίζουν κάθε πιθανό πελάτη. Επιπλέον, μεγάλη βοήθεια είναι οι εμπορικές συμφωνίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα κράτη και για αυτό συμμετέχουμε πάντα στη διαβούλευση και τις διεκδικούμε. Χάρη στις συμφωνίες, απολαμβάνουμε χαμηλότερους ή μηδενικούς δασμούς σε πολλές αγορές. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έχει βοηθήσει και μπορεί να μας βοηθήσει ακόμη περισσότερο με προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων.

Τι προβλήματα δημιουργεί στον κλάδο το Brexit;

Η Ε.Κ.Ε. είναι ένα από τα βασικά μέλη της PROFEL, της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Μεταποιημένων Φρούτων και Λαχανικών. Μέσω της PROFEL, παρακολουθούμε όλα τα θέματα πολιτικής και συμμετέχουμε στις αντίστοιχες διαβουλεύσεις. Να σας πω ότι είμαστε η πρώτη Οργάνωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που ζήτησε και έκανε συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα του Brexit.Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια σημαντική αγορά για την κομπόστα. Ανησυχούμε λοιπόν για το καθεστώς κάτω από το οποίο θα γίνονται οι εξαγωγές μας εκεί σε περίπτωση μη συμφωνίας, καθώς και για την πιθανότητα επιβολής δασμών στο μέλλον. Επιπλέον, η Νότια Αφρική, από τους ισχυρότερους ανταγωνιστές μας, έχει αυτή τη στιγμή το δικαίωμα να εξάγει γύρω στους 60.000 τόνους κομπόστας στις ευρωπαϊκές αγορές με δασμό που βαίνει σε μηδενισμό. Περίπου το 30% αυτής της ποσότητας κατευθύνεται στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε περίπτωση Brexit, διεκδικούμε αυτή η ποσότητα να μειωθεί.

Πριν 20 χρόνια είχαν στηθεί αρκετά δίκτυα. Σήμερα πόσα λειτουργούν;

Πράγματι, πριν από περίπου 20 χρόνια και με τη συμβολή του κράτους δημιουργήθηκαν 8 δίκτυα με σκοπό τις συνέργειες μεταξύ επιχειρήσεων. Ο κλάδος μας δημιούργησε τότε το δικό του δίκτυο, τη Δ.ΕΛ.ΚΟ.Φ. Η Δ.ΕΛ.ΚΟ.Φ. έχει βοηθήσει τόσο με το πιστοποιημένο εργαστήριο χημικών αναλύσεων που διαθέτει, όσο και με τη συμμετοχή της σε ερευνητικά προγράμματα και την υλοποίηση προγραμμάτων προώθησης. Σήμερα, είναι το μόνο ενεργό δίκτυο από όσα είχαν γίνει και αυτό δείχνει τη σημασία που οι συνέργειες έχουν για εμάς αλλά και την αποφασιστικότητά μας να αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο μέσο για να ενισχύσουμε το σύνολο του κλάδου μεταποίησης φρούτων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.