, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Λεωνίδας Κακούρης: «Ο Ν. Άσιμος ήταν μπροστά από την εποχή του. Είχε ένστικτο»

Κείμενα από το βιβλίο του Νικόλα Άσιμου «Αναζητώντας κροκανθρώπους» έχοντας ως πλοηγό 22 τραγούδια του έχουν «ενωθεί» επί σκηνής, για την παράσταση «Στο φαλιμέντο του κόσμου». Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα του Γιώργου Κορδελά, το 2013, περιγράφει ο Λεωνίδας Κακούρης, σε συνέντευξη του στην Karfitsa. Ο ηθοποιός ενσαρκώνει τον «Έτσι», μια φιγούρα, μια πιο εξιδανικευμένη μορφή, ένα άτομο υπερβατικό. «Δανειζόμαστε αυτόν τον τύπο, με την περσόνα και τα στοιχεία όμως του Νικόλα. Άλλωστε, το έργο βασίζεται στο βιβλίο του, στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί πολλά από τα γραπτά του. Εκεί περιγράφει εμπειρίες που είχε, αλλά πάντα υπάρχει ο «Έτσι», που θα τα έκανε καλύτερα. Είναι ένα παιχνίδι που έκανε ο Νικόλας», σημειώνει ο ηθοποιός.

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

Ποια ανάγκη υπήρχε και θελήσατε να ανέβει αυτή η παράσταση;

Το έργο θέτει ερωτήματα, όπως έκανε και ο Νικόλας. Τα κείμενα μιλούν ανατριχιαστικά ευθύβολα για το σήμερα, οπότε από μόνο του είναι ένας σημαντικός λόγος. Ουσιαστικά κάνουμε μια διαδρομή μέσα στον λυρικό Άσιμο, τον Άσιμο των δρόμων, που έκανε αυτοσχέδιες παραστάσεις, διασκεδαστικές και ευχάριστες και μάζευε πάντα πολύ κόσμο. Οι περισσότεροι βέβαια τον άκουγαν και δεν καταλάβαιναν τι εννοούσε τότε λέγοντας για παράδειγμα ότι: «θα είσαι με μπαταρία να εκτελείς εργασία» ή «ξεπουληθήκαμε στο γιουσουρούμ για ένα κουστούμ». Ο Άσιμος ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του.

Και πλέον συνεχίζετε έξι χρόνια.

Ναι. Όταν ήρθε ο τέταρτος χρόνος θεωρήσαμε ότι η παράσταση τελείωσε, όμως αυτή συνέχισε να έρχεται από μόνη της στο προσκήνιο, κάθε χρόνο. Όλα αυτά τα χρόνια έχει ανέβει σε τρεις μουσικές σκηνές και φέτος ξαναπυροδοτήθηκε.

Ποιο τραγούδι του αγαπάτε;

Το «Ουλαλούμ». Πιστεύω είναι ένα αληθινό διαμάντι.

Φέτος σας βλέπουμε και στις «Άγριες Μέλισσες». Περιμένατε ότι θα κάνει τόσο μεγάλη επιτυχία;

Σε κάθε δουλειά που κάνεις θέλεις να πάει καλά. Όσον αφορά την συγκεκριμένη σειρά, όσο ερχόντουσαν ένα-ένα τα στοιχεία εδραιωνόταν η προσδοκία ότι πρόκειται για κάτι πραγματικά καλό. Όλα ξεκινάνε και συμπληρώνονται με το σενάριο, τους συντελεστές, τους ηθοποιούς, τους σκηνοθέτες και τους τεχνικούς, για να βγει αυτό τόσο καλό αποτέλεσμα.

Ποιον ήρωα της σειράς συμπαθείτε;


Συμπαθώ πάρα πολύ τον Μιλτιάδη. Είναι ένας πάρα πολύ καλός άνθρωπος, ο οποίος έχει αντέξει πάρα πολλά στη ζωή του.

Ποια τηλεοπτική σας δουλειά ξεχωρίζετε;

Μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια, γιατί κάθε δουλειά έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Ωστόσο κάποιες είναι σίγουρα «Της Αγάπης Μαχαιριά», που ήταν πολύ ιδιαίτερος ο ρόλος αλλά και το έργο. Επίσης, πέρσι, η Επιστροφή ήταν μια καλή… επιστροφή και για μένα, διότι είχα να κάνω αρκετό καιρό τηλεόραση, σε έναν απαιτητικό και δύσκολο ρόλο. Φυσικά και φέτος χαίρομαι πάρα πολύ που συμμετέχω στις Άγριες Μέλισσες.

Έρχεστε στη Θεσσαλονίκη για τις παραστάσεις «Στο φαλιμέντο του κόσμου», στο Θέατρο Αμαλία, 13 & 14 Νοεμβρίου.

Ναι, χαίρομαι πολύ που θα ανεβούμε. Αγαπώ πολύ τη Θεσσαλονίκη. Η σχέση μου με την πόλη είναι υπέροχη, καθώς έχω συνδέσει πολλές στιγμές της ζωής μου με αυτήν. Τόσο σε μικρή ηλικία, όσο και μετέπειτα, ως φαντάρος όπου υπηρέτησα στο Χορτιάτη και στη συνέχεια με θεατρικά και περιοδείες. Μάλιστα, πριν από λίγα χρόνια, είχα μείνει σχεδόν ένα χρόνο για τις ανάγκες της παράστασης «Σερσέ λα φαμ».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.