, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κ. Ζέρβας: Ευκαιρία για την πόλη το Europride

“Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η πόλη, θα συμμετέχει και φέτος στο Gaypride και μάλιστα σε μία πιο διευρυμένη και αναβαθμισμένη διοργάνωση, που είναι το Europride”, δήλωσε στον FOCUS FM ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Μιλώντας στην εκπομπή “Διπλός Ελληνικός” με το Στέφανο Δαμιανίδη και τον Αντώνη Οραήλογλου, εξήγησε, ότι “Σε αυτό έχει δεσμευτεί ο Δήμος και θεωρώ, ότι είναι μία ευκαιρία να φροντίσουμε να έχει τα οφέλη, που έχει σε όλες τις πόλεις, όπου γίνεται αυτό. Όλα αυτά με πολύ καλή οργάνωση και σεβασμό σε παραδόσεις, θεσμούς και ευαισθησίες, που έχει η πόλη μας. Θα φέρει εξωστρέφεια στην πόλη και δε θα ενοχλήσει κάποιους, που θεωρούν, ότι από τέτοιες δράσεις ενοχλούνται. Ας το δούμε σαν μία μεγάλη ευκαιρία η πόλη μας να έχει οφέλη από μία τέτοια διοργάνωση”.
Για τις θέσεις πάρκινγκ
“Για την πλατεία Ελευθερίας έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να μπορέσουμε να κάνουμε ένα υπόγειο. Λέγαμε, ότι δεν υπάρχουν σημαντικά αρχαία και δικαιωθήκαμε. Λένε, ότι ο Ζέρβας είναι κατά της δημιουργίας πάρκου μνήμης. Η κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ δεν έχει να κάνει με τη δημιουργία πάρκου μνήμης στον ισόγειο χώρο. Θα γίνει, αλλά με τη διερεύνηση δυνατότητα να γίνει εκεί υπόγειο πάρκινγκ, που θα έχει 250 θέσεις 2 επιπέδων, που θα μπορούν να ανακυκλώνονται στη διάρκεια της ημέρας και να έχουμε 1.000-1500 θέσεις πάρκινγκ. Αυτό θα γίνει με ΣΔΙΤ. Έτσι έγινε στη ΧΑΝΘ. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν το καταφέρουμε, θα προχωρήσει η κατασκευή του πάρκου, δε θα μείνουν οι λαμαρίνες. Θα γίνει ανάπλαση του χώρου. Αυτά τα παραλάβαμε.
Το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης προσπαθούμε να το κάνουμε καλύτερο. Είναι 6000 σε κατοίκους και 2.000 περίπου με μίσθωση, υπάρχει διαπραγμάτευση με την εταιρία πώς θα τις κάνουμε καλύτερες. Προφανώς δεν μπορούν να γίνουν θαύματα, αλλά κοιτάμε να κάνουμε την καλύτερη διαχείριση. Και 250 θέσεις αν μπορούμε να κάνουμε υπόγειες στην πλατεία Ελευθερίας και στη Διοικητηρίου και στο Λιμάνι και το πολυώροφο κοντά στα Δικαστήρια ,για να το διαχειριστούμε σαν Δήμος”.
Για τους οδηγούς ταξί
“Για τους ταξιτζήδες έχω μία συνάντηση την άλλη εβδομάδα για να ακούσω τα αιτήματά τους, αν θα μπαίνουν στις λεωφορειολωρίδες, τις φορτοεκφοτρτώσεις και τί θα κάνουμε με τις πιάτσες”.
Για τους υπόγειους κάδους
“2013-14 ξεκίνησε η προηγούμενη διοίκηση μία σύμβαση, έγιναν κάποιες τρύπες, γύρω στις 50 από τις 80. Ο ιδιώτης δεν έβαλε κανένα κάδο. Δεν αποδομώ το έργο της προηγούμενης διοίκησης, τί αποδομώ; τους μηδέν κάδους; Τώρα πρέπει να το δημοπρατήσουμε από την αρχή, θα γίνει μέσα στο Φεβρουάριο. Όπου έχουμε τρύπες θα βάλουμε κάδους, ώστε μέσα στο 2020 να έχουμε υπόγειους κάδους σε κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης.
Για την πλατεία Διοικητηρίου
“Στο Διοικητήριο, είναι ένα έργο παρατημένο από το 1990, βρέθηκαν εκεί τα αρχαία. Κανείς δεν τα εκμεταλλεύεται, ούτε καν τα επισκέπτονται, ούτε βλέπω φύλακα. Το 2012 ανατίθεται στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ η μελέτη για κατασκευή πάρκινγκ και πλατείας από επάνω. Το 2019 έρχεται η ΕΝΓΑΤΙΑ και λέει, ότι δεν υπάρχει εξέλιξη στη μελέτη και ερχόμαστε εμείς και λέμε πάμε σε καινούργια μελέτη για να αξιοποιήσουμε και τα αρχεία και την πλατεία και να δούμε και τη δυνατότητα υπόγειου πάρκινγκ, είναι πολύ δύσκολο, θα παλέψω να έχουμε και εκεί 80 θέσεις”.
Για ασφάλεια- αναπλάσεις
“Με ανησυχεί πάρα πολύ το θέμα της ασφάλειας, έχει να κάνει με την αστυνομία και με την παρουσία πολλών παραβατικών στοιχείων. Ο Δήμος πρέπει να φροντίσει να υπάρχουν καθαροί και φωτισμένοι χώροι. Θεωρώ μεγάλο επίτευγμα το Χριστουγεννιάτικο Χωριό στην πλατεία Δικαστηρίων. Ανακτήσαμε το χώρο, όλοι μας δίνουν συγχαρητήρια.
Θα κάνουμε εκτεταμένο πρόγραμμα αναπλάσεων σε Ξηροκρήνη, Τούμπα, Ντεπό, Χαριλάου, όπου υπάρχει καλός φωτισμός, καθαρός χώρος, παιδικές χαρές διώχνουμε την παραβατικότητα”.
Για τις δημόσιες τουαλέτες
“Υπάρχουν κάποιοι χώροι, που συντηρούνται από το Δήμο, άλλους πρέπει να τους αναθέσουμε σε ιδιώτες, με την έννοια της εκμετάλλευσης, υπάρχει έλλειψη και σε περιοχές ιδιαίτερης προβολής, όπως είναι η Αριστοτέλους, όπου ο κόσμος περνάει πολλές ώρες, άρα υπάρχει αυτή η ανάγκη. Μπορεί να γίνει είτε με φροντίδα του Δήμου, είτε με δημοπράτηση, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες”.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.