, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Αταλάντευτη αποφασιστικότητα απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα

«Η Τουρκία έχει μεγαλεπήβολους στόχους, απέναντι σε αυτή τη προκλητικότητα οφείλουμε να αντιτάξουμε αταλάντευτη αποφασιστικότητα». Αυτό δηλώνει σε συνέντευξη του στην karfitsa ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, και βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος χαρακτηρίζει πραγματικό «οξυγόνο» για τη οικονομία τα 32 δις. ευρώ που πρόκειται να λάβει ως ενίσχυση η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρθηκε στην δυναμική που πρέπει να αποκτήσει ο πρωτογενής τομέας, προσθέτοντας πως με στοχοπροσήλωση η Ελλάδα μπορεί να γίνει το «περιβόλι της Ευρώπης». Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κλείνει την συνέντευξη του εκφράζοντας αισιοδοξία για το μέλλον και «ποντάροντας» στη σοφία που απέκτησαν οι Έλληνες μετά από μια δεκαετία κρίσης.

Κύριε Χαρακόπουλε, η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητική της στάση, δρομολογώντας έρευνες σε περιοχές που υποστηρίζει ότι βρίσκονται εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η ίδια στον ΟΗΕ, επί της ουσίας όμως και εντός ελληνικής επικράτειας και υφαλοκρηπίδας. Ποια πρέπει να είναι η στάση της χώρας μας;

Η Τουρκία δεν κρύβει τις επιδιώξεις της. Σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζεται από κάποιους κύκλους στην Ελλάδα, οι κινήσεις της δεν είναι χάριν εντυπώσεων. Έχει μεγαλεπήβολους στόχους, που εντάσσονται στο νέο-οθωμανικό της όραμα. Η εισβολή με πολιορκητικό κριό τους μετανάστες στον Έβρο, οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά των τουρκικών αεροσκαφών, όπως και η περίφημη «Γαλάζια Πατρίδα», η επέκταση και κατάληψη θαλασσίων εκτάσεων που ανήκουν δικαιωματικά στην Ελλάδα, εντάσσονται σε αυτό το σχέδιο. Η χώρα μας έχει ως βασικό εργαλείο το διεθνές δίκαιο. Η Άγκυρα παρανομεί και το γνωρίζει. Προσπαθεί να επιβάλει το δίκιο του ισχυρού αντί την ισχύ του δικαίου. Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, που να μην έχουμε καμία αμφιβολία, θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, οφείλουμε να αντιτάξουμε αταλάντευτη αποφασιστικότητα υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η γείτονα, ανέκαθεν, προχωρά έως το σημείο που δεν εμποδίζεται. Όταν, όμως, αντιμετωπίζει σθεναρή αντίσταση στις ενέργειές της, τότε αναδιπλώνεται. Ως εκ τούτου, το μήνυμα που πρέπει να σταλεί, και νομίζω έχει σταλεί είναι ότι η Ελλάδα δεν θα παραχωρήσει σπιθαμή κυριαρχικών της δικαιωμάτων στον οποιονδήποτε. Έχει τις δυνατότητες, έχει τον σχεδιασμό και έχει και το φρόνημα να αποτρέψει κάθε παράνομη και επιθετική ενέργεια.

Η χώρα μας πρόκειται να λάβει 32 δις. ευρώ από το πακέτο ανάκαμψης της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Θεωρείτε πως είναι ένα ποσό ικανό για το restart της ελληνικής οικονομίας; Μια επιτροπή θα γνωμοδοτήσει για τον τρόπο διαχείρισης του ποσού αυτού. Για εσάς ποιες είναι οι προτεραιότητες;

