, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Μεγάλες προκλήσεις κρύβει το 2018»

Του Νίκου Καραμανλή

Διανύουµε τις πρώτες ηµέρες του 2018 και κατά γενική οµολογία η οικονοµία δείχνει κάποια ψήγµατα ανάκαµψης. Κάποιοι το αποδίδουν στο γεγονός ότι «πιάσαµε πάτο» και δεν θα µπορούσε να γίνει αλλιώς, παρά να ξεκινήσει εκ νέου µία ανοδική πορεία. Κάποιοι άλλοι το αποδίδουν στην εφαρµογή των µνηµονιακών πολιτικών. Η ουσία είναι πως κάτι έχει αρχίσει να κινείται, ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζουµε ότι ο κίνδυνος εκτροχιασµού καραδοκεί στη γωνία. Άλλωστε, είναι µάλλον ουτοπικό να πιστέψουµε ότι τα δοµικά προβλήµατα που αποτελούσαν τροχοπέδη στην υγιή ανάκαµψη έχουν πάψει να υφίστανται. Χρειαζόµαστε ακόµα πολλή δουλειά και µεταρρυθµίσεις, ώστε να βγούµε στο ξέφωτο και να µπορούµε να πούµε ότι η κρίση πέρασε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Τα πιο κρίσιµα ερωτήµατα είναι εάν το 2018 θα είναι το έτος «εξόδου» από τα µνηµόνια και, φυσικά, εάν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασµα της τάξεως του 3,5%, προκειµένου να αποφύγουµε τη λήψη νέων µέτρων λιτότητας τόσο για το 2018 όσο και για τη διετία 2019-2020. Μία άλλη συζήτηση, που θα γίνει µετά τις 20 Αυγούστου, όταν τυπικά ολοκληρώνεται το τρίτο µνηµόνιο, είναι εάν το χρέος θα διευθετηθεί –όπως επιθυµεί το ΔΝΤ– και µε ποιο «αντάλλαγµα», καθώς η πρόσφατη ιστορία µάς έχει διδάξει ότι οι δανειστές δεν είναι πρόθυµοι να «χαρίσουν» τίποτα.

Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να µετουσιωθούν σε κάτι ουσιαστικό αυτά τα ψήγµατα ανάκαµψης είναι η ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης και της τέταρτης αξιολόγησης, προκειµένου να διασφαλιστεί η βελτίωση του κλίµατος –πολιτικά και οικονοµικά– και να περιοριστεί η αβεβαιότητα. Αυτό προϋποθέτει (και) την επιτάχυνση του προγράµµατος ιδιωτικοποιήσεων και των σχεδιαζόµενων έργων υποδοµής, που θα δώσουν «φιλί ζωής» στην οικονοµία. Μία ακόµη σηµαντική παράµετρος είναι να λυθεί ο «γόρδιος δεσµός» µε τους πλειστηριασµούς ακινήτων. Τόσο για τις τράπεζες, όσο και για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αντιµετωπίζουν δυσκολίες, αλλά δεν είναι συστηµατικοί κακοπληρωτές ή µπαταχτσήδες. Η δηµιουργία νοµοθετικού πλαισίου δεν είναι εύκολη, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να µπει στην κυβερνητική ατζέντα.

Τέλος, όπως αρκετές φορές έχουµε επισηµάνει απ’ αυτήν εδώ την εφηµερίδα, πρέπει άπαντες να εστιάσουν στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Μόνο έτσι θα µπορέσει να «χτυπηθεί» το υψηλότατο ποσοστό ανεργίας που τρώει τις σάρκες της οικονοµίας και, φυσικά, οι µισθοί να αρχίσουν και πάλι να παίρνουν την ανιούσα, καθώς αποτελεί κοινό µυστικό πως η αγορά καθορίζει το ύψος και όχι η όποια υπουργική απόφαση. Εν κατακλείδι, οι προκλήσεις είναι πολλές και µεγάλες, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους πολίτες. Γι’ αυτό και δεν χωρούν καθυστερήσεις στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα βοηθήσουν στο να «παραχθεί» χρήµα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.