, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Λ. Κυρίζογλου: Τριφασική η απλή αναλογική των εκλογών

Την απλή αναλογική για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης  στηλιτεύει ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων –Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου χαρακτηρίζοντας την… τριφασικό σύστημα.

«Η κυβέρνηση έχει τη δική της φιλοσοφία για το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα, το οποίο το αποκαλεί απλή αναλογική. Δεν είναι όμως απλή αναλογική. Μέχρι 300 κατοίκους στα χωριά που είναι 100αδες ανά την Ελλάδα, όποιος πάρει μια ψήφο παραπάνω, εκλέγεται. Άρα είναι πλειοψηφικό. Δεύτερον, στους δημοτικούς συμβούλους είναι απλή αναλογική και στον δήμαρχο είναι σούπερ ενισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα, αφού θέλει 50+1%, που αν δεν επιτευχθεί στον πρώτο γύρο, πάμε σε δεύτερο γύρο. Είναι απλή αναλογική αυτό το τριφασικό εκλογικό σύστημα;»  διερωτάται.

O κ. Κυρίζογλου επανέλαβε στην Karfitsa την πρόταση του για λιγότερες κάλπες κατά την εκλογική διαδικασία παρά την τροπολογία του ΥΠΕΣ σύμφωνα με την οποία κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες (αντί για τέσσερις) και ο εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο διαδοχικά τμήματα. «Δεν πρέπει να γίνουν εκλογές με τέσσερις κάλπες την ίδια ημέρα. Έστω κι αν διαχωριστούν δύο συν δύο σε διπλανά εκλογικά τμήματα. Η ορθή λύση, για να μην παρουσιαστούν προβλήματα είναι να πραγματοποιηθούν εκλογές αυτοδιοικητικές χωριστά από τις ευρωεκλογές σε δύο διαφορετικές Κυριακές. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί», τονίζει.

Δ. Κ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.