, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Μακεδονικά προϊόντα: Το σήμα που θα τα συνοδεύει στις διεθνείς αγορές (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Του Γιώργου Νεοχωρίτη
 
Με εμφανή αναφορές στην ελληνικότητα της Μακεδονίας, παρουσιάστηκε σήμερα από τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ Γιώργου Κωνσταντόπουλου το σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα, που θα τα συνοδεύει στις διεθνείς αγορές.
”Ξεκινάει ένα rebranding από το σημείο μηδέν. Ο ΣΕΒΕ ανέλαβε την πρωτοβουλία για την καταχώρηση ενός σήματος στην ΕΕ για τα προϊόντα και των τριών  περιφερειών της Μακεδονίας. Η επιλογή και σχεδίαση του σήματος έγινε με ιδιαίτερη προσοχή, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους και όσα περιλαμβάνονται στην Συμφωνία των Πρεσπών. Επιλέχθηκε η λέξη Macedonia γιατί είναι διεθνώς καθιερωμένη και το the great, γιατί υπάρχει εμφανής σύνδεση με τον Μ.Αλέξανδρο”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ. ”Τα γράμματα GR είναι με έντονη γραφή για να ξεχωρίζει η χώρα και τα χρώματα μπλε και λευκό με σαφή αναφορά την χώρα, εξήγησε ο ίδιος.
Επίσης, όπως εξήγησε, επιλέχθηκε το γράμμα ‘’c’’ και όχι το ‘’k’’ για την λέξη Macedonia, καθώς μετά από έρευνα που έκαναν στο διαδίκτυο έδειξε ότι η λέξη με το ‘’c’’ έχει περίπου 300.000.000 εκατ. χτυπήματα, ενώ αντίθετα η λέξη με το ‘’k’’ ¨έχει περίπου 13 με 14.000.000 εκατ.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο πως όταν ήρθε η καταιγίδα της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είχαμε ούτε ομπρέλα να προφυλαχθούμε , καταλήγοντας ότι σήμερα με την παρουσίαση του σήματος ξεκινάμε και θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες.
Αμέσως μετά την παρουσίαση του σήματος ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι: «Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει, σήμερα, το καινούργιο συλλογικό σήμα το οποίο θα συνοδεύει από εδώ και στο εξής τα Μακεδονικά προϊόντα και τις Μακεδονικές υπηρεσίες σε όλα τα μήκη και όλα τα πλάτη του κόσμου.
Είχα δεσμευθεί ότι θα αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας τους επαγγελματικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος ώστε να κατοχυρώσουν μία ενιαία συλλογική ταυτότητα, η οποία θα ξεχωρίζει τα προϊόντα τα οποία θα παράγονται από εδώ και στο εξής στη Μακεδονική γη.
Πιστεύω ότι αυτό το καλαίσθητο σήμα το οποίο παρουσιάζεται σήμερα και το οποίο άμεσα θα κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Γραφείο στο Αλικάντε, επιτυγχάνει αυτό το σκοπό. Είμαι σίγουρος ότι είναι ένα σήμα το οποίο θα αγκαλιαστεί από όλους τους παραγωγούς της Μακεδονίας, καλύπτει και τις τρεις περιφέρειες: της Ανατολικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Δυτικής Μακεδονίας θα υποστηριχθεί από τις επιχειρήσεις και θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε μια κεντρική ταυτότητα για τα Μακεδονικά προϊόντα.
Μια ταυτότητα η οποία παραπέμπει, όπως βλέπετε, στο ένδοξο παρελθόν μας, αλλά ταυτόχρονα χαράσσει και με αυτοπεποίθηση το δρόμο για ένα πιο αισιόδοξο, για ένα πιο φωτεινό μέλλον.
Συγχαρητήρια και πάλι σε όλους τους φορείς οι οποίοι εργάστηκαν γι’ αυτό το σήμα. Εύχομαι να είναι τυχερό και καλοτάξιδο».
 


 

φωτογραφία Θανάσης Ελμάζης
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.