, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κ.Μίχαλος: Η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει τα 7 στάδια επαναλειτουργίας της αγοράς

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλάει στην ενημερωτική εκδήλωση - ανοιχτή συζήτηση - με θέμα: «Νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία» , που συνδιοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) στο ΕΒΕΑ, Αθήνα, την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τα 7 στάδια επαναλειτουργίας της αγοράς που ανακοίνωσε χθες και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την συντόμευση της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης, σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον οδικό χάρτη που έδωσε η κυβέρνηση για άρση του lockdown και τη σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Όσο αναγκαία ήταν η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, άλλο τόσο αναγκαία είναι και η επιστροφή στην κανονικότητα και μάλιστα με γρηγορότερα βήματα.
Στόχος της κυβέρνησης θα πρέπει να παραμείνει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να ακολουθηθούν τέτοιες πολιτικές που θα επιτυγχάνουν στο μέγιστο αυτόν τον στόχο χωρίς όμως να οδηγούμε σε πλήρη καταστροφή την οικονομία.
Δεν πρόκειται για ένα δίλημμα ανάμεσα στις οικονομικές επιπτώσεις και στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά για μία νέα πρακτική που θα ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα και βεβαίως τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας.
Και βλέπουμε ότι σε μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών, τα περιοριστικά μέτρα έχουν ήδη αρχίσει να αίρονται προκειμένου να μην δημιουργηθούν νέα ζητήματα που θα επιτείνουν το υγειονομικό πρόβλημα.
‘Αλλωστε, ένα ισχυρό σύστημα υγείας δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω όταν η οικονομία έχει παραλύσει.
Και εν κατακλείδι, ο κοροναϊός δεν είναι η μοναδική απειλή για την υγεία, όπως και η ίδια η επιστημονική κοινότητα έχει παραδεχτεί, δίνοντας έμφαση και στα ψυχολογικά προβλήματα που έχουν προκληθεί, αλλά και στα όσα προβλήματα μπορεί να προκληθούν στην υγεία των ανθρώπων από τη φτώχεια, την ανέχεια και την ανεργία.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τα 7 στάδια επαναλειτουργίας της αγοράς που ανακοίνωσε χθες και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την συντόμευση της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης.
Για την επιστροφή στην κανονικότητα απαιτείται η επαναλειτουργία κάτω από αυστηρούς όρους των προαναφερόμενων τομέων της οικονομίας, καθώς από αυτούς τους τομείς ενισχύεται η αγορά, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο του θέρους.
Θα πρέπει, λοιπόν, να επαναλειτουργήσουν μαζί με τις άλλες επιχειρήσεις και όχι από την 1η Ιουνίου και τα καταστήματα στον κλάδο της εστίασης και αναψυχής, καθώς άλλωστε η απόφαση είναι η επαναλειτουργία μόνο των εξωτερικών τους χώρων, όπου ο κίνδυνος μετάδοσης του κοροναϊού ελαχιστοποιείται.
Ταυτόχρονα, πρέπει να ξεκινήσει και μία σοβαρή συζήτηση για την ουσιαστική ενίσχυση και άλλων κλάδων της οικονομίας, όπως για παράδειγμα της ενέργειας, των logistics, της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και βέβαια, των εξαγωγών μας, ώστε με δεδομένο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, στον τουρισμό, από την πανδημία, να αμβλυνθεί με τη σημαντικότερη συνεισφορά στο ΑΕΠ αυτών των κλάδων της οικονομίας που σας ανέφερα.
Τα Επιμελητήρια είναι έτοιμα να συνεισφέρουν και προς αυτήν την κατεύθυνση και ελπίζουμε να εισακουστούμε από την Κυβέρνηση».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.