, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

«Λουσμένα» στο φως τα φετινά Χριστούγεννα για να αλλάξει η ψυχολογία

 
Ρεπορτάζ: Αναστασία Καρυπίδου
Στη …λάμψη της, την οποία θα αποκτήσει από τα χιλιάδες πολύχρωμα λαμπιόνια, ποντάρει φέτος τα Χριστούγεννα η Θεσσαλονίκη. Εξαιτίας των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού δεν θα στηθεί η αγορά με τα ξύλινα σπιτάκια που παραδοσιακά πωλούν από γλυκά και κρασιά έως και χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε οι συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών που αποτελούσαν πόλος έλξης.
Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι σίγουρα πολύ διαφορετικά σε ολόκληρη τη χώρα δεδομένης της πανδημίας και των μέτρων που ορίζουν τόσο η πολιτεία όσο και οι λοιμωξιολόγοι. Οι όποιες σκέψεις της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης για δημιουργία χριστουγεννιάτικου χωριού με δεκάδες ξύλινα σπιτάκια, όμοια με αυτά που τοποθετήθηκαν πέρσι στην πλατεία Δικαστηρίων και συγκέντρωσαν τα βλέμματα μικρών και μεγάλων, ναυάγησαν εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού.
‘Οπως δηλώνει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Μαρία Καραγιάννη, η ιδέα ακυρώθηκε εξ’ αρχής καθώς «ένα χριστουγεννιάτικο χωριό δεν είναι ασφαλές ούτε για την πόλη, ούτε για τους επισκέπτες, τους κατοίκους και τους εργαζόμενους». Επίσης, ακυρώθηκε η ιδέα για μουσικές συναυλίες στην πλατεία Αριστοτέλους και σε άλλους χώρους αφού τα μέτρα απαγορεύουν τον συγχρωτισμό.
Με βάση όλα τα παραπάνω, αποφασίστηκε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο στολισμό και κυρίως στον φωτισμό της πόλης σε μία προσπάθεια να τονωθεί η εμπορική κίνηση στην αγορά, να αλλάξει η ψυχολογία των κατοίκων και όσο είναι δυνατόν, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη πόλο έλξης τουριστών. Θα χρησιμοποιηθούν σίγουρα όλα τα περσινά στολίδια, μεταξύ των οποίων οι φωτιζόμενες πύλες στον άξονα της Αριστοτέλους, οι τετράγωνες κατασκευές από πλέξιγκλας με αέρα και πούπουλα για όσους αρέσκονται στις …selfies, οι κόκκινοι κύβοι που σχημάτιζαν ένα δέντρο, ο μπλε ουρανός στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. Ο διάκοσμος θα ενισχυθεί με αρκετά καινούργια στολίδια, ενώ έχουν ήδη «ξεσκονιστεί» οι αποθήκες του δήμου, εκεί όπου αναζητήθηκαν φώτα και διακοσμητικά των προηγούμενων ετών. Σύμφωνα με το πλάνο, όποια είναι σε καλή κατάσταση θα χρησιμοποιηθούν, σε μία προσπάθεια να μη μείνει γωνιά της πόλης αστόλιστη.
Στην πιο γνωστή πλατεία, στην Αριστοτέλους, φέτος αναμένεται να μεταφερθεί όχι μόνο ένα, αλλά περισσότερα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα οποία θα στολιστούν με χιλιάδες φωτάκια. Στο χώρο δεν θα τοποθετηθεί κάποια σκηνή, θα υπάρχει όμως φάτνη και το άναμμα του δέντρου (ή των δέντρων μαζί;) θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου από τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Ωστόσο, δέντρο δεν θα ανάψει μόνο στο κέντρο αλλά και όλες οι δημοτικές κοινότητες. Για δεύτερη συνεχή χρονιά πολύχρωμα λαμπάκια θα στολίσουν τις γειτονιές, όμως επειδή τα Χριστούγεννα εκτός από φως είναι συνδυασμένα με μουσική, σχεδιάζονται και εκπλήξεις με μουσικά σχήματα από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης.
«Εννοείται πως θα έχουμε χριστουγεννιάτικα δέντρα σε όλες τις γειτονιές. Ο άξονας της Αριστοτέλους θα παραμείνει στο επίκεντρο, όμως βασική έμπνευση από πέρσι είναι να ζωντανεύουν όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Και αυτό θα πράξουμε και φέτος», προσθέτει η κ.Καραγιάννη, η οποία έχει αναλάβει το σχεδιασμό και την οργάνωση του εορταστικού διάκοσμου.
«Θύμα» του κορονοϊού θα πέσει και ο Αστερόκοσμος που κάθε χρόνο πραγματοποιείται στους χώρους της Διεθνούς ‘Εκθεσης. Μέσα στα πλάνα είναι μία συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης με τη ΔΕΘ προκειμένου να στηθεί στην πλατεία της ΧΑΝΘ ένας χώρος με υπαίθρια παιχνίδια, καρουζέλ και τρενάκια, ώστε να μη στερηθεί το χαμόγελο από τα χείλη των παιδιών κατά τη διάρκεια των γιορτών. Βέβαια, αυτό το τελευταίο σενάριο θα εξαρτηθεί κατά πολύ από την εξέλιξη της πανδημίας.
Το σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης για τα φετινά Χριστούγεννα και τον στολισμό της πόλης θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.