Νομίζω ότι αυτή την φορά η Ευρώπη συμπεριφέρθηκε πραγματικά ευρωπαϊκά. Δηλαδή, ρίχνοντας στα κράτη μέλη της Ε.Ε. ένα τεράστιο ποσό, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για τη ανασυγκρότηση των πληγέντων από την πανδημία οικονομικών μας. Το ποσό για την Ελλάδα είναι πραγματικά μεγάλο, και με τα υπόλοιπα χρήματα που μπορεί να λάβει η χώρα μας, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Ένα μέρος αυτού βεβαίως είναι δάνειο, και θα δούμε αν θα χρησιμοποιηθεί, αν συμφέρει από πλευράς όρων και επιτοκίου. Πάντως, για την οικονομία μας τα χρήματα αυτά είναι πραγματικό οξυγόνο. Και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι δεν θα έχουμε επανάληψη των «πακέτων Ντελόρ» και όλα αυτά τα κονδύλια που αντί να ανασυγκροτήσουν την παραγωγική μας μηχανή, έγιναν επαύλεις, πολυτελή αυτοκίνητα, άκρατη κατανάλωση και που εντέλει μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Τώρα, λοιπόν, είναι η ευκαιρία να γίνουν αυτά που δεν έγιναν τότε. Να δούμε να χρηματοδοτείται ο πρωτογενής τομέας, που φυτοζωεί. Και την αξία του την διαπιστώσαμε στους μήνες της πανδημίας. Ο στόχος μας πρέπει να είναι η αυτάρκεια στα τρόφιμα, και ταυτόχρονα η εξωστρέφεια. Σημαντικό στοιχείο για μια ευημερούσα οικονομία είναι η ύπαρξη βιομηχανικού τομέα, που έχει σχεδόν εξαφανισθεί, και ιδιαιτέρως για τεχνολογίες αιχμής, όπως και για την αμυντική μας βιομηχανία για λόγους ευνόητους. Ελπίζω ότι ο κ. Πισσαρίδης, ο νομπελίστας οικονομολόγος θα αποδειχθεί ο Τσιόδρας της οικονομίας.

Έχετε μεγάλη εμπειρία από τον κλάδο του πρωτογενούς τομέα. Βγαίνοντας από το lockdown που θα πρέπει να πέσει το βάρος όσον αφορά τον αγροδιατροφικό κλάδο;

Όπως έχουμε επανειλημμένως επισημάνει, η πρωτογενής παραγωγή αντί να είναι η ατμομηχανή της οικονομίας μας έχει καταντήσει το τελευταίο βαγόνι. Αυτό πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε, και για να αλλάξει χρειάζεται σχεδιασμός. Αυτή τη στιγμή η αχίλλειος πτέρνα του αγροτικού τομέα είναι η γήρανση του αγροτικού κόσμου και πρέπει να δούμε πώς επιλύσουμε το πρόβλημα την ηλικιακής ανανέωσης. Επίσης, οφείλουμε να επενδύσουμε στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με πιστοποίηση της ταυτότητας τους έτσι ώστε να κερδίζουν τη θέση που τους αξίζει στις διεθνείς αγορές. Βάση πρέπει να δώσουμε και στις οικονομίες κλίμακος με επανεκκίνηση ενός υγιούς συνεταιριστικού κινήματος χωρίς τις αμαρτίες του παρελθόντος. Με στοχοπροσήλωση στο όραμα μιας ακμαίας πρωτογενούς παραγωγής, με εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει το «περιβόλι» της Ευρώπης.

Μπορείτε να μας ξεκαθαρίσετε ποιες είναι η κυβερνητικές προθέσεις για τον ΕΛΓΑ;

Κατ’αρχάς θα πρέπει να δούμε σε ποια οικονομική κατάσταση είναι ο ΕΛΓΑ, πώς δηλαδή τον άφησε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια. Δεν επιτρέπεται να δίνονται οι αποζημιώσεις ως προκαταβολή 65% – ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που ξεκίνησε αυτή τη μέθοδο με 70%- και όποτε υπάρξουν χρήματα να δοθούν και τα υπόλοιπα. Εδώ είναι τα χρήματα των ίδιων των αγροτών, που τα πληρώνουν ακριβώς για να τα λάβουν όταν τα έχουν ανάγκη. Επιπλέον, πρέπει να διευρυνθεί ο κατάλογος των ζημιών που δικαιούνται αποζημιώσεως. Υπάρχουν νέες συνθήκες στις οποίες πρέπει και ο ΕΛΓΑ να προσαρμοστεί. Κι επειδή άνοιξε μια συζήτηση επί του θέματος αυτού, να επαναλάβω ότι η ασφάλιση των αγροτών πρέπει να είναι υποχρεωτική. Αν υπάρξει και προσφορά για ασφάλιση από ιδιωτικές εταιρείες, ειδικά για ζημιές που δεν ασφαλίζει ο ΕΛΓΑ, θα είναι καλοδεχούμενη, αλλά πάντα με την υποχρέωση ο αγρότης κάπου να ασφαλίζεται.

