, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών προανήγγειλε ο Σταϊκούρας

Στην διάψευση κάθε φημολογίας για μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος παράλληλα προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, με μειώσεις φόρων αλλά και ασφαλιστικών εισφορών.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην εκπομπή “Secret” στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία, λαμβάνοντας τα μέτρα που απαιτούνται και θα φέρουν τις μικρότερες απώλειες στην κοινωνία.
Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως στο άμεσο μέλλον αναμένονται περαιτέρω πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της κυβέρνησης ώστε να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία, μεταξύ των οποίων θα είναι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει και η υλοποίηση των μειώσεων στην φορολογία που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό.
«Οι μειώσεις φόρων που είχαμε στον προϋπολογισμό υλοποιούνται. Η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις το 24% υλοποιείται, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υλοποιείται, αυτό που δεν μπορέσαμε να κάνουμε είναι ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις φόρων τον προηγούμενο μήνα μαζί με την έκτακτη αξιολόγηση όπως είναι για παράδειγμα η εισφορά αλληλεγγύης. Γιατί λόγο της παρένθεσης που άνοιξε για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης οφείλαμε να κάνουμε περισσότερες δαπάνες έτσι ώστε να στηρίξουμε και την εργασία και την κοινωνική συνοχή. Άρα οι μειώσεις των φόρων υλοποιούνται κανονικά και μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ευχόμαστε μετά το Σεπτέμβριο, θα σχεδιάσουμε το 2021 στην ορθή δημοσιονομική πολιτική που είχαμε χτίσει, δηλαδή στις στοχευμένες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας απέκλεισε το ενδεχόμενο μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου τομέα, όπως και το σενάριο έκτακτης προσφυγής στις κάλπες, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης, τους οποίους και χαρακτήρισε κρίσιμο μέγεθος για την ελληνική οικονομία.
Αναφορικά με το ύψος της ύφεσης κατά το τρέχον έτος, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας θα είναι μικρότερη από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ενώ υπογράμμισε τις αρκετές αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι και σήμερα τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Τέλος, σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως ήδη 48.000 επιχειρήσεις έχουν λάβει το ποσό που του αναλογεί, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στο μισό δισ. ευρώ, ενώ η δεύτερη φάση θα ακολουθήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
«Η τρίτη φάση είναι από τον Ιούνιο ως το Σεπτέμβριο και περιλαμβάνει παρεμβάσεις αλλά και στοχευμένες κλαδικές στους τομείς του τουρισμού, της εστίασης του πολιτισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.