, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Κ.Χατζηδάκης: Αποκλείεται η λύση στρατηγικού επενδυτή, μόνο ένας τρελός θα έπαιρνε τη ΔΕΗ

Για τη διάσωση της ΔΕΗ «μαγικός τρόπος δεν υπάρχει. Διότι, πέραν του ότι είναι μια πολύ μεγάλη επιχείρηση – δεν είναι περίπτερο για να μπορεί κανείς να εξαερώσει το πρόβλημα – οι λύσεις έχουν λιγοστέψει πάρα πολύ, αφού οι ζημιές είναι τεράστιες. Το 2014 που κουβεντιάζαμε τη “μικρή ΔΕΗ” είχε κέρδη 90 εκατομμύρια, τώρα έχει ζημιές 900 εκατομμύρια. Και βγήκε, επί ΣΥΡΙΖΑ, και η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, της Ernst & Υoung, που λέει ότι στους επόμενους μήνες θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητος. Επομένως, πώς να το πω, μόνο ένας τρελός θα έπαιρνε τη ΔΕΗ» είπε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως έχει αποκλείσει λύση στρατηγικού επενδυτή, «γιατί πρέπει να ψάχνουμε να βρούμε τρελό. Ο στόχος αυτός είναι, του στρατηγικού επενδυτή, αλλά δεν υπάρχει στον ορατό ορίζοντα. Έχω αποκλείσει και τη λύση της “μικρής ΔΕΗ”, διότι – όπως είναι εξαιρετικά ζημιογόνα ολόκληρη η ΔΕΗ και οι προβλέψεις, αν δεν γίνει κάτι στο άμεσο μέλλον, είναι επίσης τελείως αρνητικές – όποιος πάρει τη μικρή ΔΕΗ θα πάρει, επίσης, και τις ζημιές της μικρής ΔΕΗ. Άρα, δεν υπάρχει και αυτό. Και δεν υπάρχει και χωρισμός σε καλή και κακή ΔΕΗ, διότι την κακή ΔΕΗ θα πρέπει να την πληρώνουν οι φορολογούμενοι και, όπως είναι τα πράγματα με τον προϋπολογισμό, με τις δεσμεύσεις που έχουμε για πρωτογενή πλεονάσματα κλπ, ποιος θα πληρώσει μέσα στην επόμενη τετραετία-πενταετία 5 δισ. για την κακή ΔΕΗ;» διερωτήθηκε.
Αναφερόμενος στα τιμολόγια της ΔΕΗ, σημείωσε ότι «βρήκαμε μία λύση με βάση την οποία πρώτον θα έχουμε μία αναπροσαρμογή προς τα πάνω, με την οποία θα βάλει η ΔΕΗ λεφτά στα ταμεία της, θα έχει δηλαδή μια ένεση ρευστότητας από αυτό. Αλλά την ίδια στιγμή θα ισοσταθμίσουμε για τους καταναλωτές αυτή την ένεση ρευστότητας της ΔΕΗ με μία μείωση – που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν το κρύβω – του ΦΠΑ στην ενέργεια. Και, δεύτερον, με τη μείωση που θα κάνουμε στο ΕΤΜΕΑΡ, που είναι τα λεφτά που πληρώνουμε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στον λογαριασμό της ΔΕΗ, ενώ η ΔΕΗ θα έχει αυτή την ένεση ρευστότητας, οι καταναλωτές δεν θα βάλουν το χέρι βαθύτερα στην τσέπη».
Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε πως η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε πολυπαραγοντικό πρόγραμμα με 10 επιμέρους μέτρα για τη ΔΕΗ, πέντε μέτρα στήριξης και ισάριθμα μέτρα αναδιάρθρωσης. «Τα μέτρα στήριξης είναι κάποια μέτρα ταμειακών ενέσεων: Είναι τα τιμολόγια, είναι οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), είναι η κατάργηση των δημοπρασιών για το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο ακούγεται τεχνικό, αλλά είναι πάρα πολύ ουσιαστικό. Και δείχνει και την απόλυτη επιπολαιότητα με την οποία λειτούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Εγκατέλειψε το σχέδιο της “μικρής ΔΕΗ” με το οποίο η ΔΕΗ θα έβαζε λεφτά στο ταμείο της και θα χρηματοδοτούσε και επενδύσεις, καθώς θα ιδιωτικοποιούταν το ⅓, και συμφώνησε με την Κομισιόν – ως αντισταθμιστικό μέτρο – να πέσει η ΔΕΗ από 90% στο 50% της αγοράς, κι αυτό με μηδενικό οικονομικό όφελος για την επιχείρηση. Αυτό οδήγησε να γίνονται αυτές οι περιβόητες δημοπρασίες ΝΟΜΕ, όπου η ΔΕΗ παράγει σε ένα Χ ποσό και πουλάει φθηνότερα στους ανταγωνιστές της, δηλαδή στα μεγάλα συμφέροντα. Αυτό, μόνο οι ΝΟΜΕ, οι δημοπρασίες που γίνονται με αυτόν τον τρόπο, κόστισαν στη ΔΕΗ πάνω από 600 εκατομμύρια. Άρα, εμάς η πρόθεσή μας είναι να τις σταματήσουμε αυτές τις ΝΟΜΕ και να στηρίξουμε και ταμειακά τη ΔΕΗ» ανέφερε ο ΥΠΕΝ.
