, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Λάζαρος Κυρίζογλου: «Θέλω το καλύτερο για την Αυτοδιοίκηση»

Την απόφαση να διεκδικήσει την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και να γίνει ο πρώτος δήμαρχος από τη Θεσσαλονίκη που αναλαμβάνει μία τόσο σημαντική θέση ευθύνης αναλύει σε συνέντευξή του στο «Π» και στην «Karfitsa» ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.
Δηλώνει οπαδός του «εμείς» κι όχι του «εγώ» και πιστεύει πως οι συνάδελφοί του θα τον στηρίξουν σε αυτό το εγχείρημα, διότι διαθέτει γνώση και εμπειρία των θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επίσης, ο κ. Κυρίζογλου κάνει απολογισμό της θητείας του ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), εξηγεί πώς κατάφεραν δήμαρχοι από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις να συνεννοηθούν και απαντά για τον διάδοχο του, τον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη. Τέλος, αποκαλύπτει τι θα του μείνει στην ψυχή από αυτή την πορεία…
Πώς πήρατε την απόφαση να αφήσετε το «τιμόνι» της ΠΕΔΚΜ και να διεκδικήσετε την προεδρία της ΚΕΔΕ;
Σας φαίνεται δύσκολη απόφαση; Πολλά τα προβλήματα, πολλή και η αγάπη που έχω διαχρονικά για την Αυτοδιοίκηση. Με τίμησαν οι συμπολίτες μου για μία ακόμη φορά με το ποσοστό του 70% από τον πρώτο γύρο των εκλογών και σε αυτούς τα οφείλω όλα. Διότι εάν δεν σε στηρίζουν οι πολίτες, δεν μπορείς να γίνεις δήμαρχος και, εάν δεν γίνεις δήμαρχος, δεν μπορείς να γίνει πρόεδρος των δημάρχων στην Κεντρική Μακεδονία. Διετέλεσα επίσης 8 χρόνια στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αντιπρόεδρος στην ΚΕΔΕ. Κατά συνέπεια, έχω συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία των θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θέσεις και απόψεις διαχρονικά σταθερές, τις οποίες υπηρετώ αδιαφορώντας για το ποιος είναι κυβέρνηση. Είμαι οπαδός του «εμείς» κι όχι οπαδός του «εγώ». Το απέδειξα όταν, για χάρη της ενότητας, έκανα πίσω για την υποψηφιότητα του κ.Πατούλη. Γνωριζόμαστε πολύ καλά και οι συνάδελφοι θα τιμήσουν με την ψήφο τους την υποψηφιότητά μου. Για όλους αυτούς τους λόγους και για τις προκλήσεις σοβαρών ζητημάτων, όπως η διοικητική μεταρρύθμιση, η πολυνομία, το μεταναστευτικό, η διαχείριση των απορριμμάτων, ο σύγχρονος βηματισμός και η ανάπτυξη των μικρών ορεινών και επαρχιακών δήμων, αποφάσισα να διεκδικήσω την προεδρία της ΚΕΔΕ.
Είστε ο πρώτος δήμαρχος από τη Θεσσαλονίκη που θέτετε υποψηφιότητα. Από τον «γαλάζιο» χώρο έχετε αντίπαλο τον δήμαρχο Τρικκαίων. Θεωρείτε ότι οι συνάδελφοί σας θα σας στηρίξουν;
Οι συνάδελφοι μας γνωρίζουν. Οι συνάδελφοι θα κρίνουν και οι συνάδελφοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι θα ψηφίσουν και θα επιλέξουν.
Θέσατε κάποιες προτεραιότητες. Το προσφυγικό σάς προβληματίζει;
Εάν πάρουμε τον «χρυσό» κανόνα της ισόρροπης και αναλογικής κατανομής των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα –με εξαίρεση τα νησιά, όπου για κοινωνικούς και εθνικούς λόγους, και με εξαίρεση τη Θράκη, επίσης για εθνικούς λόγους, δεν πρέπει να παραμένουν πρόσφυγες– στην Κεντρική Μακεδονία αναλογεί ένα 20%. Ένα 40% στην Αττική και το υπόλοιπο 40% σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη. Δεν μπορεί να κρυβόμαστε και κανείς δεν μπορεί να λέει «είμαι μια χαρά γιατί δεν έχω πρόσφυγες». Όλοι μαζί θα βάλουμε πλάτη και θα σηκώσουμε αυτό το βάρος. Δεν είναι δυνατόν οι δήμαρχοι σε Σάμο, Λέσβο, Χίο να υποφέρουν και να καλούνται να σηκώσουν το εξής εκρηκτικό, κοινωνικό, μείγμα: 7.000 κάτοικοι στην πόλη της Σάμου και 6.000 πρόσφυγες. Φυσικά, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες όταν τους βρίσκεις στη θάλασσα δεν τους διακρίνεις. Ανθρώπους διακρίνεις και τους σώζεις. Οι πρόσφυγες έχουν διαφορετική μεταχείριση γιατί έφτασαν στην πατρίδα μας κινδυνεύοντας τη ζωή τους λόγω του πολέμου. Οι δε μη νόμιμα εισερχόμενοι στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και το Διεθνές Δίκαιο και τη σύμβαση που έχει η Ευρώπη με την Τουρκία. Επαναπροώθηση. Να επιστρέψουν στις πατρίδες τους γιατί δεν κινδυνεύει η ζωή τους. Δεν μπορεί να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών.
