, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μακρόν: Έτοιμος για το μεγάλο ρίσκο;

Διαδηλώσεις, «Κίτρινα Γιλέκα», επεισόδια και βανδαλισμοί, χωρίς πολλές φορές να λείπουν και οι τραυματισμοί, συνθέτουν πλέον το σκηνικό κάθε Σαββάτου στο Παρίσι, αλλά και σε πολλές γαλλικές πόλεις, χωρίς κανείς να μπορεί να πει με σαφήνεια προς τα πού βαδίζει η χώρα.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΥΛΩΝΑ

Η πρώτη υπόσχεση των περίπου 12 δισ. ευρώ, που έδωσε ο Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο Δεκέμβριο, για την ικανοποίηση των αρχικών αιτημάτων των «Κίτρινων Γιλέκων», αποδείχθηκε πως έγινε με δραματική καθυστέρηση, με συνέπεια να έχει σήμερα εντελώς ξεχαστεί. Η λαϊκή οργή κάθε άλλο παρά κατευνάζεται, ενώ μεγάλη είναι η πίεση που δέχεται το Ελιζέ και από τους τοπικούς άρχοντες των μεγάλων δήμων και μητροπόλεων της χώρας, μετά από 13 Σάββατα βανδαλισμών. Οι δήμαρχοι του Μπορντό, των Παρισίων, της Ρουέν, της Ρεν, της Λυόν, της Ντιζόν αναφέρονται σε ζημιές εκατομμυρίων ευρώ που έχουν υποστεί οι τοπικές επιχειρήσεις, με τους ιδιοκτήτες τους να δηλώνουν όμηροι εδώ και δεκατρείς εβδομάδες.

Οι ζημιές δεν περιορίζονται μόνο στη δημόσια περιουσία, όπως κτίρια, πεζοδρόμια, παγκάκια, φωτεινοί σηματοδότες, αλλά πλήττουν ιδιαίτερα το τοπικό εμπόριο, καθώς, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, ο τζίρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχει μειωθεί έως και 20%, λόγω των βανδαλισμών, με συνέπεια απειλούνται εκατοντάδες ή και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Διάλογος και δημοψήφισμα

Την ίδια ώρα, η πολυδιαφημισμένη και ιδιαίτερα φιλόδοξη, όπως αποδείχθηκε, ιδέα του μεγάλου εθνικού διάλογου, με τη διοργάνωση πάνω από 5.000 συναντήσεων με δημάρχους και δημότες, με την καταγραφή δεκάδων χιλιάδων αιτημάτων από την πλευρά των πολιτών και την ακούραστη συμμετοχή του Γάλλου προέδρου και των επιτελών του, δεν έχει πείσει τα «Κίτρινα Γιλέκα» να παραμείνουν στα σπίτια τους, έστω και ως μια προσωρινή ανακωχή.

Ήδη ετοιμάζονται για τη σημερινή, 14η κάθοδο στους δρόμους, καθώς η δυσπιστία παραμένει βαθιά, αφού ο κόσμος διερωτάται για το όφελος μαραθώνιων συζητήσεων, από τη στιγμή που ο Εμανουέλ Μακρόν έχει διασαφηνίσει εκ των προτέρων ότι δεν αλλάζει πορεία στην πολιτική του.

Τα συμπεράσματα αυτής της, έστω και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, μεγάλης συζήτησης, ο Γάλλος πρόεδρος προβλέπει να τα δώσει στη δημοσιότητα στις 15 Απριλίου, μόλις έναν μήνα δηλαδή πριν από τις ευρωεκλογές. Για την εφαρμογή τους όμως, θα χρειαστεί η σύμφωνη γνώμη του λαού, για αυτό και ο Εμανουέλ Μακρόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει άμεσα τη γνώμη των συμπατριωτών του σε δημοψήφισμα, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, που θα μπορούσε να διεξαχθεί την ημέρα των ευρωεκλογών, στις 26 Μαΐου.

Δίκοπο μαχαίρι

Οι διεθνείς αναλυτές κάνουν λόγο για ένα εγχείρημα που θα μπορούσε να αποδειχθεί ριψοκίνδυνο στην πράξη. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά συνταγματολόγος από το Πανεπιστήμιο της Λιλ, «γίνεται προσπάθεια με λίγο από όλα για όλα, αλλά είναι ένας τρόπος να ξεφύγεις από μια κρίση ρισκάροντας να βυθιστείς σε μια ακόμη μεγαλύτερη». Όπως θυμίζει o ευρωπαϊκός Τύπος, ήταν ο Σαρλ ντε Γκωλ, ο αρχιτέκτονας του Συντάγματος του 1958, που εισήγαγε τη δυνατότητα προσφυγής σε δημοψήφισμα για να ισορροπήσει τη συγκέντρωση πολλών εξουσιών στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ίδιος διεξήγαγε συνολικά τέσσερα δημοψηφίσματα, με το τελευταίο να είναι αρνητικό στο ερώτημα για μεταρρύθμιση της Γερουσίας.

Το πάθημα Σιράκ

Το πιο πρόσφατο δημοψήφισμα έγινε το 2005 και κατέληξε στην απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, σηματοδοτώντας μια πικρή ήττα του τότε προέδρου Ζακ Σιράκ. Αυτήν τη φορά όμως φαίνεται ότι είναι ένα χαρτί στα χέρια ενός Γάλλου πρόεδρου που έχει μεγάλη δυσκολία να κλείσει τη μεγαλύτερη κρίση της 20μηνης προεδρικής του θητείας. Βέβαια, λέγεται ότι θα επιλέξει να θέσει ως ερωτήματα θέματα με τα οποία εύκολα μπορεί να συγκεντρώσει τη συναίνεση, όπως η μείωση του αριθμού των βουλευτών ή η μείωση της συνεχόμενης θητείας τους.

Συμμαχία με συνδικάτα;

Την ίδια ώρα, δεν μπορούν παρά να εντείνουν την ανησυχία του Γάλλου προέδρου τα όσα ακούγονται για ποικίλες «ζυμώσεις» και συνεργασίες μεταξύ των «Κίτρινων Γιλέκων» και των συνδικάτων, και ειδικά του CGT.

Πρόκειται άραγε για το ξεκίνημα κάποιου είδους σύγκλισης με το ισχυρότερο συνδικάτο της χώρας, σε μια προοπτική που μάλλον μοιάζει εφιαλτική για τον Εμανουέλ Μακρόν; Αν και είναι ακόμη πρόωρο για να πει κανείς με βεβαιότητα, υπάρχουν ενδείξεις που επιβεβαιώνουν την τροπή ή τουλάχιστον την κατεύθυνση αυτή.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το GGT είχε αρνηθεί κάθε σύνδεση με το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», καθώς τα μέλη του φοβήθηκαν κυρίως το «καπέλωμα» από την Ακροδεξιά. Ωστόσο σύντομα άλλαξαν στάση, όταν οι διεκδικήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» διευρύνθηκαν στο κοινωνικό πεδίο, και από την τιμή της βενζίνης πέρασαν σε κινητοποιήσεις με αιτήματα αύξησης του κατώτατου μισθού, φορολογικής δικαιοσύνης ή περισσότερων δημόσιων υπηρεσιών. Στην αρχή υπήρχε καχυποψία και από τις δύο πλευρές, η οποία όμως δίνει τη θέση της σιγά-σιγά στη σύγκλιση, κάτι που διαφαίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των όποιων πολλά μέλη των «Κίτρινων Γιλέκων» καλούν για κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

#Tags: Γαλλία

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.