, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κ. Γαβρόγλου: Προσλήψεις 15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών

Τη βεβαιότητα ότι αν ο πρωθυπουργός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης θα εξασφαλίσει πλειοψηφία 151 εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στον Νews24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

“Ο πρωθυπουργός έδειξε δογματική προσήλωση στη δημοκρατία και τις δημοκρατικές διαδικασίες δηλώνοντας ότι αν οι ΑΝΕΛ άρουν την εμπιστοσύνης τους προς την κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και αν δεν την πάρει θα προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών εν ευθέτω χρόνο”.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή εξήγησε ότι:

“Προωθείται μια νέα αρχιτεκτονική για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που περιλαμβάνει συνεργασία με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς, για το Πανεπιστήμιο Αθηνών και για το Γεωπονικό πανεπιστήμιο. Παράλληλα κατοχυρώνεται ένα νέο σύστημα διορισμού 15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών.

Μέχρι τώρα ο αριθμός των εκπαιδευτικών που έχουν κάνει έστω και έναν μήνα ως αναπληρωτές είναι 35.000. Οι αιτήσεις που αναμένουμε είναι 150.000. Πρέπει να είναι ένα σύστημα διορισμού που να κρατά την ισορροπία ανάμεσα στην προϋπηρεσία και τα επιστημονικά κριτήρια.

Έχουμε βάλει ως οροφή για την προϋπηρεσία τους 120 μήνες, δηλαδή τα 12 χρόνια. Ο κάθε μήνας θα μετράει ως ένα μόριο.

Υπάρχουν 283 άτομα με παραπάνω προϋπηρεσία που το διάστημα πάνω από τους 120 μήνες δεν θα μετράει. Πολλοί έχουν κάνει μεταπτυχιακά, έχουν πάρει διδακτορικά, δεύτερο πτυχίο, αυτά δεν μπορούμε να μην τα συνυπολογίσουμε.

Εμείς θέλουμε να αναγνωρίσουμε την προϋπηρεσία των αναπληρωτών αλλά να μην αγνοήσουμε τα επιστημονικά κριτήρια. Μέχρι τελευταία στιγμή θα δεχόμαστε προτάσεις. Ζήτησα προτάσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν έμεινε κανείς στη συζήτηση στη Βουλή.

Εχουμε μια κήρυξη απεργίας από την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ που λένε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ταβάνι στην προϋπηρεσία που πρέπει να μετράει περισσότερο από τα επιστημονικά κριτήρια. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα και θα πέσει με την πρώτη προσφυγή.

Μη συγχέουμε τον πρωταθλητισμό και την έννοια που δίνει η ΝΔ στην αριστεία με το μεταπτυχιακό που δίνει το δημόσιο πανεποστήμιο. Δίνουμε μοριοδότηση για κάθε παιδί. Δεν θεωρούμε ότι είναι κριτήριο ενός επαρκούς και καλού εκπαιδευτικού ότι είναι πολύτεκνος”.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.