, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Λάθος συζήτηση σε λάθος χρόνο  για την εκλογή του Προέδρου

Πριν καν ακόμη ανακοινωθεί ο χρόνος των εθνικών εκλογών, τα πολιτικά κόμματα έχουν ξεκινήσει ήδη το «παιχνίδι» με την Προεδρική εκλογή. Τι κι αν ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί το 2020, τι κι αν ο πολιτικός χρόνος μέχρι τότε είναι ιδιαίτερα πυκνός, στο τραπέζι έχουν αρχίσει ήδη να πέφτουν ονόματα υποψηφίων(;).

Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 

Πρόκειται για μία συζήτηση που δεν τιμά ούτε τον θεσμό του ΠτΔ ούτε, φυσικά, τον άνθρωπο που βρίσκεται τώρα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, τον Προκόπη Παυλόπουλο. Αυτό, καθώς το Σύνταγμά μας προβλέπει προσφυγή στις κάλπες, εάν και εφόσον δεν καταστεί δυνατή εκλογή Προέδρου με πλειοψηφία έστω 180 βουλευτών! Την ίδια ώρα, η καταψήφιση, από τους κυβερνητικούς βουλευτές, της δυνατότητας να αποσυνδεθεί η Προεδρική εκλογή από την προσφυγή σε εθνικές κάλπες επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει πολιτικά στη «δεξιά παρένθεση».

Ποντάρει, δηλαδή, στο να χάσει τις εκλογές με μικρή διαφορά, να κυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία με αναιμική πλειοψηφία, να μην μπορέσει να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να προκηρυχθούν νέες εθνικές κάλπες, με απλή αναλογική αυτήν τη φορά. Την ίδια ώρα, η ΝΔ –εκτιμώντας ότι θα είναι κυβέρνηση– αφήνει να… αιωρούνται στον αέρα διάφορα ονόματα, κλείνοντας το μάτι στο ΚΙΝΑΛ και με στόχο να διατηρηθεί στην εξουσία. Κακά τα ψέματα, η συζήτηση για την εκλογή του ΠτΔ άνοιξε πρόωρα, με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να «δεσμεύσει» από τώρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου.

Ακόμη κι αν ο πρόεδρος της ΝΔ το επιθυμεί, είναι προφανές ότι εάν δεσμευτεί από τώρα σε κάτι τέτοιο, αυτομάτως χάνει πιθανότητες συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ, μετά τις εθνικές εκλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πρόκειται για μία κίνηση τακτικής του Αλέξη Τσίπρα, που στόχο έχει να εγκλωβίσει τον σημερινό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ταυτόχρονα, φροντίζει –μέσω φιλικά προσκείμενων ΜΜΕ– να διαρρέει ονόματα, όπως του Κώστα Σημίτη ή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ως υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με στόχο να προκαλέσει… γκρίνιες στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για το πρόσωπο του επόμενου ΠτΔ είναι άκαιρη αυτήν τη στιγμή. Αυτό, καθώς η πρόταση των κομμάτων για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι κυρίως συνισταμένη του πολιτικού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.