Ο ίδιος τόνισε πως για τη ΔΕΗ δεν φτάνουν μόνο τα ταμειακά μέτρα, χρειάζονται και διαρθρωτικά. «Ένα από τα διαρθρωτικά μέτρα είναι και ο ΔΕΔΔΗΕ, που πέρυσι ήταν ζημιογόνος 14 εκατομμύρια. Σκεφτόμαστε να περάσουμε περιουσιακά στοιχεία από τη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, που είναι το δίκτυο διανομής – οι κολώνες δηλαδή του ηλεκτρικού ρεύματος – που έρχεται σπίτι μας. Κι αφού προχωρήσει αυτός ο μετασχηματισμός, μέσα σε κάποιο ικανό χρονικό διάστημα που θα μας πουν και οι σύμβουλοι, θα κάνουμε μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Έτσι ώστε να βάλει η ΔΕΗ χρήματα στα ταμεία της, τα οποία είναι υπεραναγκαία. Αυτό είναι ένα μοντέλο που εφαρμόζεται σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες» εξήγησε ο υπουργός.
Κατά τον κ. Χατζηδάκη, «τώρα που είναι απελευθερωμένη η αγορά ενέργειας, αν πας να κάνεις μία αύξηση τιμολογίων – για να μην κάνεις κάτι άλλο για να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα – θα σου φύγουν από τη ΔΕΗ οι καταναλωτές και θα πάνε στους ανταγωνιστές. Και θα καταρρεύσει η ΔΕΗ. Άρα, αυτό που κάνουμε είναι μετρημένο, δεν το σκεφτήκαμε ξαφνικά ένα πρωί. Έχω μιλήσει με ανθρώπους και συμβούλους που ασχολούνται με όλα αυτά τα θέματα, κι έχουν βρεθεί κοινοί παρανομαστές στις απόψεις που έχουν εκφραστεί. Ο ΔΕΔΔΗΕ, λοιπόν, με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσει να δώσει μια ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ και θα εκσυγχρονιστεί και περαιτέρω» υποστήριξε ο ΥΠΕΝ.
Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό ενεργειακό μοντέλο. Όπως είπε, «πάμε προς το target model. Θα προχωρήσουμε όπως προχωρούν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά, σε όλη αυτή τη μετάβαση, θα λάβουν όλοι αυτονόητα υπόψη ότι πρέπει να υπάρχει ένας ενεργειακός πυλώνας, μια βασική εταιρεία, όπως είναι και στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Διότι, αν καταστραφεί η ΔΕΗ τελείως, δεν θα υπάρχουν ούτε οι ανταγωνιστές, ούτε οι καταναλωτές, ούτε η χώρα δεν θα υπάρχει…Δεν θα φύγουμε από τον στόχο της απελευθέρωσης…» ξεκαθάρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Εκ νέου, τέλος, τόνισε ότι στη ΔΕΗ «η κατάσταση είναι πολύ πιο άσχημη απ’ όσο νομίζει κάποιος. Και, επομένως, καλό είναι να συνεννοηθούμε, να δούμε πώς θα σώσουμε την επιχείρηση. Και, βεβαίως, πώς η σωτηρία της επιχείρησης θα συνδυαστεί με ένα μοντέλο ελεύθερου ανταγωνισμού. Όπου θα υπάρχουν και άλλοι παίκτες και οι καταναλωτές θα έχουν πολλές επιλογές για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι και χωρίς να βάζουν το χέρι συνέχεια στην τσέπη».
«Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ, μερική ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ και περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ» 
Σε άλλη συνέντευξή του, στον «Αθήνα 984», ο υπουργός σημείωσε πως «θα συνδυάσουμε τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια με τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, έτσι ώστε να εξισορροπήσουμε την όποια αναπροσαρμογή προς τα πάνω θα γίνει στους λογαριασμούς του ρεύματος. Άρα, τελικά, η ΔΕΗ με αυτό τον τρόπο θα βάλει παραπάνω λεφτά στα ταμεία της, ο καταναλωτής όμως τη ίδια στιγμή δεν θα βγάλει παραπάνω λεφτά από την τσέπη του».
Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε πως το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ περιλαμβάνει:
– Την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, οι οποίες κόστισαν στη ΔΕΗ 600 εκατομμύρια ευρώ.
– Τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και
-Την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΕΗ, που σημαίνει ότι θα πουληθεί ένα επιπλέον ποσοστό από το 51% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο άμεσα και έμμεσα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.