, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μαρία Σπυράκη στην Karfitsa: «Η Θεσσαλονίκη είναι το σπίτι μου…»

Η Μαρία Σπυράκη πιστώνεται, ως εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, την επικοινωνιακή διείσδυση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις μεγάλες κοινωνικές ομάδες.
Με σωστά δομημένο και συγκροτημένο λόγο ακυρώνει την κυβερνητική επιχειρηματολογία και απαριθμεί, με απόλυτη σαφήνεια, τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
 
Συνέντευξη στη Βιβή Ανδρίτσου
Θέλει και θα είναι υποψήφια βουλευτής στην Α΄Θεσσαλονίκης, όποτε κι αν γίνουν οι βουλευτικές εκλογές.
«Η Θεσσαλονίκη είναι το σπίτι μου» λέει αφοπλιστικά, προς κάθε κατεύθυνση.Λογικό είναι να την ενδιαφέρουν όσα αφορούν τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη Μακεδονία.
 
Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας αντιδρά για τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι διαμαρτυρίες είναι συνεχείς, με διαδηλώσεις και αποδοκιμασίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Πως σχολιάζετε τις εξελίξεις;
Ο κόσμος διαμαρτύρεται διότι αντιλαμβάνεται πως η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έφερε μια κακή συμφωνία για τη Μακεδονία και τη χώρα. Μια συμφωνία που διατηρεί τον πυρήνα του αλυτρωτισμού, ονομάζει “Μακεδόνες” τους γείτονες κι αναγνωρίζει τη “μακεδονική” γλώσσα. Εάν αμφιβάλλετε, δείτε πώς πανηγυρίζει στη γειτονική χώρα ο Ζόραν Ζάεφ. Που για πρώτη φορά, αναγνωρίζεται “μακεδονική” γλώσσα και ταυτότητα. Η Νέα Δημοκρατία είχε ζητήσει εξαρχής μια εθνική γραμμή στη διαπραγμάτευση. Μοναδικό μέλημα του κ. Τσίπρα ήταν να κλείσει το θέμα για να διχάσει τους αντιπάλους του. Απέτυχε παταγωδώς. Η Νέα Δημοκρατία είναι απέναντι σε αυτή τη συμφωνία, δεν πρόκειται να την υπερψηφίσει στη Βουλή  και δεν θα την κυρώσει ούτε στην επόμενη Βουλή που θα είναι πλειοψηφία. Αυτή η θέση της Νέας  Δημοκρατίας και αυτή τη θέση  έχει εξηγήσει στους διεθνείς συνομιλητές της.
Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών είναι απολύτως σεβαστές ειδικά μετά  την πρωτοφανή προσβολή στις ευαισθησίες τους  που υφίστανται από τον κ. Τσίπρα. Ωστόσο οποιαδήποτε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται είναι απολύτως καταδικαστέα. Η ΝΔ δεν κάνει διάκριση στην προέλευση της βίας, ούτε χαϊδεύει βίαιες συμπεριφορές. Περιμένουμε να κάνει το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ ,χωρίς ναι μεν αλλά, αλλά μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε για πάντα…
Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις , με αφορμή και τις δηλώσεις Καμμένου, που θα οδηγήσουν στο δρόμο της προσφυγής στις κάλπες;
Η κυβέρνηση παράγει αβεβαιότητα. Όπως είπα και στο ευρωκοινοβούλιο στη συζήτηση με τον κ.. Μοσχοβισί « η Ελλάδα χρειάζεται εμπιστοσύνη και σταθερότητα. Αυτή η κυβέρνηση αντί να παράξει την απαραίτητη εμπιστοσύνη ,παράγει αστάθεια με τους δυο εταίρους να συγκρούονται δημόσια.» Αυτό που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες θυμίζει θέατρο του παραλόγου: ο συνοδηγός στο τραινάκι της εξουσίας, ο κ. Καμμένος, απειλεί με εκτροχιασμό την συγκυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάλι, δηλώνει ότι θα φτάσουν μαζί στη λήξη της θητείας. Με αυτά  που κάνουν Τσίπρας και Καμμένος ρίχνουν ακόμη πιο βαθιά τη χώρα στην αβεβαιότητα. Και η αβεβαιότητα είναι ο απόλυτος εχθρός της οικονομίας. Όσο νωρίτερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για την πατρίδα μας. Το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου έχει ξεπεράσει τα όρια της θεσμικής ανισορροπίας κι έχει φτάσει στον πολιτικό εξευτελισμό. Αρκετά πληρώσαμε τους ερασιτεχνισμούς τους.
Πολλοί  Θεσσαλονικείς, επιθυμούν να δουν τη Μαρία Σπυράκη δήμαρχο. Θα σας άρεσε η ιδέα να είστε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της πόλης;
Η Θεσσαλονίκη είναι το σπίτι μου. Προσπαθώ να υπηρετώ την παράταξη από τη θέση του εκπροσώπου και συγχρόνως να είμαι συνεπής και  με τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα στην Ευρωβουλή και δημιουργική με τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται στην Ευρώπη. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι δεν θα είμαι υποψήφια δήμαρχος. Υπάρχουν   προσωπικότητες  στην πόλη  μας που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τη γνώση και την εμπειρία τους ώστε να φέρουν τη Θεσσαλονίκη   εκεί που της αξίζει.
Ένα χρόνο μετά την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ,  η ποιότητα των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης επιδεινώθηκε και οι Θεσσαλονικείς  ταλαιπωρούνται αφάνταστα για κάθε μετακίνηση. Ποια είναι η πρόταση της Ν.Δ για τη βελτίωση της κατάστασης;
Το σχέδιο της κυβέρνησης  για τον ΟΑΣΘ παράγει ήδη : Λεωφορεία που αρπάζουν φωτιά στη μέση του δρόμου, δρομολόγια αραιά , εκτεταμένη αποφυγή ακύρωσης εισιτήριων και άρα μειωμένα έσοδα στον ΟΑΣΘ και επιβάρυνση όλων των φορολογουμένων. Η ΝΔ είχε προβλέψει αυτές τις εξελίξεις όταν είχαμε τοποθετηθεί απέναντι στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να κρατικοποιήσει τον ΟΑΣΘ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το  προηγούμενο καθεστώς μπορούσε να συνεχιστεί γιατί απ’ ότι αποδείχθηκε ήταν στρεβλό. Διότι δημιουργούσε-επιδοτούσε το μεταφορικό έργο, ασχέτως του τελικού παραγόμενου αποτελέσματος. Όπως γνωρίζετε υπάρχει Ευρωπαϊκός Κανονισμός , ο οποίος μπαίνει  σε αυτόματη εφαρμογή στα Κράτη-Μέλη από το 2019 σχετικά με την απελευθέρωση του μεταφορικού έργου. Η κυβέρνηση δεν έχει καθορίσει αν οι αστικές συγκοινωνίες θα απελευθερωθούν ή έχει ζητήσει εξαίρεση και με ποια χαρακτηριστικά. Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τον ΟΑΣΘ θα είναι ενταγμένο σε ένα ολιστικό σχέδιο που θα αφορά στις μεταφορές της Θεσσαλονίκης και στη συνολική αναπτυξιακή πρόταση για τη Βόρεια Ελλάδα. Και σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση του προβλήματος θα καθοριστεί από τη χρονική στιγμή που θα αναλάβουμε την ευθύνη για τη χώρα.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Karfitsa #721

 
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.