, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μειώθηκαν τα αποθέματα αίματος στη χώρα-Έκκληση προς τους πολίτες

photo eurokinissi

«Όλα τα νοσοκομεία και όλα τα αποθέματα (σ.σ. αίματος) έχουν μείωση (…) αυτοί που πρώτοι υφίστανται το πρόβλημα είναι οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς και μάλιστα οι ασθενείς στη χώρα μας που είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό, οι άρρωστοι με θαλασσαιμία οι οποίοι μεταγγίζονται συστηματικά μία με δύο φορές το μήνα» υπερθεματίζει στον Alpha 96,5 Θεσσαλονίκη η Χάρις Ματσούκα, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Η ίδια απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να δώσουν αίμα για τις ανάγκες των ασθενών και με φόντο την έλλειψη μονάδων αίματος που παρουσιάζεται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της χώρας, τόσο λόγω των εορτών όσο και λόγω των καιρικών συνθηκών και των ασθενειών που επικρατούν την περίοδο αυτή.

«Καλώ όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι μπορούν να δώσουν αίμα για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτήν τη δύσκολη στιγμή και να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας των οποίων η ζωή και το well-being εξαρτάται από τη μετάγγιση» διαμηνύει η κα Ματσούκα. Η ίδια σημειώνει πως «προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον πληθυσμό σε συστηματική τακτική αιμοδοσία» δεδομένου ότι «αυτό θα λύσει σε βάθος χρόνου και μόνιμα το οποιοδήποτε πρόβλημα ελλείψεων έχουμε».

Συμπληρωματικά, η κα Ματσούκα τόνισε ότι «Κάνουμε μια συνολική δράση προσέλκυσης για όλη τη κοινωνία και τις ομάδες εκείνες οι οποίες είναι αυτές που είναι πιο πρόσφορες για να δώσουν αίμα».

Η Χάρις Ματσούκα μιλώντας για την αντοχή του οργανισμού των θαλασσαιμικών στην ελλιπή μετάγγιση αίματος, εξήγησε είπε πως «δε θέλουμε να τους αφήνουμε να αντέχουν».  

Καταληκτικά, η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας επισήμανε πως «ο στόχος των υπηρεσιών υγείας και των υπηρεσιών αιμοδοσίας είναι οι άνθρωποι αυτοί να μπορούν να ζουν μαζί μας όπως ζούμε και εμείς με τις ίδιες καλές συνθήκες».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.