, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κ. Κυριάκος: Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να γίνει «σφραγίδα»

Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι κολλημένο στο 8% αλλά είναι περαστικό από εκεί, δηλώνει σε συνέντευξη του στην Karfitsa ο γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, Κυριάκος Κυριάκος. Ο κ. Κυριάκος χαρακτηρίζει «ρηχή» την προσέγγιση και την επιχειρηματολογία του κ. Παύλου Γερουλάνου στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που έθεσε και θέμα ηγεσίας, ενώ επισημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να υπάρχει μέσα από το Κίνημα Αλλαγής και δεν θα γίνει κόμμα – σφραγίδα. Ο γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ ασκεί  κριτική στην κυβέρνηση για τις νέες διοικήσεις στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ εκτιμάει ακόμα πως το προσφυγικό-μεταναστευτικό θα είναι το πρόβλημα που θα επηρεάσει την κυβερνητική σταθερότητα.
Συνέντευξη στον ΓΙΩΡΓΟ ΝΕΟΧΩΡΙΤΗ
Είστε ευχαριστημένος από τη συμμετοχή στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ; Πώς σχολιάζετε κάποιες ηχηρές απουσίες όπως του Ευάγγελου Βενιζέλου, της Εύας Καϊλή και του Γεωργίου Παπανδρέου;
Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής έχουν συχνές και πυκνές εσωκομματικές διαδικασίες, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Με δεδομένο το ουσιαστικό διακύβευμα, την καταστατική εναρμόνιση του ΠΑΣΟΚ με το Κίνημα Αλλαγής, την επικύρωση δηλαδή μιας απόφασης που είχε ομόφωνα εγκριθεί τον προηγούμενο Μάρτιο, είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τους περίπου 2.000 συνέδρους και παρατηρητές που συμμετείχαν, όπως και από την ποιότητα των τοποθετήσεων. Σήμερα δεν είναι εύκολο να μετακινούνται 3 και 4 φορές το χρόνο μαζικά σύνεδροι από όλη την Ελλάδα για εσωκομματικές διαδικασίες. Προτιμώ λοιπόν να επικεντρώσουμε στους παρόντες, που έδωσαν πειστική απάντηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να υπάρχει μέσα από το ΚΙΝΑΛ και δεν θα γίνει «σφραγίδα» σε ένα μεταφερόμενο συρτάρι με ροδάκια.
Ο Παύλος Γερουλάνος έθεσε ξεκάθαρα θέμα ηγεσίας και κατηγόρησε την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά ότι «θάβει» το ΠΑΣΟΚ. Τελικά περνάμε σε μια μετά-ΠΑΣΟΚ εποχή που θα το διαδεχτεί το ΚΙΝΑΛ;
Ο κ. Γερουλάνος έκανε μια γενική τοποθέτηση, η οποία κατέληγε στην αμφισβήτηση της ηγεσίας, μέσα από μια επιχειρηματολογία προσκολλημένη σε οργανωτικές και διαδικαστικές διαφωνίες. Θεωρώ για το επίπεδο του Παύλου Γερουλάνου –ενός στελέχους με πολιτική κατάρτιση αλλά και βαθιά γνώση των πρακτικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στο ΠΑΣΟΚ όσο ήταν σε θέσεις ευθύνης– ρηχή την προσέγγιση και την επιχειρηματολογία. Καταλαβαίνω πως θέλει να δηλώσει «παρών» με έναν ιδιαίτερο, διακριτό τρόπο, που εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο, σε μια εποχή που η συσπείρωση είναι η μόνη λύση για να ξεκινήσουμε μια αντεπίθεση. Ωστόσο, δεν έχει σημασία αν βρίσκει εμένα σύμφωνο, σημασία έχει πως οι προτάσεις του δεν βρήκαν πρόθυμους συνέδρους να τις υποστηρίξουν.
