, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κ. Πιερρακάκης: Δεν θα ψηφιοποιήσουμε τη γραφειοκρατία

«Η τεχνολογία δεν υπάρχει απλώς και μόνο για να προκηρύσσεις έργα και να βγάζεις μεγάλους διαγωνισμούς, γιατί αν δεν κάνεις εύκολες τις διαδικασίες, καταλήγεις να ψηφιοποιείς τη γραφειοκρατία», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, επισημαίνοντας πως κάποια πράγματα θα μπορέσουμε να τα έχουμε προσεγγίσει γρήγορα, μέσα σε 3 ή 4 μήνες».
Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε σε διάφορες τεχνικές λύσεις, μέσω των οποίων θα μειωθούν οι ουρές των πολιτών στα διάφορα γκισέ.

«Από τη στιγμή της γέννησης μέχρι τη στιγμή της απώλειας της ζωής ενός αγαπημένου προσώπου, βιώνουμε μια σειρά από γεγονότα. Το κάθε γεγονός συνεπάγεται ουρές. Ο λόγος που πρέπει να πας σε τόσο πολλά γκισέ είναι γιατί τα διάφορα συστήματα από πίσω δεν διαλειτουργούν, δεν μιλάνε μεταξύ τους. Είναι τεχνικό θέμα. Πολύ συχνά οι λύσεις είναι τεχνικές, είναι βαρετές, αλλά αν τις κάνεις έχει τεράστιο αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών», εξήγησε.

«Πρέπει να βάλουμε τον πήχη ψηλά κι ο πήχης για αρχή πρέπει να είναι η σύγκλιση με τον μέσο όρο, γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε ουραγοί, είμαστε 26οι στους 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο βασικό ψηφιακό δίχτυ», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων σε μερίδα των πολιτών -ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες- ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε: «Θα πρέπει να προσφέρουμε και τις δύο δυνατότητες. Κανείς δε λέει μόνο τεχνολογία, μόνο δύσκολες ή πιο εξελιγμένες δράσεις. Πρέπει να υπάρχουν και δομές, όπως τα ΚΕΠ, όπου θα έχεις τη δυνατότητα να πας να εξυπηρετηθείς, πρέπει να υπάρχει όμως και η εύκολη τεχνολογική λύση, γιατί έχουμε δει μέχρι τώρα ότι όσες τεχνολογίες έχουν εφαρμοστεί -το taxis, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η Διαύγεια- μόνο θετικά είναι και χρησιμοποιούνται και από πιο ηλικιωμένος συμπολίτες μας, από τα παιδιά τους που τους βοηθάνε».
Σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους σημείωσε ότι «υπάρχουν κονδύλια σε αρκετά επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και στον κρατικό προϋπολογισμό έχουν δεσμευθεί κονδύλια για τα ψηφιακά έργα» και «αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να χτίσουμε μια στρατηγική, γιατί υπάρχουν έργα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και πάνω από 10-15 χρόνια στην Ελλάδα κι έπρεπε να έχουν ήδη γίνει».
«Κατά τη γνώμη μου κάποια από αυτά θα πρέπει να γίνουν με τον κλασικό τρόπο κι απλώς να επιταχύνουμε τις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες και κάποια άλλα θα πρέπει να γίνουν ως ΣΔΙΤ, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό που προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να αποτυπώσουμε είναι το ποια έργα θα κατατάξουμε στη μια κατηγορία και ποια έργα θα κατατάξουμε στην άλλη.
Σχετικά με τη λειτουργία του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «ο αριθμός ήδη δουλεύει, λείπει η εξερχόμενη διάσταση του 112, δηλαδή το λεγόμενο cbs, η δυνατότητα να στείλεις μηνύματα σε κινητά και να μπορείς να στείλεις και φωνητικά μηνύματα σε σταθερά σε επιλεγμένη περιοχή. Το σύστημα θα είναι έτοιμο στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Παρατήρησε, δε, ότι έναν χρόνο μετά την πυρκαγιά στο Μάτι «δεν είναι δυνατόν να μην έχει μεριμνήσει το κράτος με μια ενδιάμεση λύση μέχρι να παραδοθεί το 112». «Αυτό το οποίο κάναμε σε σύσκεψη που είχαμε με τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιλώντας και με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, συμφωνήσαμε μέσα σε λίγες εβδομάδες να διατεθεί στο ελληνικό Δημόσιο μια ενδιάμεση λύση που είναι το εξής πάρα πολύ απλό, να μπορέσουμε να στέλνουμε SMS η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας όταν υπάρξει ένα πάρα πολύ δύσκολο συμβάν όπου θα το κρίνουμε αναγκαίο να σταλούν μηνύματα , έστω SMS. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να έχει το κράτος στα χέρια του εργαλεία, μέσα σε λίγες εβδομάδες αυτή η λύση θα είναι έτοιμη», πρόσθεσε.
Σχετικά με τις ταχύτητες του διαδικτύου στην Ελλάδα ο υπουργός παρατήρησε ότι «υπάρχει μια υστέρηση σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο», διευκρινίζοντας ότι «μας ενδιαφέρει πολύ να δούμε πώς θα επιδοτήσουμε το λεγόμενο υπερ – γρήγορο ίντερνετ, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα από τους παρόχους να παρέχουν την υποδομή, η δυσκολία είναι ότι δεν έχουν μπει σε αυτή την υποδομή και δεν την έχουν χρησιμοποιήσει πάρα πολλά ελληνικά νοικοκυριά».
Ο κ. Πιερρακάκης παρατήρησε ότι «το τρένο της πληροφορικής το χάσαμε και το τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης δεν έχουμε την πολυτέλεια να το χάσουμε».
Σε ό,τι αφορά την πολιτική για το Διάστημα, σημείωσε πως «υπάρχει, αλλά πρέπει να γίνεται με μια σοβαρότητα που να λαμβάνει υπόψη της τις δυνατότητες της χώρας και το ποιο μπορεί να είναι το σχέδιο της», καθώς «η Ελλάδα προφανώς δε θα στείλει επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι», αλλά «μπορεί να ασχοληθεί με την ευφυή γεωργία, μπορεί να αξιοποιήσει πολιτικές διαστήματος για την Πολιτική Προστασία, μπορεί να επενδύσει στην εγχώρια βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας».
«Μια από τις πρώτες ενέργειες που έκανα», γνωστοποίησε ο κ.Πιερρακάκης, «ήταν να συναντήσω τον κ. Σταμάτη Κριμιζή και να του ζητήσω να είναι άμισθος σύμβουλος στον υπουργό και στο νέο υπουργείο, θέση και την οποία απεδέχθη, οπότε θα ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε τη στρατηγική μας για το διάστημα με μεγάλη προσοχή, σεβασμό στις δυνατότητες της χώρας και μέριμνα για το τι μπορεί να κάνει».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.