Ο τουρισμός αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και τη χώρα. Ωστόσο, θεωρείτε πως αρκούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή θα πρέπει να υπάρχει περαιτέρω στήριξη του τουριστικού κλάδου (επιχειρήσεων-εργαζομένων).

Ο τουρισμός είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει ακόμη περισσότερο το μερίδιό του στο ΑΕΠ της χώρας. Φθάνει το 25-30% αν συμπεριλάβουμε και τις δραστηριότητες που εμμέσως σχετίζονται με τον τουριστικό τομέα. Αυτό είναι και καλό, γιατί έχουμε ζεστό χρήμα, και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκουν εργασία, αλλά και κακό, καθώς ο κλάδος αυτός είναι ευάλωτος σε μια σειρά από εξωγενείς παράγοντες, όπως τώρα η πανδημία ή μια αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό θα πρέπει να η κυβέρνηση να το λάβει υπόψη της στους σχεδιασμούς της. Για τα δεδομένα, πάντως που έχουμε αυτή τη στιγμή, πιστεύω ότι έγινε μια ειλικρινής προσπάθεια ώστε και οι επιχειρήσεις να μην καταρρεύσουν και οι εργαζόμενοι να μην βρεθούν σε αδιέξοδο. Στο εξής, το βάρος δίνεται στην λειτουργία αυτών των τουριστικών επιχειρήσεων, και στην προσέλκυση επισκεπτών, και βλέπετε ότι η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας, μας έχει κάνει περιζήτητους, σε σημείο παρεξηγήσεως – αναφέρομαι στην περίπτωση της Ιταλίας. Πρέπει λοιπόν να γίνει ένας αγώνας ταχύτητας από όλους, για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

Υπάρχουν τελικά περιοχές μεγαλύτερης επικινδυνότητας στη χώρα μας; Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο ύπαρξης κρουσμάτων και η διαχείριση αυτών σε απομακρυσμένες περιοχές;

Το αν κάποιες περιοχές είναι πιο επικίνδυνες ή το αν υπάρχει το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι, δεν είμαι εγώ αρμόδιος να το απαντήσω. Γι’ αυτό υπάρχει το επιτελείο των ιατρών και των υγειονομικών, που μάλιστα απέδειξε ότι κάνει περίφημα τη δουλειά του. Νομίζω μάλιστα ότι ο κ. Τσιόδρας και οι γιατροί που μας συντρόφεψαν αυτούς τους μήνες έδωσαν στους Έλληνες μια αυτοπεποίθηση, ότι η χώρα μας έχει ικανούς ανθρώπους που διαθέτουν και γνώσεις και ήθος, και ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε εκεί που άλλοι, με πιο προηγμένα μέσα και μηχανισμούς αποτυγχάνουν. Είμαι, λοιπόν αισιόδοξος, ότι, εφόσον όλοι τηρήσουμε τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί, θα βγούμε νικητές και από την επόμενη φάση της δοκιμασίας.

Καθώς υπάρχει ανησυχία για το από εδώ και πέρα. Μπορείτε κατηγορηματικά να απορρίψετε κάθε ενδεχόμενο νέων περικοπών εισοδημάτων και ύπαρξης κάποιου είδους μνημονίου;

Η κυβέρνηση, οι αρμόδιοι υπουργοί, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. Τώρα κοιτάζουμε μπροστά. Η μηχανή της οικονομίας ζεσταίνεται ξανά, η Ευρώπη δείχνει να έχει αντανακλαστικά, το κυβερνητικό επιτελείο δουλεύει εντατικά, η χώρα παίζει παντού ως θετικό παράδειγμα, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Είναι σίγουρα δύσκολο το εγχείρημα, είναι πολλές οι πληγές που άφησε πίσω της η πανδημία και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της, όμως και ο λαός μας είναι σοφότερος μετά και τα 10 χρόνια κρίσης, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.