Στο συνέδριο ποια είναι η πολιτική γραμμή που αποφασίστηκε να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ; Πώς θα βοηθήσει το ΚΙΝΑΛ να ξεκολλήσει από το 8% των τελευταίων εκλογών;
Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι κολλημένο στο 8%. Είναι περαστικό από εκεί, ξεκινώντας από το 4,6% του 2015 την ανοδική του πορεία. Μια ανηφορική και δύσκολη πορεία που όμως έχει στόχο να γίνει ξανά η αυθεντική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ και το στελεχιακό του δυναμικό αγκαλιάζουν και τα υπόλοιπα στελέχη της Κεντροαριστεράς και με όχημα το Κίνημα Αλλαγής έχουμε ξεκινήσει την επανασύνδεσή μας με την ευρεία βάση που περιμένει από εμάς. Περιμένει υπεύθυνη και αποτελεσματική αντιπολίτευση –όπως στο θέμα των τραπεζών–, περιμένει επίκαιρο και ανανεωμένο λόγο και απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα, περιμένει να την πείσουμε ότι αφήσαμε πίσω τις παθογένειες και την εσωστρέφεια και εκφράζουμε και πάλι την πλειοψηφία της κοινωνίας και όχι ο καθένας τον εαυτό του. Το Κίνημα Αλλαγής, χωρίς φοβικότητα και χωρίς ανάγκη μεζούρας αποστάσεων από τους αντιπάλους του, χαράσσει αυτόνομη, προοδευτική πορεία με στόχο τη διακυβέρνηση.
Ως γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, σε ποια σημεία θα επικεντρώσετε την επικοινωνιακή σας στρατηγική και με ποιον στόχο;
Η ανώμαλη προσγείωση του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά, μάς δίνει μια μεγάλη ευκαιρία. Την εκ νέου «γείωση», την επαφή με τη βάση μας, που τα τελευταία δέκα χρόνια σήκωσε το βάρος της κρίσης, έχει νέα προβλήματα, νέες ανησυχίες και νέες προτάσεις. Αυτή τη βάση πρέπει να ακούσουμε, να επεξεργαστούμε και να μετατρέψουμε σε κοινωνικό, μαζικό κίνημα, με στόχο τη νέα Αλλαγή που θα χρειαστεί η μεταμνημονιακή Ελλάδα. Αν πετύχει αυτή η «γείωση», θα έρθει νομοτελειακά και η απογείωση. Κοινό μας δεν είναι μόνο όσοι έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ προς άλλα κόμματα, αλλά και το 45% περίπου της αποχής. Ανθρώπων που δεν πείθονται από την τεχνητή πόλωση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι μας, αν δείξουμε υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και καινοτόμες πολιτικές αντιλήψεις σε έναν κόσμο που αλλάζει.
Σε ποιο σημείο βρίσκεται η αντίρρηση σας για τις νέες διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων;
Είναι εξοργιστικό μετά από 10 χρόνια σκληρής κρίσης να μην έχει διδαχθεί το πολιτικό προσωπικό τα βασικά μαθήματα. Προφανώς η δημόσια διοίκηση έχει αντιμετωπιστεί ως λάφυρο από πολλές κυβερνήσεις τις προηγούμενες δεκαετίες και προφανώς όλοι πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Ωστόσο, φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού και η νέα Κυβέρνηση είχε στην προμετωπίδα της προεκλογικής της καμπάνιας την αξιοκρατία. Αντ´ αυτού βλέπουμε αποκρουστικά παλαιοκομματικά ρουσφέτια φίλων και συγγενών, που προκαλούν θυμηδία για το όλον πολιτικό σύστημα. Η Δεξιά είναι παγκοσμίως μια και αμετανόητη. Τα παγκόσμια αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού όσο κι αν προσπαθήσει να τα καμουφλάρει, δεν έχει διάθεση να τα καταπολεμήσει ούτε ο κ. Μητσοτάκης. Είναι δέσμιος ενός παραδοσιακά σκληρού δεξιού κόμματος.
Πιστεύετε ότι είναι αρκετό το σχέδιο για προσφυγικό-μεταναστευτικό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ή θεωρείτε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της το πρόβλημα;
Είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί μόνη της η Ελλάδα. Και είναι απογοητευτική η έλλειψη δυναμικής της νέας κυβέρνησης να πάει με μια ομόφωνη εθνική γραμμή και να διεκδικήσει επίμονα λύσεις στην Ευρώπη. Δεν έχει μετρήσει σωστά το πρόβλημα ο κ. Μητσοτάκης και πετώντας τη βόμβα από το ένα χέρι στο άλλο, ενώ το φυτίλι καίγεται, δεν κερδίζει ούτε χρόνο, ούτε χώρο. Ακόμη και τα αναγκαία μέτρα εσωτερικής διαχείρισης παίρνονται χωρίς στρατηγικό σχέδιο, χωρίς επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες και χωρίς αποτελεσματικότητα. Φοβάμαι ότι αυτή είναι η νέα κρίση που καλείται άδικα να ξεπεράσει μόνη της η χώρα μας και οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και θα επηρεάσουν και τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Προβλέπω ότι θα είναι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.