Από τον 4ετή απολογισμό στην ΠΕΔΚΜ, τι κρατάτε περισσότερο στην ψυχή και στο μυαλό σας;
Κρατάω τον διάλογο, τη συνεργασία, την ενότητα και την ομοφωνία στις αποφάσεις. Το διαπαραταξιακό προεδρείο και τη διαπαραταξιακή εκτελεστική επιτροπή. Όταν υπάρχουν γκρίνια, αντιπαράθεση και εσωστρέφεια, δεν είναι δυνατόν να παραχθεί έργο, πλούσιο και σημαντικό σε όλους τους τομείς.
Προχωρήσατε από κοινού αυτά τα χρόνια οι δήμαρχοι, ενώ ήσασταν από διαφορετικές παρατάξεις…
Άλλοι ΝΔ, άλλοι ΠΑΣΟΚ, άλλοι ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά καταφέρναμε να συνεννοούμαστε. Το κάναμε από αγάπη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με βάση τα κοινά προβλήματα που μας ενώνουν και όχι τις κομματικές αντιπαραθέσεις που μας χωρίζουν. Δεν μας αρέσουν οι σκηνές που βλέπουμε στο Κοινοβούλιο. Δεν γίνεται εν έτει 2019 τα πολιτικά κόμματα να μην μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Οι εκλογές τελείωσαν. Να το καταλάβουν. Ψήφισε ο λαός. Εξέλεξε κυβέρνηση και έταξε τα κόμματα σε θέσεις. Στο πλαίσιο του Συντάγματος, οφείλουν όλοι να λειτουργήσουν λαμβάνοντας υπόψη το λαϊκό, εθνικό, συμφέρον και όχι τις κομματικές αντιπαραθέσεις.
Ως πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, από ποιους ακούσατε περισσότερα παράπονα. Από δημάρχους ή από δημότες;
Όλοι είναι πιεστικοί. Το πρόβλημα που απασχολεί έναν δημότη γι’ αυτόν είναι «εθνικό». Των δε δημάρχωνείναι προβλήματα των δήμων που διοικούν. Τα πιο σοβαρά και σημαντικά προβλήματα υπάρχουν στους ορεινούς, στους περιφερειακούς, στους νησιωτικούς και ιδιαίτερα στους μικρούς δήμους. Ένα πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών. Μιλάμε για χρήση της τεχνολογίας, για «έξυπνες» πόλεις, πώς θα πάμε μπροστά… Όμως δεν μπορούμε να πάμε όλοι οι δήμοι της χώρας με τον ίδιο βηματισμό όταν στην Κάσο, στη Γαύδο, στο Νεστόριο Καστοριάς και στο Νευροκόπι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι μηχανικοί που θα συντάξουν μελέτες για να δημοπρατηθούν έργα.
Πώς θα βαθμολογούσατε τον εαυτό σας; Ήσασταν καλός πρόεδρος;
Αυτό θα το πουν οι συνάδελφοί μου, η κοινωνία των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας. Εγώ εισπράττω θετική αντιμετώπιση. Από εκεί και πέρα, μη μου ζητάτε να βαθμολογήσω τον εαυτό μου. Δεν είναι ωραίο πράγμα. Δεν το έκανα ποτέ. Άλλωστε, εγώ δεν ικανοποιούμαι ποτέ. Είμαι οπαδόςτου καλύτερου.
Ως διάδοχος στην ΠΕΔΚΜ, κατεβαίνει ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Θεωρείτε ότι θα συνεχίσει το έργο σας;
Είμαι σίγουρος γι’ αυτό και θα είναι ένας πετυχημένος πρόεδρος. Γνωρίζει τα θέματα. Είναι επί έκτη θητεία δήμαρχος και πιστεύω ακράδαντα ότι θα πετύχει. Στηρίζουμε την υποψηφιότητα του κ.Καϊτεζίδη. Θέλω όμως, κλείνοντας, να προσθέσω πως και ο προηγούμενος από μένα πρόεδρος, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, παρήγαγε σημαντικό έργο.
Ο Λάζαρος Κυρίζογλου μίλησε στην Αναστασία Καρυπίδου
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.