, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Λιγότερη ταλαιπωρία: Πληρωμή φόρου μεταβίβασης ακινήτου με ένα κλικ!

Με ένα κλικ στον υπολογιστή θα πληρώνεται από την 1η Σεπτεμβρίου ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων.
Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων και από τους φόρους κληρονομιών , δωρεών και γονικών παροχών, εκείνοι για τους οποίους προβλέπεται άμεση καταβολή δηλαδή, η δωρεά ή γονική παροχή μετρητών καταβάλλονται εντός προθεσμίας τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης ή την έκδοση την πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.
Η καταβολή του φόρου αποδεικνύεται από αποδεικτικό καταβολής που εκδίδεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Ειδικότερα, αποδεικτικό καταβολής εκδίδεται σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες προβλέπεται κατά την κείμενη νομοθεσία υποχρέωση υποβολής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων (π.χ. πώληση ακινήτου, μεταγραφή δικαστικής απόφασης, αναγκαστική απαλλοτρίωση για δημόσια ωφέλεια, διάλυση Ο.Ε., Ε.Ε. και Ε.Π.Ε. και μεταβίβαση ακινήτων της εταιρείας στα μέλη της κ.λπ.). Εφόσον συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο μεταβίβασης με επαχθή αιτία, το αποδεικτικό καταβολής επισυνάπτεται υποχρεωτικά σε αυτό από την 1η Σεπτεμβρίου 2019.
Στις φορολογίες κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, αποδεικτικό καταβολής εκδίδεται στις περιπτώσεις που προβλέπεται άμεση καταβολή, δηλαδή όταν το αντικείμενο της κτήσης αιτία θανάτου, δωρεάς ή γονικής παροχής είναι μετρητά ή κινητά γενικά περιουσιακά στοιχεία (εφόσον δεν διασφαλίζεται η πληρωμή τους από την περιουσία του υπόχρεου και δεν παρέχεται ασφάλεια με την υποβολή της δήλωσης).
Στις φορολογίες αυτές το αποδεικτικό καταβολής απαιτείται στην περίπτωση κατά την οποία, αντί του πιστοποιητικού του άρθρου 105 του Κώδικα, προσκομίζεται αντίγραφο της οικείας φορολογικής δήλωσης και υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α΄) ότι τα στοιχεία που προκύπτουν από τη συνυποβαλλόμενη φορολογική δήλωση δεν έχουν μεταβληθεί, προκειμένου να αποδειχθεί η πλήρης εξόφληση του φόρου.
Το αποδεικτικό καταβολής εκτυπώνεται από την εφαρμογή έκδοσης «ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ» του πληροφοριακού συστήματος TAXISNETαπό τον υπόχρεο σε καταβολή με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.